Grad Ljubuški potpisao ugovor za radove na tvrđavi herceg Stjepana

Istaknuto Grad Ljubuški potpisao ugovor za radove na tvrđavi herceg Stjepana

Nakon arheoloških istraživanja, slijede radovi na tvrđavi herceg Stjepana u Ljubuškom u okviru njezine obnove.

Tim povodom Grad Ljubuški i tvrtka DZG „Građevinar Fajić“ iz Mostara danas su potpisali ugovor o radovima kojima će biti izvršena konzervacija i restauracija dva bedema, a sve u okviru projekta „FORT – NET - Od srednjovjekovnih utvrda u Hercegovini do austrougarskih utvrda u Crnoj Gori“, kojeg financira Europska unija.

Ugovor je ispred Grada Ljubuškog potpisao vršitelj dužnosti gradonačelnika Vedran Markotić, a ispred izvođača radova Ekrem Maksumić.

Vrijednost potpisanog ugovora je 71.171,83 EUR / 139.200,00 KM. Radovi će se izvoditi na dva jugoistočna zida tvrđave, a njih će nadzirati licencirana tvrtka za radove na nacionalnim spomenicima od strane Federalnog ministarstva prostornog uređenja – DM projekt Mostar..

Markotić se u izjavi za medije osvrnuo na početne faze projekta, od izrade projektne dokumentacije prije nekoliko godina i kandidature pa do realizacije. Kako je naveo, osim ovog projekta idućih dana se očekuje potpisivanje ugovora za još jedan projekt prekogranične suradnje između BiH, Hrvatske i Crne Gore čija je ukupna vrijednost preko dva milijuna eura, od čega bi iznos za obnovu tvrđave herceg Stjepana trebao biti preko 800.000 KM.

- Smatramo da je obnova tvrđave jedan od naših najbitnijih infrastrukturnih projekata. Ona je u dosta lošem stanju i zbog potresa i propadanja kroz stoljeća tako da ovim projektima želimo vratiti sjaj tom dijelu Grada Ljubuškog i iskoristiti je, uz Kravicu, Koćušu, nastariji muzej u BiH u samostanu na Humcu, rimski logor Bigeste, rijeku Trebižat i ono sve što Ljubuški nudi, da naša kula herceg Stjepana postane nezaobilazni dio turističke ponude – istaknuo je Markotić dodavši kako tvrđava ima vrhunsku prometnu povezanost izrazivši uvjerenje kako će skorašnji radovi proteći u najboljem reduna zadovoljstvo svih.

Predviđena dinamika radova je tri mjeseca. Grad Ljubuški je kao nositelj projekta u prethodnom razdoblju osigurao svu potrebnu dokumentaciju, idejni i glavni projekt konzervacije i restauracije Starog grada Ljubuški kao i stručna mišljenja za istu dokumentaciju od Zavoda za zaštitu spomenika i potrebne dozvole za izvođenje navedenih radova.

- Kad vidim ekipu danas ovdje okupljenu mogu biti siguran da ćemo uspješno, sigurno i kvalitetno završiti posao koji nije tako obiman. Imamo jedan mjesec da se pripremimo za izvedbu radova, koji uglavnom obuhvaćaju zidanje nedostajućih zidova, prsobrana, injektiranja, ojačavanja i sl. Vjerujem da će to biti jako dobro, jer su projekti izuzetno dobro urađeni – rekao je o radovima Ekrem Maksumić, direktor tvrtke „Građevinar Fajić“ dodavši da cijeli život gleda u kulu što ga kao Ljubušaka dodatno motivira da posao bude što bolje urađen.

Podsjećamo, radovima su prethodila arheološka istraživanja koja su provedena od strane Studija arheologije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Mostaru pod vodstvom doc. dr. sc. Nine Čuljak. Ovom prvom kampanjom arheoloških istraživanja otkriveni su dosad posve nepoznati objekti i zidovi unutar prostora tzv. južnoga obora Grada, što već sada znatno mijenja poznaje o organizaciji prostora unutar Staroga grada. Slijedi obrada terenske dokumentacije i otkrivenih nalaza i struktura.

 

Poslijednja izmjena danaUtorak, 01 Rujan 2020 14:48
 
index Instagram400x230 youtube