Dogodilo se na današnji dan, 27. siječnja... [Thomas Alva Edison patentirao žarnu nit]

Thomas Alva Edison patentirao žarnu nit, završila bitka za Lenjingrad, počelo testiranje nuklearnih bombi u Nevadi.

Kraj devetnaestog stoljeća bio je razdoblje prilično velikog napretka znanosti, a uobičajene dnevne stvari na koje smo navikli prijavljivane su u patentne urede gotovo svakodnevno. Tako je na današnji dan Thomas Alva Edison dobio patent na žarulju sa žarnom niti, stvarčicu koja se do današnjeg dana nije značajno promijenila.

Drugi svjetski rat ima mnogo značajnih datuma, no jedna od najvećih i najiscrpljujućih bitaka bila je ona za Lenjingrad, koji su Nijemci opsjedali pune dvije godine. Na današnji dan 1942. godine snage Crvene Armije uspjele su napokon slomiti obruč i spasiti grad.

Još značajnija pobjeda dogodila se nakon točno tri godine, kada su Rusi uspjeli osloboditi Auschwitz, mjesto tuge i užasa na kojem su nacisti pobili preko milijun i pol ljudi, uključujući i preko milijun Židova.

No, jednako tako su se na isti dan pojavili i novi užasi koji još uvijek drže cijeli svijet kao taoce. Američke zračne snage počele su 1951. godine testiranja nuklearnih bombi na američkom teritoriju, u pustinji Nevade, pokušavajući zapravo shvatiti što su to proizveli i kakve učinke ima. Posljedice ovih testiranja i dalje su nepoznate, jer je velik broj vojnika ubijen ili teško ozračen tijekom prvih testiranja.

Na ovaj je dan završilo i jedno tužno poglavlje američke povijesti. Nakon godina ratovanja u Vijetnamu, možda i najbesmislenijeg rata do ovih recentnih, na današnji dan 1973. godine su Vijetnam i SAD u Parizu potpisali mirovni sporazum.

Rođendani slavnih osoba na današnji dan uključuju muzičkog genija Wolfganga Amadeusa Mozarta, književnika Lewisa Carrolla, kemičara Dimitrija Mendeljejeva, novinskog magnata Williama Randolpha Hearsta i Mihaila Barišnjikova.

 
index Instagram400x230 youtube