Marija Markota, učiteljica 4. razreda PO D. Radišići održala ogledno predavanje [Školski aktivi]

Ogledno predavanje je poseban vid stručnog usavršavanja učitelja koji je prvenstveno usmjeren ka unaprjeđenju nastave. Učitelji pripremaju jedan ili više oglednih sati, a onda ih izvode pred drugim nastavnicima iz istog aktiva, ali i drugih aktiva.

Cilj oglednog sata jeste da nastavnik demonstrira primjenu suvremenih metoda i sredstava, vlastite inovacije i kreacije u cilju unaprjeđenja nastave.

Jučer je to uradio aktiv 4. razreda naše škole. Ogledni sat je izvela učiteljica 4. razreda PO Donji Radišići, Marija Markota, navodi se na službeni facebook stranicama OŠ MM Ljubuški.

"Nije znanje znanje znati, već je znanje znanje dati. Citat kojim sam završila svoj ogledni sat.Nije bitno koliko znamo ako ne uspijemo pronaći način da nas dijete razumije, da ga zainteresiramo, da u njemu ne probudimo maštu, želju i volju da nas sluša i da upija. Svaka priprema bi trebala biti alat koji smo pripremili da što lakšim načinom dopremo do djeteta i što jednostavnije objasnimo nove nastavne sadržaje. Ona nikako ne bi trebala biti komad papira koji je tu jer će ga neki nadzor pregledati. Na svom oglednom satu sam prezentirala niz plakata koja su djeca uradila tijekom prvog odgojno obrazovnog razdoblja. Kroz kreativan pristup riječi poput podneblje, vremenska obilježja gospodarske regije, entitet i slično su objašnjena na lagan i njima razumljiv način. Glavne, sporedne strane svijeta, plan mjesta, geografska karta, izrada karte zavičaja u BiH, boje na karti, simboli, država BiH, njeni dijelovi, županija, središta, gradovi i općine, sve je obrađeno uz njihovu suradnju, grupni rad, te povratak informacije na kraju sata koliko je gradivo usvojeno. Uz već pripremljen alat moguće je ponoviti nastavne sadržaje cijelog prvog odgojno obrazovnog razdoblja te pripremiti djecu za polugodišnji ispit znanja. Naravno ako od 20 učenika 15 nije razumijelo o čemu pričate, znači da vaš alat ili priprema nije bila valjana i da je vaše znanje ostalo samo vaše te da imate priliku ponoviti sat i pronaći način kako ga poboljšati. Ili jednostavno možete zadržati svoje znanje samo za sebe i dalje ostati pametni samo vi. Ipak ne zaboravite mi smo ti koji stvaramo budućnost tim novim generacijama i kakva će one biti uvelike ovisi o nama. Hoćemo li im uliti znanje i kap ljudskosti ili će to ostati samo u nama i za nas, do nas je samih, uvijek imamo pravo izbora...."

Što vi kažete?

Poslijednja izmjena danaČetvrtak, 05 Prosinac 2019 23:08
 
index Instagram400x230 youtube