Sedma večer Devetnice sv. Anti na Humcu

Večeras je u svetištu na Humcu održana sedma večer devetnice kojom se vjernici pripremaju za blagdan svetog Ante.

Devetnicu je predmolio fra Nikola Jurišić, misu predvodio fra Slaven Brekalo, a pjevao je dječji zbor "Radost".

„Tema koja nam je zadana večeras za razmišljanje je "Grijeh, guba, zaraza“, istaknuo je fra Slaven u propovijedi.

On je dodao kako je ova zadnja riječ „zaraza“ posebno aktualna.

„Čuli ste je proteklih dana i mjeseci bezbroj puta, a čuti ćemo je, čini mi se, još jako dugo zbog pandemije koja je još uvijek aktualna. Ima neke sličnosti između ove pandemije i grijeha. To se nekako širi da čovjek i ne zna. Tek kada, ono što se kaže dođe voda do grla, čovjek spozna da je zaražen i nažalost puno puta čujemo da se virus širi zbog neodgovornosti. Nešto je slično i s grijehom“, istaknuo je fra Slaven.

„Onaj trenutak kada je čovjek zgriješio, kada sam zgriješio, kada sam počinio grijeh, znajte, grijeh je počeo puno prije, odnosno puno prije sam išao prema tom padu, kao sto bolest ima povijest bolesti, tako i grijeh ima svoju povijest, taj neki lanac“, istaknuo je fra Slaven.

On je dodao da grijeh počinje kada se čovjek opusti.

„Ne kažem da kršćanin mora biti u niskom startu, uvijek kao zapeta puška, ali grijeh počinje kada se opusti, kada čovjek sebi dopusti da krene prema grijehu, onog trenutka kada se počne ponašati opušteno, onog trenutka kada zanemari ono što jest i ono što treba činiti, ono što je njegovo poslanje“, dodao je.

Podsjetio je na primjer Ivana Krstitelja.

„Ivan Krstitelj je preteča Isusa Krista. Stoji na Jordanu, dolaze mu ljudi, dolazi mu mnoštvo ljudi i on za sebe kaže da je on glas koji viče u pustinji. I dolazi mu izaslanstvo iz Jeruzalema, kao da danas dođe iz Vatikana i pitaju ga; tko si, što kažeš ti za sebe, što ćemo reći onima koji su nas poslali, što ćemo reći velikim svećenicima?“ Pitaju ga; Što si, jesi li Mesija, on odgovara „nisam“. Jesi li Ilija? Nisam. Jesi li jedan od proroka? Nisam. Nude mu uloge koje itekako golicaju i za koje bi se mnogi polakomili i prihvatili ih jer imponiraju“, istaknuo je fra Slaven i dodao kako mi ulazimo u grijeh kada prihvaćamo uloge koje nisu naše.

Treba promisliti kada dođe nešto što ti imponira i laska.

„Požuda je kad čovjek živi po nečemu za čim žudi. On žudi za tim za tim ulogama, za područjem koje nije njegovo,“ rekao je fra Slaven i poručio da se grijeha može osloboditi krenuvši Bogu ususret.

„Onog trenutka kada kreneš Bogu ususret, u ispovjedaonicu, već osjećaš jedno oslobođenje jer te Bog već dotiče, iskoristi tu milost“, poručio je.

Poslijednja izmjena danaSrijeda, 10 Lipanj 2020 20:14
 
index Instagram400x230 youtube