Logo
Ispiši ovu stranicu

“Sigurnosna protuvirusna maska” Ljubušaka Sadikovića najbolja inovacija u Istanbulu

“Sigurnosna protuvirusna maska” Ljubušaka Sadikovića najbolja inovacija u Istanbulu

Sašenko Sadiković, iz Ljubuškog, autor je najbolje inovacije – nagrada „TÜRKPATENT Best International“ – u konkurenciji 111 inovacija stranih izlagača iz 15 zemalja, na upravo završenom, „5. Istanbulskom međunarodnom salonu inovacija.

I još jedna potvrda vrijednosti Sadikovićeve inovacije: njegova „Sigurnosna protuvirusna maska“ je treća po kvalitetu nagrada, na popisu od 449 inovacija, uključivo i autore iz Turske. Namijenjena je za široku upotreba, ponajprije medicinskom osoblju. Sadiković je inovator sa brojnim prznanjima  iz cijelog svijeta za brojne inovacije.

Sadikovićeva ideja vodilja odnosi se na zračno propusne materijale, na/u kojima se virusi zadržavaju što kraće, a korisniku ne ometaju disanje. Takvih materijala su svjetski istraživački laboratoriji ponudili tržištu više tijekom devet mjeseci ove godine nego za nekoliko proteklih desetljeća, javlja FENA.

Dvojac elektroinženjera iz Trebinja, djed Svetozara i unuka Dalibora Basora, dobio je srebrenu medalju za “Mehanički pretvarač AC-DC i generator različitih frekvencija“. Radi se o višefunkcionalnom pretvaraču koji pojačava djelovanje električnih polova, frekvencije i racionalne prirode točka – sve to bez dodatnih, skupih elektroničkih komponenti, navodi republikainfo.com.

Bronzane medalje pripale su Vukašinu Daljeviću, iz Prijedora („Pumpa za pitku vodu“), Dragani Vasić, iz Banja Luke („Lijevak za ulijevanje vode u peglu“) i Nađi Zubčević, iz Sarajeva („Antibakterijska toaletna šolja“).

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!