Počinje 22. Ljubuški Karneval [najava]

Istaknuto Počinje 22. Ljubuški Karneval [najava]

Pucnjem iz srednjovjekovnog hercegovačkog topa, započeti će sutra u 14h na tvrđavi herceg Stjepana Kosače 22. Ljubuški Karneval.

Gradonačelnik Ljubuškog Nevenko Barbarić predati će ključeve grada herceg Stjepanu, čime će započeti vladavina mačkara, koja će trajati dva tjedna.

Bosanski kralj Stjepan Tomaš krenuo je danas na put prema Ljubuškom gdje sutra planira stići i čestitati herceg Stjepanu na ponovnoj uspostavi vladavine.

Karnevalska Republika Ljubuški predstavit će ove godine svog službenog novinara, koji se zove Al Đazirko.

Na tvrđavi će biti prisutna cijela svita herceg Stjepana, njegovi sluge, dvorjani, dvorski zabavljači, topnici i vitezovi na konjima. Sa bosanskim kraljem dolaze i bosanski vitezovi.

Prema tvrđavi su se zaputili i srednjovjekovni trgovci sa magarcima, a posljednjih dana kruži priča da se na kuli ukazuju i vile koje igraju kolo, te se organizatori nadaju da bi se i vile mogle sutra pojaviti.

Nakon proglašenja Karnevalske Republike Ljubuški uslijedit će „Fešta od prvog Meštra“, u čast preminulog prvog ljubuškog meštra od karnevala Radoslava Dodiga. „Fešta od prvog Meštra“ koja je prošle godine bila posvećena Radinom djelovanju u karnevalu, ove godine će biti posvećena njegovom djelovanju u Kviskoteci.

Na kuli će biti izložena retrospektiva drugog Ljubuškog Karnevala iz 2000.godine, a i ove godine u Radinu čast zapjevat će se pokladni bećarac.

Kako priliči pravoj pokladnoj fešti, sve prisutne očekuje prigodna hrana i piće po promotivnim cijenama, te još mnogo tradicionalne hercegovačke pjesme i plesa.

U programu sudjeluju: Vitezovi herceg Stjepana, HKUD Sv.Ivan – Grab, HKUD Antas Mucić – Ljubuški i Karnevalsko društvo Prolog.

U Karnevalskom društvu Prolog pozivaju sve goste na strpljenje prilikom pronalaska parkinga na putu prema kuli. „Svjesni smo da svi posjetitelji ne mogu doći sa svojim vozilom blizu kule, te ih pozivamo na strpljenje prilikom pronalaska parkinga, ali i da iskoriste ovo lijepo vrijeme za šetnju, barem jednim dijelom etape prema kuli“ – poručuje dopredsjednik Karnevalskog društva Prolog Ivan Šalinović.

Ljubuški Karneval

Poslijednja izmjena danaSubota, 08 Veljača 2020 16:20
 
index Instagram400x230 youtube