Dr. Ivan Landeka o aktivnostima i planovima DZ Ljubuški [audio]

Dr. Ivan Landeka o aktivnostima i planovima DZ Ljubuški [audio] Foto: Radio Ljubuski

U programu Radija Ljubuški razgovarali smo sa v.d.ravnateljem Doma zdravlja Ljubuški, dr. Ivanom Landekom.

Teme razgovora bile su nova web stranica Doma zdravlja, novouposleni liječnici, potpisivanje kolektivnog ugovora, nova organizacija rada na odjelima s posebnim osvrtom na Pedijatriju, investicije u tekućoj godini i planirane investicije, volonterski rad u hospiciju i najava predavanja po mjesnim zajednicama.

Kako je rekao Landeka, početkom rujna puštena je u rad nova web stranica Doma zdravlja Ljubuški, na domeni dzljubuski.com, s ciljem bolje i kvalitetnije komunikacije s pacijentima.

"Web stranica nudi niz informacija za korisnike naših usluga, kontakt brojeve, raspored rada, termine dolazaka vanjskih suradnika, te mnoge druge korisne informacije. Tu su upute kako pozvati Hitnu medicinsku pomoć i što reći, ljudi često u panici ne daju dovoljno informacija i to nam zna često biti problem. Planiramo web stranicu nadograđivati u narednom razdoblju kako bi korisnici naših usluga bili obaviješteni o svemu što radimo", rekao je Landeka.

Nedavno je u Dom zdravlja Ljubuški primljeno dvoje novih liječnika kako bi se nadoknadio manjak koji je nastao nakon odlaska troje liječnika na specijalizacije.

"Troje mladih liječnika nam je početkom ove godine otišlo na specijalizaciju u SKB Mostar. Već tada smo stupili u kontakte s liječnicima s ovog područja da vidimo jesu li zainteresirani za rad u Domu zdravlja Ljubuški. Na našu sreću, dvoje mladih liječnika, Jozo Ivanković iz Međugorja i Bernardica Luburić iz Ljubuškog su prihvatili naš poziv. Oni su sada trenutno na Odjelu obiteljske medicine, mislim da se radi o kvalitetnim mladim liječnicima i dobrim ljudima i vjerujem da će uspješno odrađivati sve zadatke koje pred njih stavimo", rekao je Landeka.

Dom zdravlja Ljubuški trenutno upošljava 31 liječnika.

"Pola od tih liječnika su specijalisti. Mislim da mi u našoj županiji imamo najveći broj zaposlenih liječnika, a imamo i najširi spektar usluga koje pružamo u našem Domu zdravlja. Moje je mišljenje da primarnu zdravstvenu zaštitu treba jačati, jer je najiplativija našem Zavodu, a ujedno je i najpristupačnija našim korisnicima i zato je dobro što Dom zdravlja Ljubuški ima širok spektar specijalista iz raznih struka, pa našim bolesnicima nije potreba ići u Mostar, osim ako je riječ o težim slučajevima", objašnjava Landeka.

Zahvaljujući novim kolektivnim ugovorima, liječnici i ostali zaposleni u Domu zdravlja Ljubuški su dobili i povećanje plaće.

"Nakon pregovora sa sindikatima, koje su vodili predstavnici Zavoda za zdravstveno osiguranje i Ministarstvo zdravstva, potpisana su dva kolektivna ugovora, jedan za liječnike i stomatologe, a drugi za ostale zaposlene u zdravstvu. Svi su naši djelatnici potpisali nove ugovore, a jučer je bila prva plaća po novim kolektivnim ugovorima. U novim kolektivnim ugovorima povećan je koeficijent za složenost poslova, poglavito za liječnike gdje je koeficijent povećan za 0,6 bodova, čime smo došli na nekakvu razinu liječnika u našem okruženju, a to znači da se neto plaća liječnika povećala negdje za oko 250 maraka. Što se tiče ostalih zaposlenih u zdravstvu, njihovi koeficijenti su se povećavali za 0,1 do 0,2 boda, a to znači povećanje od oko 80 maraka", navodi vd. ravnatelja Dom zdravlja Ljubuški.

Govoreći o nabavci novih uređaja i opremanju Doma zdravlja, Landeka je spomenuo kako su nedavno nabavili novi uređaj za uklanjanje dobroćudnih izraslina sa kože za Odjel dermatologije, te kako su uspješno završili projekt rekonstrukcije krovišta.

kroviste dz ljubuski1

Foto: Rekonstruirano krovište Doma zdravlja Ljubuški

Tijekom razgovora dr. Landeka osvrnuo se na rad svih odjela najavivši rekonstrukciju prostora koje isti koriste, odnosno bolju preraspodjelu kako bi funkcioniranje npr. Odjela Hitne pomoći bilo što učinkovitije, ali i skoru prenamjenu zasad zagušenog prostora na prijemu pacijenata na Odjelu laboratorijske dijagnostike.

Čitav razgovor poslušajte u audiozapisu

 

 
index Instagram400x230 youtube