Istražili smo: Kolike su cijene goriva u Ljubuškom i u čemu smo rekorderi

Istaknuto Istražili smo: Kolike su cijene goriva u Ljubuškom i u čemu smo rekorderi

Pojeftinjenjem goriva u Federaciji BiH došlo je i do promjene cijena na benzinskim crpkama na području Ljubuškog.

IKS Portal je istražio kolike su cijene goriva u Ljubuškom, odnosno gdje je Ljubušacima najjeftinije, a gdje najskuplje točiti poslije najnovijih promjena cijena.

A Ljubušaci, kao rijetko tko drugi, mogu birati gdje će napajati svog limenog ljubimca među brojnim benzinskim crpkama, jer krajem 2015. godine na području Ljubuškog bilo ih je 10, dok danas ta brojka iznosi 14.

Iako velika ponuda obično znači i više različitih cijena, to u Ljubuškom nije slučaj.

Prema podatcima Federalnog ministarstva trgovine, razlika u cijenama goriva u Ljubuškom nije toliko izražena kao, primjerice, u Mostaru, Sarajevu i drugim gradovima u Federaciji BiH.

Istraživanjem o cijenama goriva u Ljubuškom, doznali smo i to da smo rekorderi u FBiH.

Naime, Ljubuški je jedini grad u Federaciji BiH u kojem sve benzinske crpke imaju identičnu cijenu za benzin super 95, a ona iznosi 2,26 KM po litri.

Cijena benzina s nešto više oktana, super 98, na gotovo svim benzinskim crpkama iznosi 2,36 KM po litri, s izuzetkom Pro-Gasa u Proboju gdje je cijena 2,41 KM.

Kad je riječ o dizelskim gorivima, prema podatcima Federalnog ministarstva trgovine, Dizel 4 nude tek tri benzinske crpke - Kerametal u Ljubuškom, Perić u Vitini i Oktan u Veljacima, a cijene po litri su 2,21 KM i 2,26 KM.

Cijena dizela 5 na većini benzinskih crpki je 2,26 KM, s izuzetkom Kerametala i dvije crpke Holdine na Bijači gdje su cijene pet feniga više.

Pogledajte cijene goriva zaključno s 4. veljače na području Ljubuškog, uz napomenu kako u istraživanje nije uključena benzinska crpka Mina u Klobuku, koja je u resornom ministarstvu registrirana s adresom u Grudama.

Cijene goriva u Ljubuškom su nešto iznad prosjeka u odnosu na ostatak Federacije BiH, u kojoj su pak cijene goriva mnogo više u usporedbi s manjim entitetom - Republikom Srpskom. Stoga se može zaključiti kako Ljubušaci na gorivo troše više novca nego većina drugih stanovnika Bosne i Hercegovine.

Mišljenje Ljubušaka, kao i općenito bh. javnosti, je kako su cijene goriva previsoke, no tako ne misle oni koji kreiraju zakone na osnovu kojih se formira cijena na tržištu, baš kao niti preprodavači goriva u Ljubuškom, među kojima, izgleda, vlada sklad i harmonija kad je riječ o prodajnim cijenama.

No, nije tako uvijek bilo.

Podsjetimo, u jednom trenutku Ljubušaci su točili najjeftinije gorivo u BiH, a mediji su brujili o velikim kolonama koje su se stvarale u redu za točenje pred tada uvjerljivo najjeftinijom benzinskom crpkom u Ljubuškom i BiH.

Prisjetiti ćete se, riječ je o "staroj benzinskoj" na kružnom toku u vlasništvu Tiola, tvrtke koja se kasnije našla u središtu skandala oko preprodaje biodizela vozačima automobila bez njihova znanja.

Bilo je to početkom 2016. godine, a tadašnja cijena na ovoj benzinskoj crpki iznosila je 1,26 KM po litri.

Poslije toga su cijene goriva na prodajnim mjestima u Ljubuškom ujednačene, te su vremenom podjednakim tempom mijenjane, uglavnom na gore po džepove vozača, a tako je ostalo i do danas.

 
index Instagram400x230 youtube