Prirodne ljepote Klobuka i rijeke Trebižat [foto]

Klobuk je naselje u Ljubuškom, a smješteno je na cestovnom prometnom pravcu Grude – Ljubuški.

Radi se o vrlo prometnoj cestovnoj dionici, jer se radi o jednoj od cestovnih ruta koje vode prema velikom i značajnom vjerskom središtu Međugorju. Upravo stoga i mnogi prolaznici, na putu prema Međugorje, navrate u Klobuk razgledati neke od prirodnih ljepota, koja su prvenstveno vezana uz vodu, kojom ovo područje obiluje.

Klobuk je dobio ime po istoimenom brdu koje se uzdiže nad već spomenutom frekventnom prometnicom. Nekada, u prošlosti, žitelji ovog područja uglavnom su obitavali na spomenutom brdu, s tendencijom postupnog prijelaza u podbrdska područja, koja su sadržavala sva obilježja nizinskog kraja bogatog vodom. A područje Klobuka i okolice itekako obiluje vodom. Kroz naselje prolazi rijeka Trebižat koja, ovisno o području kojim prolazi, nekoliko puta mijenja ime, odnosno svoj naziv. Protiče kroz Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu pripadajući jadranskom slivu. Riječ je o rijeci ponornici koja je u europskim okvirima zanimljiva zbog toga što nekoliko puta nestaje u hercegovačkom kršu te potom ponovo izvire. Ovisno o području kojim protiče čak devet puta mijenja ime: Culuša – Ričina – Brina – Suvaja – Vrljika – Matica – Tihaljina – Mlade – Trebižat. U svakom kraju obiluje svojim ljepotama koje su uklopljene u krajobraz sa svojim geomorfološkim posebnostima u odnosu na neke druge rijeke.

5840a2231eea8fe80e8b45cf.jpg

Jedna od posebnosti koja je povezana s ovom rijekom na području Klobuka je i izvor vode nazvan Klokun. Neposredno u blizini rijeke javlja se ovaj svojevrstan fenomen. Radi se o izvoru vode koji izbija na tlu, odnosno na površini jedne livade, lako uočljivim intenzitetom i snagom protoka, koji povremeno podsjeća na nezaustavljivu bujicu. Iako teče relativno kratko, kojih sedamdesetak metara nakon čega se ulijeva u rijeku Trebižat, radi se o vizualno dojmljivoj prirodnoj pojavi. Samim time, izvor Klokun ujedno predstavlja najznačajniji pritok rijeke Trebižat.

5840a21f1eea8fe80e8b45c3.jpg

Klobuk je naselje Ljubuškom koje tvori svojevrsnu zapadnu granicu gradskog područja Ljubuškog. Nastanjuje ga tek nešto više od tisuću žitelja koji gravitiraju Ljubuškom, Grudama ili Vrgorcu u susjednoj državi. Trend iseljavanja stanovništva je i ovdje lako uočljiv. No, isto tako, lako je uočljiva i radna energija stanovništva, koji je čak i najmanju površinu nastojao oteti prirodi, rijeci, brdu i kamenu. Stoga je lako primijetiti površine sa obradivom zemljom, koje su omeđene kamenim kaskadama. Vrijeme je ipak napravilo svoje pa, na mnogim mjestima, priroda ponovo uzima pod svoje, ono što joj je čovjek svojedobno bio oteo. Međutim, to ne umanjuje ljepotu čitavog krajolika. Stoga, ako vas put nanese u ove krajeve uživajte u ljepotama koje ova rijeka nudi. Bez obzira na godišnje doba. I bez obzira na to kojim ćete imenom rijeku nazvati.

 
index Instagram400x230 youtube