U Ljubuškom održana predstava "Hoćemo l' VIŠE?"

Predstava “Hoćemo l’ VIŠE” koju su sinoć u hotelu Bigeste u Ljubuškom izveli glumci Udruge dramskih umjetnika Altteatar iz Sarajeva snažna je kritika bh. društva, ali i poziv mladima na akciju.

U sat vremena predstave iznose se mnoge reference, spominju se „respiratori“, mito i korupcija, mladi koji čekaju na birou, političari koji imaju mjesečna primanja od 6.800 KM dok se istovremeno bolesna djeca liječe SMS-ovima, pacijenti koji sami sebi u bolnici moraju kupovati zavoje...

„Cijeli projekt se bazirao na radionicama održanima s mladim ljudima diljem BiH. Iz iskustava tih mladih ljudi, kreirali smo taj dramski tekst po kojem se iznosi predstava. To su sve problemi koje su ti mladi ljudi iznijeli. Mi smo morali praviti i selekciju jer tih problema ima toliko da nije sve prosto moglo stati u sat vremena“, otkriva nam glumac Adnan Goro.

On dodaje kako su se tijekom radionica koje su diljem BiH održavali s mladima susretali s jednim osjećajem nezadovoljstva mladih i osjećajem nekako sjajne budućnosti.

"Najčešći odgovor koji čujemo od njih je; „Ja hoću da idem“ i upravo nam je to cilj, da probamo te mlade ljude koji hoće da idu, da ih probamo tu zadržati sa nama, da probamo nešto popraviti“, ističe Goro.

Jedan od načina na koji mladi mogu djelovati, jeste glasati na izborima na što se snažno sugerira u predstavi; „Znate li da samo 54 posto glasa na izborima i da su ovi što su na vlasti, da ih je izabralo samo 20 posto, da su dvije trećine glasača stariji i da mladi ne glasaju…“  

„Tom neizlaznošću mi im otvaramo vrata da rade što žele i kako žele i pokušavamo ovom predstavom potaknuti mlade i na tu vrstu akcije, “ajmo svi izaći na izbore, pa da vidimo što će biti“, kaže Goro.

Glumac Harun Ćehović kaže kako postoji mnogo dijelova i rečenica u predstavi s kojima se i on sam može poistovjetiti.

„Ima mnogo takvih rečenica, ali nešto što je meni upečatljivo i što je životni moto kojim bi se svi trebali voditi jeste; Napravi prvi korak danas, kako bi buduće generacije morale trčati maraton. Smatram da smo strašno pasivni. I ja spadam u tu skupinu mladih. Mislim da nismo svjesni moći koju imamo, mislim da se moramo osvijestiti što prije i mislim da moramo početi djelovati. Sada smo pasivni i čekamo da nam netko da priliku. Trebamo više prilika grabiti sami za sebe i na kraju krajeva to će rezultirati boljim za sve ljude oko nas“, ističe.

Predstava je večeras dvaput izvedena u hotelu Bigeste, jednom s početkom u 18 i drugi put s početkom u 20 sati, a priliku pogledati ju imao je tek manji broj mladih Ljubušaka zbog epidemioloških mjera koje brane okupljanje više od 30 ljudi.

U predstavi su glumili Alisa Čajić, Helena Vuković, Simonida Mandić, Hana Zrno, Kemal Rizvanović, Mak Čengić, Deni Mešić i Harun Čehović.

Autorica teksta je Džejna Hodžić, redatelj Admir Glamočak, a autorica glazbe je Merima Ključo.

Za scenski pokret zadužen je Emir Fejzić, majstor svjetla je Irhad Hodžić, a producent Slaven Vidak.

 
index Instagram400x230 youtube