Dogodilo se na današnji dan, 11. veljače... [Prvo ukazanje u Lourdesu]

Fulton patentirao parobrod, prvo ukazanje u Lourdesu, Homeini zavladao Iranom, Ivan Visin ispolovio na put oko svijeta, Mandela pušten iz zatvora nakon 27 godina...

Moreplovci su 1809. godine postali neovisniji od sile vjetra. Američki izumitelj Robert Fulton patentirao je parobrod, a iako je bio izrađivan i ranije, Fultonov brod je prvi doživio komercijalni uspjeh te se on smatra izumiteljem parobroda.

Na današnji je dan hrvatski pomorac Ivan Visin isplovio na put oko svijeta koji će dovršiti 30. kolovoza 1859. i tako postati prvi Hrvat koji je oplovio svijet. Bio je to tek šesti pothvat oplovljavanja svijeta u povijesti (prvi je započeo Magellan, a dovršio Elcano). Visin je rođen u gradu Prčnju u Boki Kotorskoj, u obitelji porijeklom iz Istre. Na današnji dan isplovio je iz Antwerpena na brodu Splendido, pod habsburškom zastavom i s devet članova posade. Svijet su obišli u smjeru zapada, rutom Antwerpen – Rt Horn – Valparaiso – San Francisco – Honolulu – Singapur – Bangkok – Hongkong – Rt dobre nade – Plymouth – Trst. Car Franjo Josip odlikovao ga je za pothvat bijelom počasnom zastavom i viteškim križem reda Franje Josipa.

Na današnji dan ukazala se Blažena Djevica Marija po prvi put 14-godišnjoj djevojčici Mariji-Bernardici Soubirous u Lourdesu u Francuskoj. Slijedilo je još 17 ukazanja istoj djevojčici. Lourdes je ubrzo postao cijenjeno mjesto hodočašća. Od tada pa do danas registirano je 67 čudesnih izliječenja. Djevojčica Marija-Bernardica Soubirous bila je kći lokalnog mlinara. Umrla je u dobi od 35 godina i kasnije je proglašena sveticom (sv. Bernardica Soubirous). Godišnje Lourdes posjeti oko 5 milijuna vjernika. Papa bl. Ivan Pavao II. bio je u Lourdesu osobno dva puta. Katolička crkva smatra da se Isus i Marija mogu ukazivati ljudima jer su na Nebo uzneseni ne samo dušom nego i tijelom, pa stoga mogu biti vidljivi ljudskim bićima. Na današnji dan Crkva slavi blagdan Gospe Lurdske, u spomen na prvo ukazanje.

Potpisivanje prvog Lateranskog sporazuma 1929. godine Vatikan je proglašen nezavisnom enklavom unutar države Italije.

Pred kraj drugog svjetskog rata, američki predsjednik Franklin Roosevelt, britanski premijer Winston Churchill i sovjetski vođa Josif Staljin potpisali su sporazum na Jalti 1945. godine.

Japan 1970. godine postaje četvrta svjetska nacija koja je u Zemljinu orbitu poslala umijetni satelit.

Ajatolaha Homeini na današnji je dan, nakon što su iranske vojne snage proglasile neutralnost, 1979. godine proglasio kraj monarhije i uspostavio prijelaznu iransku vladu što se obilježava kao pobjeda islamske revolucije i početak islamske republike.

Južnoafrički vođa otpora apartheidu, Nelson Mandela, pušten je 1990. godine iz zatvora nakon 27 godina robije. Vođa Afričkog nacionalnog kongresa tri je godine kasnije primio Nobelovu nagradu za mir, a 1994. je na prvim multi-rasnim izborima izabran za predsjednika Južnoafričke republike.

Današnji dan od 1992. godine obilježava se kao Svjetski dan bolesnika. Utemeljen od strane Pape Ivana Pavla II., Svjetski dan bolesnika ima za cilj senzibilizirati društvo na potrebe bolesnika, te im osigurati bolju zdravstvenu skrb.

Nelson Mandela proveo je u tamnici kao politički zatvorenik 27 godina. Većinu tog vremena proveo je u zatvoru na otoku Robben, nedaleko od Cape Towna, gdje su on i ostali zarobljenici obavljali prisilan rad u kamenolomu. Vrijeme provedeno u zatvoru korisno je iskoristio dopisno diplomiravši pravo na Londonskom sveučilištu. Mandela je bio osuđen na doživotan zatvor, no kad je Južnoafrička Republika dobila novog predsjednika Frederika Willema de Klerka, pušten je iz zatvora. Pri izlasku pratila ga je supruga Winnie Mandela. Održao je govor s balkona gradske vijećnice u Cape Townu, priznavši da je novi predsjednik de Clerk čovjek s integritetom. Ipak, istaknuo je da borba protiv apartheida nije još gotova i da će je on i njegovi suradnici nastaviti.

Ostali događaji na današnji dan:

660 pr.Kr. – Utemeljen Japan

55 – Umro rimski prijestolonasljednik Britannicus

1531 – Henrik VIII. postao glava Anglikanske crkve

1650 – Umro René Descartes

1812 – Elbridge Gerry po prvi put radio gerrymandering

1868 – Umro izumitelj Foucaultovog njihala

1929 – Lateranski ugovor između Vatikana i Italije

1931 – Umro Bela Čikoš-Sesija

1938 – Prvi znanstveno-fantastični televizijski program

1943 – Dwight David Eisenhower odabran da zapovijeda savezničkim vojskama u Europi

1953 – SSSR prekinuo diplomatske odnose s Izraelom

1963 – Beatlesi započeli snimanje prvog albuma

1978 – Kina ukinula zabranu čitanja Aristotela, Williama Shakespearea i Charlesa Dickensa

1979 – Islamska revolucija u Iranu

1986 – Andrija Artuković izručen Jugoslaviji

Rođendani poznatih na današnji dan uključuju izumitelja Thomasa Alvu Edisona, američku kantautoricu Sheryl Crow rođenu 1962. godine, glumicu Jennifer Aniston rođenu 1969., te 1997. godine Michaela Jacksona mlađeg, sina preminulog kralja popa.

Poslijednja izmjena danaUtorak, 11 Veljača 2020 09:13
 
index Instagram400x230 youtube