Promovirana knjiga Ante Tomića [audio&video&foto]

U prepunoj dvorani hotela Bigeste večeras je predstavljena zbirka pjesama i putopisa autora Ante Tomića, pod naslovom "Putovanja svijetom i duhom".

Uoči samog predstavljanja djela, na videozidu u hotelu se vrtila snimka s ulomcima iz knjige, a svi koji su željeli mogli su slobodno uzeti knjigu s time da je na ulazu u dvoranu bio postavljen štand Udruge roditelja djece s posebnim potrebama "Duga" Ljubuški gdje se mogao ostaviti prilog koliko-tko želi u zamjenu za knjigu.

Uz autora, o djelu su večeras govorili Andrija Stojić, predsjednik Ogranka Matice hrvatske Čitluk i prof. Mate Grbavac, dok je voditeljica Anamarija Nosić pročitala par rečenica o autoru.

Kako je istaknula, Tomić je od najranije dobi pokazao da njegova svestranost predstavlja njegovu životnu suštinu.

"U mladosti je bio plesač folklora, svirač harmonike, a sada je uspješni gospodarstvenik, pjesnik, trkač maratona, organizator brojnih kulturnih i sportskih događanja u našem gradu i šire, svjetski je putnik koji je obišao 100-tinjak zemalja, bezbroj gradova, čovjek koji je upoznao ljude raznih rasa, pripadnike brojnih naroda, religija i kultura, oni su ga obogaćivali novim spoznajama i širili mu vidike i davali krila da se može više dalje i bolje...", istaknula je, između ostalog, Nosić.

Andrija Stojić se u ime Ogranka Matice hrvatske Čitluk zahvalio Tomiću što im je dao priliku da večeras sudjeluju u ovoj humanoj priči, a Mate Grbavac je prisutnima rekao kako je pred njima jedno zaista prekrasno štivo.

"Ante je obišao zemlje o kojima mi drugi možemo samo sanjati. Kretao se među ljudima koji pripadaju različitim religijama, Ante je znao da putuje svijetom da bi obogatio sebe, a ne da bi mu noge vidjele puta i upravo pokušava kroz svoje stihove nas probuditi u tom pravcu, da pokušamo biti bolji nego što jesmo, humaniji nego što jesmo, ljudskiji nego što jesmo", istaknuo je Grbavac.

Ante Tomić je rekao kako je djelo zamislio kao poticaj drugima.

"U knjizi ćete pronaći mnoga pitanja i mnoge odgovore i to možete shvatiti kao poticaj da pokrenete sebe i mnoge ostale. Ali, postoji jedno pitanje koje sebi vjerojatno postavljamo svaki dan; koji je smisao našeg života. Jesmo li ga našli, a cijelo vrijeme odgovor je pred nama. Svaki dan prolazimo pored njega, ako bolje pogledamo u sebe i oko sebe, vidjeti ćemo da nam svaki dan donosi pregršt malih događaja, sadržaja, mogućnosti i prilika, koje su tu baš radi nas i koje nam pune život i daju smisao. Možda je samo potrebno koračati kroz život otvorenih očiju i otvorena srca, na sve to što nam život svaki dan otvoreno pruža i ne dozvoliti da nam taj život prođe kao zadnji vagon u vlaku života i tada ćete se početi veseliti svakom danu i shvatiti da je vaš zivotni smisao upravo to, vaš zivot, to što postojite...", istaknuo je Tomić.

Promociju su svojim interpretacijama ulomaka iz knjige uljepšali Robert Pehar i Diana Ondelj-Maksumić, a obol dao je poznati glumac Velimir Pšeničnik Njirić koji je izveo par prigodnih točaka.

Nakon promocije knjige uslijedio je emotivni trenutak u obitelji Tomić budući da se autor izgrlio s članovima obitelji.

Večer je završena ugodnim druženjem uz domjenak koji je za sve prisutne osigurao organizator.

Poslušajte Tomićevo izlaganje

Više o knjizi pogledajte ovdje

Poslijednja izmjena danaUtorak, 10 Prosinac 2019 20:51
 
index Instagram400x230 youtube