Logo
Ispiši ovu stranicu

Započela devetnica prvih petaka u Studencima

Započela devetnica prvih petaka u Studencima Foto: Mile Kraljević

Pobožnost prema Presvetom Srcu Isusovu jedna je od najraširenijih i najomiljenijih izražaja crkvene pobožnosti.

Među brojnim oblicima štovanja Srca Isusova neki su izričito odobreni i preporučeni od Svete Stolice, a među njima je svakako pobožnost prvih petaka u mjesecu ili velika devetnica Srcu Isusovu. Koncem XVII. stoljeća božanski je Spasitelj odabrao redovnicu Margaretu Alacoque (Alakok). Mnogo puta joj se sam ukazao i učio je kako treba štovati njegovo Presveto Srce, dao joj upute i zapovijed kako da proširi tu pobožnost.

Treću godinu za redom u župi i svetištu Presvetog Srca Isusova u Studencima na početku velike devetnice svetu Misu predvodio je biskup Mostarsko-duvanjski i apostolski upravitelj Trebinjsko-mrkanski, mons. Ratko Perić.

Studenački župnik, don Ivan Štironja, zahvalio je biskupu na pastoralnoj skrbi za župu i obje biskupije, te Mu zahvalio što su Studenci dobili novog župnog vikara (kapelana) don Petra Filipovića koji će biti od velike pomoći u duhovnom rastu svetišta, a posebno će brinuti o ovogodišnjim krizmanicima. Don Petar se u nedjelju „i službeno“ predstavio župljanima, slavio je obje svete Mise.

Nakon svete Mise otac biskup je kratko predstavio knjigu „Ljubav koja ne prestaje“. Riječ je o knjizi koja je nastala nakon knjige „Nada koja ne postiđuje“ a govori o blaženom kardinalu Stepincu. Knjiga o blaženom Kardinalu prošle je godine imala deset predstavljanja, od Zagreba, Splita, Đakova, Zadra, Dubrovnika… Svako predstavljanje bilo je karakteristično po tome što je, na primjer, dubrovački biskup govorio na temu „Stepinac i Dubrovnik“, đakovački, „Stepinac i Đakovo“, pa tako redom u deset biskupija i svi ti govori sažeti su u ovoj novoj knjizi „Ljubav koja ne prestaje“ i ona je, doslovno, proizišla iz prve knjige.

Poslijednja izmjena danaUtorak, 08 Listopad 2019 12:37
Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!