Sutra proslava Velike Gospe u brojnim hercegovačkim župama

Katolici diljem svijeta, a posebno i oni u Hercegovini sutra proslavljaju blagdan Velike Gospe.

U Hercegovini na svakom koraku imamo marijanska svetišta, a najstarije je ono u Širokom Brijegu, gdje svake godine stižu kolone hodočasnika iz svih krajeva svijeta.

Zbog pandemije koronavirusa proslava je otkazana samo u Nevesinju, dok je u drugim župama posvećenim Marijinu Uznesenju sve po starom, uz preporučeno distancu i maske.

Ove godine u Širokom misno slavlje na uočnicu predvodi fra Sreten Čurčić, gvardijan iz Tomislavgrada(19 sati), dok središnje misno slavlje u 11 sati na sam blagdan predvodi profincijal dr. fra Miljenko Šteko. Osim svete mise u 11 sati, hodočasnici će imati i svete mise u 5, 6, 7, 8 i 9 sati. Na Veliku Gospu proslavlja se i dan općine Široki Brijeg. 

Uz Široki Velika Gospa slavi se i u Posušju, gdje se također obilježava dan općine za Veliku Gospu. U Posušju svetu misu na uočnicu Velikoj Gospi predvodi fra Bože Milić, dok središnje misno slavlje u subotu predvodi fra Nikola Kozina iz samostana Guča Gora. Svete mise planirane su još u 7, 9 i 19 sati. Osim u ta dva grada, Velika Gospa se svečano proslavlja i Nevesinju, no tamo je misno slavlje otkazano.

Uzrok je epidemiološko stanje na prostoru župe Nevesinje, kako u samome gradu Nevesinju tako i u okruženju.

U Međugorje tradicionalno i na ovaj dan hodočaste vjernici. U crkvi sv. Jakova u Međugorju jutarnje mise su u 6, 7, 8, 9 sati, dok je za 11 sati planirana misa za hodočasnike na hrvatskom jeziku.
19 sati planirana je večernja sveta misa, a iza mise klanjanje Isusu u Presvetom Oltarskom Sakramentu (20.00 – 21.00 sat).

U Seonici središnje misno slavlje na Veliku Gospu u 11 sati predvodi i propovijeda fra Ante Bekavac, profesor teologije u Zagrebu, dok u Župi Uznesenja Blažene Djevice Marije Prisoje svetu misu na Veliku Gospu predvodi mladomisnik Mostarsko-duvanjske biskupije don Mate Pehar.

U poznatom marijanskom svetištu Vrhbosanske nadbiskupije Komušina-Kondžilo sveta misa uočnica je u 18 sati kod župne crkve, a predvoditi će ju uzoriti gospodin kardinal Vinko Puljić, nadbiskup vrhbosanski.

Na Veliku Gospu, patron župe sveta misa je na Kondžilu u 11:00 sati, a predvoditi će ju mons. dr. Tomo Vukšić, nadbiskup koadjutor.

Iz te župe napominju, da zbog pandemije korona virusa preporučaju mjere za sprječavanje širenja virusa kao što su korištenje maski, socijalna distanca i dr., te dodaju da u liturgijskom dijelu proslave Velike Gospe drugih ograničenja neće biti.

 
 
index Instagram400x230 youtube