Logo
Ispiši ovu stranicu

Vukojević o krumpiru u doba korone: Situacija je nenormalna...

Vukojević o krumpiru u doba korone: Situacija je nenormalna...

I ove godine na području Ljubuškog zasađeno je oko 350 hektara mladoga krumpira poznatog kao Ljubuški rani. To je otprilike standardna površina i količina u nekoliko posljednjih godina.

Dobro je krenulo

Najviše se sadi i proizvodi u selima: Vojnići, Šipovača, Klobuk i Veljaci. Sadnja je počela navrijeme, vremenske prilike bile su pogodne, a i koronavirus nije još bio stigao u naše krajeve, u to se vrijeme tek počeo pojavljivati u Kini.

Koronavirus do sada nas nije poremetio, radimo i dalje kao da je sve normalno. Navrijeme je posađeno, krumpir je dobro iznikao, sad bi trebalo krenuti okopavanje, ali i pripreme za sadnju drugih povrtlarskih kultura. Koronavirus u našem slučaju nije zapreka, svatko radi na svojoj parceli, radi se o članovima kućanstva koji žive zajedno, tako da zajednički rad ne predstavlja neku dodatnu opasnost. Sezona je dosad izvrsna, međutim, sad smo na prekretnici. Opasnost nam dolazi u vidu niskih temperatura i mraza, kako najavljuju meteorolozi - kaže Dubravko Vukojević, direktor poljoprivredne zadruge Plodovi zemlje, jedan od 180 ljubuških poljodjelaca koji su udruženi u tu zadrugu.

Mraz je prirodna pošast od koje svake godine u ovo doba strepe ljubuški poljodjelci za svoj Ljubuški rani. Zbog toga poduzimaju mjere koje su im na raspolaganju, pokrivaju nasade krumpira agril-folijom, a u obzir dolazi i orošavanje, odnosno prskanje vodom kako ne bi došlo do smrzavanja. Međutim, za pokriti sve trebalo bi puno folije.

Bojimo se da će biti velike štete ako se ostvare prognoze meteorologa, ali nadamo se da će pogriješiti i da će nas mraz mimoići. Ipak, ako ga i bude, nije još sav ni posve izniknuo, nešto se sadilo i kasnije, a ovisi i kakvi će biti dani poslije. Ako bi “okrenulo” lijepo vrijeme, oporavio bi se. Mi radimo, život ide, nadamo se da će ipak biti dobro i Ljubuški rani trebao bi biti na policama 1. svibnja. Ali, kako će biti s koronavirusom, to nitko ne zna.

Nenormalna situacija

Situacija je posve nenormalna, sve je neizvjesno, ništa se ne može planirati. Kad krumpir prispije - komu prodati, gdje prodati, kako prodati...?! Virus je sve poremetio, ne zna se na što će ovo izaći - sa strepnjom govori Vukojević.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!