Razgovor s povodom: Leopold Mandić - ravnatelj Gimnazije Ljubuški

Gimnazija Ljubuški, koja u današnjoj zgradi djeluje od 1961. godine, poznata je po svojim hvalevrijednim aktivnostima i kvalitetnu odnosu i suradnji između profesora i učenika.

Osim toga, ova škola može se podičiti i s uspjehom učenika u svim poljima o kojima smo nerijetko pisali u našoj tiskovini. Ovaj put sugovornik nam je bio Leopold Mandić, ravnatelj ljubuške Gimnazije, po struci profesor povijesti i zemljopisa. Dužnost ravnatelja obnaša od rujna 2017., a s radom u školi je počeo 2009. godine.

Trenutnom atmosferom u školi je, kaže, zadovoljan. U posljednje vrijeme mnogo se uradilo po pitanju materijalnih ulaganja, ponajviše zahvaljujući gradskoj vlasti.

Trud i zalaganje učenika

„U potpunosti je rekonstruirano prizemlje, ugrađen videonadzor, razglas i protupožarni alarm. Rekonstruirana je i kotlovnica te je izmijenjena instalacija grijanja. Također, škola je spojena na gradsku kanalizaciju, čime je riješen problem širenja neugodnih mirisa, a dobili smo i prijeko potrebnu opremu za održavanje nastave tjelesne i zdravstvene kulture“, govori Mandić za Dnevni list.

Pohvalio je  trud i zalaganja učenika na raznim natjecanjima, iako nije zadovoljan brojem natjecanja koja se organiziraju u neposrednoj blizini.

„Pjesnička večer u organizaciji Knjižnice Ljubuški je manifestacija kojoj se učenici rado odazivaju i gdje, očekivano, osvajaju nagrade. Prethodne dvije godine osvojili smo prvo mjesto na županijskom kvizu općeg znanja u našoj školi. Sudjelujemo i na županijskom natjecanju iz hrvatskog jezika na kojem su naši učenici prošle i pretprošle godine osvojili drugo mjesto za literarni rad. Ponos Domovine je manifestacija na kojoj smo prošle godine  osvojili respektabilno peto mjesto te se nadam kako ćemo se i ove godine plasirati u finalno natjecanje u  Zagrebu. Tamo smo sudjelovali i na Eko kvizu, gdje smo u jakoj konkurenciji zauzeli 11. mjesto. A ako usporedimo našu školu s ostalim školama u ZHŽ-u, u svim smo natjecanjima posljednjih godina statistički najbolji, osim u natjecanju iz matematike. Nastojat ćemo, dakako, postići što bolje rezultate i na tom području“, kaže ravnatelj Mandić te napominje i to kako učenici pripremaju program za Dan srednjoškolaca, 17. studenoga, koji će obilježiti u nadolazeću srijedu. Dramska sekcija, pak, uskoro ima zadatak pripremiti program za blagdan sv. Nikole.

Informatizacija škole

Našeg sugovornika smo prilikom razgovora pitali kako se odnosi prema učenicima koji ne poštuju kućni red škole i što misli o uvođenju školskih uniformi, na što je odgovorio kako nema većih problema s nepoštivanjem kućnog reda te da bi bilo poželjno uvesti školske uniforme u sve škole zbog vršnjačkog nasilja.

„Ako se javi slučaj nepoštivanja pravila ponašanja, postupamo po pravilniku koji predviđa određene sankcije. Školske uniforme, iako to još nije praksa, dobro bi došle zbog izrugivanja onih koji su iz obitelji lošijeg imovinskog stanja“, naglašava Mandić.

 Mišljenja je kako bi, kada govorimo o budućnosti škola, informatika trebala imati važnu   ulogu.

„Smatram da informatiku treba uvesti kao obavezan predmet u osnovne i srednje škole. Gimnazijalci uče informatiku, ali samo u prvom razredu, a to je nedovoljno. Nadam se kako će ljubuška Gimnazija u budućnosti biti opremljena informatičkom opremom na dobrobit učenika i profesora“, zaključuje Mandić.

Poslijednja izmjena danaPetak, 15 Studeni 2019 13:35
 
index Instagram400x230 youtube