Logo
Ispiši ovu stranicu

Dogodilo se na današnji dan, 14. siječnja... [ Predstavljena prva industrijska pokretna traka]

Dogodilo se na današnji dan, 14. siječnja... [ Predstavljena prva industrijska pokretna traka]

Predstavljena prva industrijska pokretna traka, posljednji nastup Sex Pistolsa i napravljen prvi carski rez.

Današnji dan kroz povijest bio je prilično sklon malim stvarima koje čine život bizarnijim, no ponekad i ljepšim. Među prve definitivno spada događaj iz 1699. godine kada je cijeli Massachusetts gladovao kako bi se iskupio zbog pogrešno optuženih „vještica". Teško da je to pomoglo njima ili njihovim obiteljima, obzirom da su spaljene nekoliko dana ranije.

Medicina je već u prilično davna vremena dolazila do jednostavnijih rješenja u kompliciranim situacijama. Ljepši spol zacijelo je zahvalan dr. Jesseu Bennetu koji je 1794. godine izvršio prvi uspješni carski rez, poštedjevši svoju suprugu muka poroda koji je mogao završiti loše po nju i dijete.

Bizarnost američkog pravosuđa nebrojeno je puta bila predmet ismijavanja, no činjenica da je još 1878. godine Vrhovni sud proglasio rasnu segregaciju u željezničkim vagonima neustavnom nije spriječilo južne države da je dosljedno provode u svom javnom prijevozu još dobrih 80-ak godina. Najbolji dokaz za to je podatak da je guverner Alabame u svom nastupnom govoru 1963. godine, na današnji dan, naglasio slijedeće: „segregacija u prošlosti, segregacija danas, segregacija zauvijek".

Profitirala je i industrija, iako se čuju mnogi glasovi da se dogodilo upravo obrnuto. Naime, upravo na današnji dan 1914. godine Henry Ford predstavio je svijetu prvu pokretnu traku na kojoj se sklapao famozni model T.

Vesela strana povijesti bilježi i posljednji nastup originalne postave Sex Pistolsa u klubu Winterland u San Franciscu 1978. godine, kao i premijeru Simpsona na Foxu 1990. godine.

Rođendani slavnih osoba uključuju Mehmeda VI, posljednjeg sultana Otomanskog carstva, pisca Hugha Loftinga, tvorca dr. Doolittlea, književnika Johna dos Passosa, glumicu Faye Dunaway i redatelja Lawrence Kasdana.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!