Četvrta večer Devetnice sv. Anti na Humcu [foto]

Ovih dana, svaku večer na misama Devetnicama na Humcu bude mnoštvo vjernika koji se tako kroz molitvu pripremaju za blagdan sv. Ante.

I večeras, četvrte večeri Devetnice, bilo je tako.

Devetnicu je predmolio fra Marin Karačić, pjevala je Frama, a misu je predvodio i na temu “Strah – Ne boj se, jer ja sam s tobom ” propovijedao fra Augustin Čordaš iz Širokog Brijega.

On je počeo propovijed s pričom o mladiću koji je podno križa susreo Božju ljubav.

„Zahvatila mu je srce, promijenila mu život. Čak je čuo kako mu Krist govori i dogodilo se jedno očitovanje Božanske ljubavi. Taj mladić je iskusio jednu preobrazbu da je Bog prisutan u njegovom životu, da ga ljubi. On je to iskusio, njegovo srce je bilo ispunjeno tom ljubavlju, prožela ga je i ispunila. A taj mladić je imao nezgodnog oca. Otac je imao od njega očekivanja da će biti po njegovoj zamisli, da će se baviti s onime čime se on bavio. Mladić je to znao, bilo ga je to jako strah, strah ga je bilo od oca. Bježao je od oca, skrivao se, u crkvi, u nekim rupama. Otac ga je tražio, vikao i galamio. I onda odjedanput taj mladić je shvatio; „ako ja stalno budem bježao od svoga oca, onda nikad neće biti ništa od mene“. Onda je odlučio biti hrabar. Odlučuje izaći, istupiti i onda ide na centar u središte trga i javno svjedoči što mu se dogodilo u njegovom životu. Taj mladić nije nitko drugi nego sv. Franjo. Mi ne bi nikad čuli za njega da je ostao ukopan u taj svoj strah, da se začahurio u zidu crkve, on je odlučio riskirati. Ne bi ga bilo da u tom trenutku nije nadvladao taj strah, da nije istupio, da nije počinio taj korak vjere. To je stvarna priča. Da je Franjo propustio tu zgodu, ne bi danas bilo niti svetog Ante, barem ne u ovakvom obliku i u ovakvoj odjeći u kakvoj ga mi poznajemo...“, počeo je fra Augustin Čordaš.

Fra Augustin je u propovijedi potom prepričao primjere osobnih susreta s ljudima koji su prošli takve i slične stvari, čiji se život promijenio nabolje nakon što su prevladali strahove predajući se Bogu.

„Ja se tako radujem kad vidim u životu da Bog čini velike stvari, da oslobađa, liječi, ozdravlja ljude, da čini čovjeka novim. To je tako predivno. Ja osobno kao svećenik za to živim. Ja sam najsretniji kada vidim da je Bog živ u životu drugog čovjeka... U stvarnosti to je tako često iskustvo“, poručio je fra Augustin.

Dodao je kako se strahova može riješiti predavanjem Bogu.

„Analiziranjem, pitanjima se ne rješavaju strahovi, ne mijenja se analiziranjem, nego predavanjem i uvjerenjem… Božja milost može nositi tvoj život, ako se ti prepustiš. Oslobađajuće je i spas je upravo u ovome što je učinio sv. Franjo. Ako ću se ja čitav svoj život okretati, gledati, razmišljati; „kako će me ovaj gledati, kako će onaj misliti“, ja ću izgubiti čitav svoj život“, poručio je fra Augustin.

 
index Instagram400x230 youtube