Ulaže se u obnovu škola, videonadzore, mrežne stranice [Naš Ljubuški]

Ravnatelji osnovnih i srednjih škola s područja Ljubuškog su na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća iznijeli podatke o radu na početku nove školske godine, konkretno o broju učenika koji pohađaju te obrazovne ustanove, materijalnim ulaganjima i planiranim aktivnostima.

U Osnovnu školu Marka Marulića upisana su 904 učenika. U usporedbi sa školskom 2013./2014. godinom i tadašnjih 997 učenika, može se izvući zaključak da taj broj znatno opada.

Manji broj osnovaca

Kao jedan od problema koji je potrebno riješiti, kako je naveo ravnatelj ove škole Davorin Medić, je parkiranje osobnih automobila uz zgradu škole, a neophodno je uvesti i videonadzor.

Kada je riječ o Osnovnoj školi Ivane Brlić-Mažuranić (Gračine), ukupan broj učenika u ovoj školskoj godini je 570.

Ravnateljica Danijela Planinić je kazala da su upisana dva odjeljenja prvih razreda te kako su sve aktivnosti, zahvaljujući gradonačelniku i Gradskom vijeću, uspješno završene.

„U školi je potrebno obnoviti podove, klupe u školskom dvorištu i sanitarni čvor u područnoj školi u Prologu“, pojasnila je ravnateljica te najavila da će do kraja godine biti završena i puštena u rad mrežna stranica škole.

Manji broj učenika u odnosu na prethodne godine zabilježen je i u Osnovnoj školi Tina Ujevića u Vitini.

Naime, prošle godine u školi je bilo 488 učenika, a sada ih je 452. Jedino je u područnoj školi u Klobuku jedan učenik više nego lani.

Pozitivno je to što se, kako je ravnateljica Kornelija Biško istaknula, nastava u Klobuku odvija u jednoj smjeni.

Svijetlu budućnost, pak, ima Glazbena škola u Ljubuškom, koja djeluje kao osnovna i srednja. Trenutno se nastava izvodi za 168 učenika, 19 u srednjoj i 149 u osnovnoj školi.

Uspjeh mladih glazbenika

Jedan od problema na koji je i dosad stavljan naglasak je nedostatak nastavnog kadra, no to nije razlog za neuspjeh mladih glazbenika. Naprotiv, učenici ove škole redovito osvajaju nagrade na brojnim natjecanjima.

U ovoj školskoj godini imali su nekoliko nastupa te već sada razmišljaju o realizaciji nekolicine projekata u bliskoj budućnosti.

U planu je, kako je rekla ravnateljica Ivana Šaravanja, predstava kao spoj glazbe i baleta u suradnji s baletnom školom iz Mostara, a koja bi trebala biti izvedena povodom proslave Dana Grada Ljubuškog. Također, za mjesec lipanj iduće godine u pripremi je koncert učenika u suradnji sa Simfonijskim orkestrom Mostar.

I ravnatelji srednjih škola su upoznali vijećnike s radom pa je tako ravnatelj Gimnazije Ljubuški Leopold Mandić kazao da je u prve razrede ove godine upisano 78 učenika, a u školi je ukupno njih 317 u 14 odjeljenja.

Obnova srednjih škola

U ljetnom razdoblju je, zahvaljujući potpori Grada Ljubuškog, urađena rekonstrukcija prizemlja zgrade što podrazumijeva obnovu zidova, stropova i podova, izmjenu unutarnjih vrata, elektroinstalacija i grijanja u cijeloj zgradi. U školu je uveden i videonadzor te protupožarni alarm.

„Naši učenici postižu više nego dobre rezultate na svim natjecanjima i ispitima pa slobodno mogu reći kako je Gimnazija Ljubuški po kvaliteti obrazovanja vodeća srednjoškolska ustanova u našoj regiji“, naglasio je tada ravnatelj Mandić.

Što se tiče Srednje strukovne škole Ruđera Boškovića, u ovoj godini upisana su 153 učenika, 27 više nego prošle. Školu pohađa oko 590 učenika, no tijekom školske godine dolazi do opadanja broja učenika jer neki odlaze i u druge zemlje.

Školsku zgradu je potrebno renovirati i toplinski izolirati, a kako je prilikom obraćanja vijećnicima rekao ravnatelj Ivan Šaravanja, dobro bi došla i nadogradnja još jednog objekta s nekoliko učionica kako bi se nastava mogla odvijati u jednoj smjeni.

 
index Instagram400x230 youtube