Dogodilo se na današnji dan, 20. siječnja... [Održana prva košarkaška utakmica]

Sazvan je prvi britanski parlament, proglašena je sekularna Republika Turska, rodili se Federico Feliini i David Lynch, Umro Celestin Medović, Inauguracija predsjednika Johna F. Kennedyja...

Razmišljanja o parlamentarnoj demokraciji nestala su sa starim Grcima i trebalo im je prilično dugo da se ponovno pojave. Tek, ili možda već, 1265. godine sazvan je prvi britanski parlament na današnji dan pod predsjedanjem Earla of Leicestera.

Opijumski ratovi tresli su Aziju sredinom devetnaestog stoljeća, a Britanci su kao i obično najviše profitirali. Tako je na današnji dan 1841. godine Hong Kong pripao Velikoj Britaniji, da bi se nakon pedesetak godina potpisao ugovor o najmu koji je istekao i Hong Kong je nakon stotinu i pedeset godina pod britanskom krunom vraćen Kini.

Nekad velika sila koja je pokorila velik dio susjednih zemalja svedena je u današnje granice. Otomansko carstvo se raspalo i Kemal Ataturk, Otac nacije, na današnji je dan proglasio sekularnu Republiku Tursku.

Prva službena košarkaška utakmica održana je 20. siječnja 1892. u dvorani Gimnazije YMCA. Igralo se s devet igrača na terenu upola kraćem nego današnji NBA teren. Originalni naziv košarke na engleskom je basketball, a složenica je od riječi basket – koš i ball – lopta. Ime je Naismithu sugerirao jedan od njegovih učenika. Igra je bila popularna od samog početka.

Prvi igrači košarke bili su studenti Gimnazije YMCA. Kasnije igra se proširila na čitav SAD i Kanadu. Do 1896. godine postojala su i brojne ženske košarkaške momčadi, no poprilično gruba pravila i brojna publika odvratila su košarku od primarnog cilja YMCA, igre koja pomaže studentima da ostanu u formi. No, usprkos tome, prije Prvog svjetskog rata uspostavili su se brojni amaterski savezi s amaterskim klubovima, i to u SAD-u.

Košarka se prvo igrala s nogometnom loptom. Prve lopte izrađene isključivo za košarku bile su smeđe, što je bila uobičajena boja sve do pedesetih 20. stoljeća kada je Paul Tony Hinkle, u potrazi za loptom koja bi bila uočljivija, u optjecaj uveo narančastu loptu, koja je i danas standardna.

Poznati hrvatski slikar Celestin Medović, čija se izložba upravo održava u Klovićevim dvorima u Zagrebu, umro je na današnji dan 1920. godine. Rođen je 1857. u gradiću Kuni na Pelješcu kao Mato Medović. Zanimljivo je da se u mladosti zaredio za franjevca i počeo pripremati za svećenički poziv u samostanu Male braće u Dubrovniku. Kao franjevac uzeo je ime Celestin. Zbog talenta za slikarstvo poslan je u Rim, gdje je u tamošnjim samostanima učio slikati. Studij slikarstva nastavio je u Münchenu. Kad se vratio u Dubrovnik, Franjo Rački i Iso Krsnjavi pozvali su ga u Zagreb da se pridruži krugu oko slikara Vlahe Bukovca, koji je u to doba došao iz Pariza u Zagreb. Medović se razredio i došao u Zagreb. U toj je “zagrebačkoj fazi” naslikao mnogo religijskih djela. Slikao je i slike iz hrvatske povijesti. Jedno vrijeme se povukao na Pelješac, no kasnije je boravio i u Beču (1912. – 1914.), da bi 1914. u Opatiji prodao sve svoje slike. Umro je na današnji dan u Sarajevu, kamo je otišao potražiti bolničku pomoć pred bubrežnom bolesti koju je dugo zanemarivao.

Današnji dan tradicionalno je svake četvrte godine rezerviran za inauguraciju novog američkog predsjednika, a prvi se puta to dogodilo 1937. godine. No, samo pet godina kasnije na konferenciji održanoj na jezeru Wannsee nacisti su prvi puta spomenuli konačno rješenje, plan za potpuno istrebljenje Židova u Europi.

Na današnji dan (20. siječnja) svake četvrte godine održava se u Sjedinjenim Američkim Državama inauguracija novoizabranih predsjednika. Tako je propisano 20. amandmanom na Američki ustav iz 1933. godine. Jedino ako je taj dan nedjelja, onda se inauguracija odgađa za sljedeći dan (21. siječnja). Dakle, svi predsjednici nakon 1933. godine započeli su svoj mandat na današnji dan (osim dvojice koji su ga započeli 21. siječnja). Godine 1961. inauguriran je najmlađi izabrani predsjednik SAD-a John F. Kennedy (u dobi od 43 godine). Inauguracija je održana na istočnom portiku zgrade američkog Capitola. U svečanom govoru tom prilikom je Kennedy izgovorio slavne riječi: “I zato moji dragi Amerikanci: ne pitajte što vaša zemlja može učiniti za vas – već pitajte što vi možete učiniti za vašu zemlju.”

Prvi album Beatlesa u SAD izašao je upravo na današnji dan 1964. godine pod imenom Meet the Beatles, a najstariji američki predsjednik na dan stupanja na dužnost bio je Ronald Reagan, kojem je 1981. godine bilo 69 godina i 349 dana.

Ostali događaji na današnji dan:

1265 – Sastanal prvog engleskog parlamenta

1502 – Otkriven Rio de Janeiro

1612 – Umro car Rudolf II.

1649 – Suđenje engleskom kralju Charlesu I.

1713 – Umro Pavao Ritter Vitezović

1775 – Rođen André-Marie Ampère

1841 – Englezi okupirali Hong Kong

1892 – Održana prva košarkaška utakmica

1920 – Rođen Federico Fellini

1929 – Prvi zvučni dugometražni film

1936 – Edward VIII. postao kralj

1941 – Pogrom u Rumunjskoj zbog ubojstva nacističkog časnika

1945 – Počela evakuacija Nijemaca iz Istočne Pruske

1984 – Umro Johnny Weissmuller

1990 – Pokolj civila u Azerbajdžanu

1993 – Umrla Audrey Hepburn

Rođendani slavnih osoba na današnji dan uključuju redatelje Federica Fellinija i Davida Lyncha te glumca Martina Landaua.

 
index Instagram400x230 youtube