Knjiga za koju nikad nije rano, a ni kasno

Istaknuto Knjiga za koju nikad nije rano, a ni kasno

Svatko od nas ima neku svoju najdražu knjigu, priču, bajku… iz svog djetinstva, pa tako i ja.

Pokušavam se sjetiti zašto mi je baš ta knjiga bila tako zanimljiva da sam je dobar dio djetinjstva nazivala najdražom knjigom… Čak je prva knjiga koju sam kupila svojoj djeci.

Podsjetit ću sebe, a nadam se i neke od vas zašto je svatko treba pročitati…

Sigurno se sada već pitate o kojoj knjizi je riječ. Mogu slobodno reći - o knjizi za sve uzraste Mali princ!

Sredinom ’30-ih godina prošlog stoljeća, autor jedne od najpopularnijih knjiga Mali princ, odlučio je letjeti avionom iz Pariza u Saigon, nažalost putem se dogodila avionska nesreća koja je rezultirala rušenjem aviona u Sahari.

Njegova iskustva čekajući spas, uključujući i halucinacije od ekstremne topline bile su povod pisanju Malog princa!

Također, vrlo je vjerojatno da je Antoineu inspiraciju za ružu dala njegova žena Consuelo.

Sve ilustracije u Malom princu napravio je sam Antoine. Iako sam sebe nikada nije nazivao slikarom, volio je slikati te je ilustracije za Malog princa naslikao vodenim bojama.

Mali princ danas je jedna od najčitanijih i najprevođenijih knjiga na svijetu, prevedena na više od 250 jezika, a nerjetko se nađe u popisu za lektiru. 

Zanimljivo je da je 2005. prevedena na jezik koji se zove Toba (iz sjeverne Argentine), a dotad, jedina knjiga koja je prevedena na taj jezik bila je Biblija.

Naravno, to ne govori o čaru spomenute knjige, njezina čar leži u tome što nikad nismo sigurni da smo je pročitali do kraja ili da smo je pročitali kako treba.

Čitajući je kao dijete, mislila sam da je napisana za djecu, čitajući je svojoj djeci mislila sam da je napisana za odrasle...u dobi kada ću ubrzo je čitati svojim unučićima sigurna sam da mogu reći da se sve generacije mogu pronaći u njoj i čak promijeniti svoj pogled prema trenutačnim stvarima u životu.

Za sve one koji je još nisu pročitali, evo vam prilike...

Za nju nikad nije rano, a ni kasno!

 
index Instagram400x230 youtube