Franjo Kovač: "Upoznaj Vitinu" ! [foto]

Izuzetna mi je čast sudjelovat u ovom projektu kojeg vodi Zajednica društava turističkih vodiča Hrvatske na čelu sa mojom rodicom Kristina Nuic Prka.

Cilj ovog projekta je prezentirat svoj grad u ovom slučaju Vitinu pod naslovom " Upoznaj svoju zemlju" koji je išao u 50 gradova diljem RH, u mom slučaju je upoznaj moje selo - "Upoznaj Vitinu". Pošto sam ja kralj prokrestinacije a vidi se jer odrastam u Vitini u kojoj se ništa ne događa (osim što nestaje struje svako malo) tako mi je bilo ljeno proletit po fileovima na compu i nac par prekrasnih lokaliteta u mom Selu (sorry Kike kasnim punim hah ).

Svi koji ne znaju ili su sa strane Vitina je jedno malo selo u blizini Hrvatske granice, nekih 10tak minuta do najbližeg graničnog prijelaza. Na jugu BiH točnije u Zapadno-Hercegovačkoj županiji ili ti ga Općini Ljubuški. Smještena na rubu Ljubuškog polja koje je prije dolaska Austoro-Ugarske redovno plavilo, pa dok oni nisu uzeli stvari u svoje ruke i napravili nasipe oko rijeke Trebižat. Zato Otok koji spada u Župu Vitinu ima ime "Otok" jer se izdizao upravo iz toga "jezera".
Postoje i brojne legende da po obližnjim brežuljcima Zelengora, Oskovača postoje brojni vezovi za brodove još od davnina al to ću ostavit teoretičarima zavjere da imaju sa tim posla.

Vitina obiluje mnogim prirodnim i kulturnim resursima tako valja spomenit Vrelo Vrioštice, Vodopad Koćuša koji se nalazi u Veljacima al aj ubacit ću ga pod Vitinu jer je tu relativno blizu. Zanimljivo je da je 2006. godine prilikom kopanja vodovoda u Vitini, Vrioštica izbacila nekoliko primjeraka Čovječije ribice koji su dosezali do 32 cm duljine što Vitini daje još jedan dodatni značaj . A mislim ko nebi volija imat endemske primjerke Dinarske faune u svom selu. Od kulturnih resursa izdvojia bih Stećke kod Mladih kraj Mosta , ostatke Ranokršćanske bazilike u Docima ( Zaseok G. Vitina) , Kapetanovića dvorac sa Kulom u Vitini, Crkva Sv. Paškala i Džamija Ali-bega Kapetanovića.
Vitina nudi ugodan boravak u prirodi, tako možete napraviti dobru turu, ako krenete iz Vitine prema Grljevićima, tu skrenete prema Docima ljevo na lokalitet Ranokršćanske bazilike i na kraju se popenjete na Veliku Gomilu sa koje se pruža fantastičan pogled na Vitinu i okolna sela!

Evo sad par mojih fotografija (zanimljivo da u arhivu imam najmanje iz Vitine hah) , koja moga cjenjenog frenda i kolege planinara Perica Biško i jedna sa interneta !! Ostale slike možete naći u njega na profilu u 4K kvaliteti. Lajk, šer, subskrajb !!! živili

Tekst i slike su preuzeti sa Facebook/Franjo Kovač

Tekst smo prenijeli u cijelosti i bez uredničkih intervencija.

 
index Instagram400x230 youtube