Vrata od starog grada: Na putu Ljubuše i kraljice Katarine Kosače

Vrata od starog grada: Na putu Ljubuše i kraljice Katarine Kosače Foto: Ž@na D.

Godina 1878. je prekretnica u povijesti Ljubuškog i Hercegovine. Naime godine 1878. Berlinski kongres je „izručio“ Bosnu i Hercegovinu Austro-Ugarskoj monarhiji.

Nakon austrougarskog zaposjednula Bosne i Hercegovine 1878.Ljubuški doživljava značajan gospodarski i kulturni razvoj. Udareni su temelji vinarstvu i duhanarstvu, izvršena je melioracija Ljubuškoga polja,sagrađene su ceste,mostovi,ustrojio se katastar,grade se upravne zgrade,crkve i samostani.

Srednjovjekovni gradovi,primjerice Blagaj,Ljubuški svjedoci su jedinstvenih fortifikacijskih utvrda i financijskog trezora u Hercegovini. Blagaj je izrastao, a ljubuški sagrađen. Potonji pokušava profilirati svijest o potrebi obnove,zaštite očuvanja i predstavljanja.

Grad Ljubuški želi osvijestiti spoznaju o vlastitom kulturnom identitetu i korijenima drevnog naroda.

 „Barem je to dojam putnika namjernika koji kroče od Vrgorca ili Klobuka prema Međugorju i motre začudo lijepe zidine danas,rekao bih ničijeg grada,a nekad moćnog hercega Stipana Vukčića i podsjećajući na ekonomsku moć i arhitektonsku raskoš.“

Ili,kad idete iz Čapljine prema Ljubuškom, na relativno dobroj cesti obzirom na to kakvih ima diljem BiH, nećete se moći načuditi ljepotama koje pruža ovaj krajolik u proljeće. Dakako, uvjet za to je da idete po danu.

Istini za volju, ima sa strane i malo rugla u obliku napuštenih objekata i smeća, no zelenilo i pogled koji puca u suncem okupanu daljinu izmami vam osmijeh na lice.

Pri dolasku u Ljubuški postoji mjesto koje vrijedi posjetiti više od svih mogućih diskoteka ili popularnih i modernih mjesta.

Mjesto je to koje je jedva oteto zaboravu i nalazi se na vrhu Buturovice iznad Ljubuškog i pruža vam pogled - na kraj svijeta!

 Riječ je o tvrđavi Hercega Stjepana Kosače.

Doslovce na kraj svijeta, naime, da ste u mogućnosti brzinski se vratiti nekoliko stoljeća unatrag kroz neku vremensku kapsulu, kad bi ste zatekli stanovnike tvrđave Hercega Stjepana Kosače, oni bi vam vjerojatno, iz te perspektive, mogli kazati kako je cijeli svijet njihov!

I ne bi vam rekli neistinu. Jer pogled kojim ste s vrha tvrđave počašćeni zaista izgleda kao da je cijeli svijet vaš. Fenomenalno iskustvo.

Asflat, odnosno, prilaznu cestu prema tvrđavi financirala je Europska unija u prosincu 2016. i do tvrđave se doslovno možete dovesti autom. Ni opcija da idete pješice nije loša ideja! S desne strane pogled vam puca na susjedna sela i dijelove Širokog Brijega i priprema vas za ono što ćete vidjeti kad dođete na vrh.

A onda, iznenađenje. Ljepota neviđena. Ako je tu dao izgraditi tvrđavu, mora da je bio neki "gotivan" tip, taj, Kosača.

Dio tvrđave je obnovljen, i nadalje imate jednu prostoriju koja bi mogla služiti kao svojevrsna ostava-trgovina ili gostionica tog vremena jer tako i izgleda. Izgleda kao tipične gostionice iz viteških srednjovjekovnih  filmova. Sve ostalo, više manje je neprepoznatljivo, izuzev mostića i svojevrsne čatrnje u kojoj je bilo dvjestotinjak litara vidno ustajale vode.

Tvrđava, odnosno pogled koji vam se s nje pruža je pokazatelj zašto je Ljubuški nekada bio to što je bio, ali vas i baci u labirint razmišljanja i postavite si pitanje, zašto nije bilo dovoljno volje i želje da se od svega ovoga napravi mnogo prije ozbiljniji turistički potencijal.

Ljubuški se prvi put spominje oko 1444. godine kao Lubussa, a kula je izgrađena između 14. i 15. st. i pripadala je Kosači i njegovim sinovima.

Nešto prije 1477. grad je pao u turske ruke i postaje pogranična tvrđava s jakom posadom. Turci su tvrđavu preuredili u vojnu nastambu, sa svim pratećim objektima. Nakon 1835. ljubuška tvrđava gubi svoju obrambenu i stratešku ulogu.

Ova tvrđava imala je žitnicu, vodospremnik, zatvor, zapovjednikov stan te u blizini nastambe za vojnu posadu. Grad su u 17. stoljeću popravljali dubrovački majstori. Početkom 19. stoljeća grad je izgubio vojni značaj i ubrzo počeo propadati.

Ova tvrđava danas predstavlja jednu od najvećih turističkih  atrakcija na području grada Ljubuški i cijele Hercegovine.

Ako može ona na Blagaju biti prepoznata, zašto ne bi i ova?

Obje su pripadale istom vlasniku.

Tvrđava i cijeli popratni prostor su idealni za uživanje u pogledu na Ljubuški, udisanje čistog i friškog zraka, ili šetnju za fizički i psihički odmor, i jednostavni bijeg od civilizacije, koja vam je opet, neodoljivo blizu.

Čitav kompleks Starog grada Ljubuškog ima oblik nepravilnoga višekutnika, s ukupnom površinom oko 3.350 m2.

Grad ljubuški i projekt revitalizacije

S obzirom na to da obnova tvrđave ima najznačajnije ambijentalne, simboličke i povijesne vrijednosti za ovaj kraj i prostor Hercegovine, projekt se planira ostvariti kroz EU fondove prekogranične suradnje

Projekt Heritage Revived (očuvanje, valorizacija i promocija kulturne baštine na periferiji urbanih područja) provodi se u sklopu programa Interreg IPA CBC programa prekogranične suradnje Hrvatska - Bosna i Hercegovina- Crna Gora 2014.-2020. ukupne vrijednosti 1,965.441,19 eura.

Glavni cilj projekta je diversificirati i promovirati kulturnu turističku ponudu povijesnih gradova zajedničkom izgradnjom kapaciteta u upravljanju kulturom i turizmu iskustva, novim i poboljšanim turističkim objektima i turističkoj

 Po završetku infrastrukturnih radova ostvaruje se siguran pristup turistima i ostalim posjetiteljima staroga grada. Inače, ovaj projekt radovima se naslanja na projekt naziva “Od srednjovjekovnih utvrda u Hercegovini do austrougarskih utvrda u Crnoj Gori FORT-NET” koji je, između ostaloga, predviđao saniranje istočnih perimetralnih bedema na tvrđavi koja bdije nad Ljubuškim.

U nastavku pogledajte 3D animaciju tvrđave po završetku planiranih konzervatorsko-restauratorskih radova.

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 23 Studeni 2020 08:40
 
index Instagram400x230 youtube