Dogodilo se na današnji dan, 8. prosinca... [Ubijen John Lennon]

Prolamirana dogma o bezgrešnom začeću, osnovana Američka federacija rada, SAD objavile rat Japanu, ubijen John Lennon, rođen Jim Morrison, prihvaćena europska zastava sa 12 zvijezda...

Pape često spominjemo u ovoj rubrici, pa je tako 1854. godine Pio IX proklamirao dogmu o bezgrešnom začeću, kako bi stao na kraj spekulacijama koje su stalno dolazile iz raznih građenskih krugova.

Trideset i dvije godine kasnije, 1886., osnovana je Američka federacija rada, krovno tijelo sindikata na konvenciji vođa sindikata u Ohiu. Ta je udruga postala naročito poznata tijekom 50-ih i 60-ih godina prošlog stoljeća zbog optužbi da je pod kontrolom organiziranog kriminala.

Dan nakon napada na Pearl Harbor, američki je Kongres objavio rat Japanu, pa su SAD i službeno ušle u rat na današnji dan 1941. godine. Osam godina kasnije, unutarnji rat još uvijek je razdirao Kinu, no na današnji dan 1949. nacionalistička vlada Chang-Kai Sheka bila je prisiljena pobjeći na otok Formozu, sada poznat kao Tajvan.

Na današnji dan rođen je na Floridi pjevač Jim Morrison, od roditelja irsko-škotskog porijekla. Zanimljivo je da mu je otac bio admiral u američkoj mornarici, koji je zapovijedao pomorskim snagama u doba eskalacije Vijetnamskog rata. Kao sin pomorskog časnika Jim se u djetinjstvu često morao seliti. Kvocijent inteligencije navodno mu je bio 149. Za vrijeme školovanja mnogo je čitao, a izbor knjiga bio mu je neobičan. Njegov učitelj engleskog čak je počeo sumnjati da Morisson izmišlja naslove knjiga o kojima je donosio izvještaje, pa je morao poslati nekoga u Kongresnu knjižnicu da provjeri postoje li uopće te knjige. I doista, premda njegov učitelj nikada nije čuo za njih, primjerice za knjige o demonologiji iz 16. i 17. stoljeća, Morrison ih je doista čitao. Od pisaca na njega su utjecaj imali Nietzsche, Rimbaud, Baudelaire, Kafka, Balzac i mnogi drugi. Upisao se na Kalifornijsko sveučilište u Los Angelesu (UCLA) i diplomirao kinematografiju. Godine 1965. osnovao je grupu Doors, koja je ime dobila prema naslovu knjige Aldousa Huxleya “The Doors of perception” (“Vrata percepcije”). Jim je umro u dobi od samo 27 godina (u istoj su dobi umrli i Jimi Hendrix, Janis Joplin, Kurt Cobain i Amy Winehouse).

Zanimljivo je da zastava Europske unije izvorno nije napravljena za tu organizaciju, nego za Vijeće Europe. Ono je prihvatilo zastavu s 12 žutih zvijezda na plavoj podlozi na današnji dan 1955. godine. Bilo je mnogo prijedloga za dizajn zastave, no prihvaćen je onaj Arsènea Heitza, jednog od zaposlenika Vijeća. On je izjavio da mu je inspiracija za dizajn 12 zvijezda došla iz biblijske knjige Otkrivenja (Apokalipse), u kojoj je prikazana žena koja na glavi nosi vijenac s 12 zvijezda (Otk 12,1: “I znamenje veliko pokaza se na nebu: Žena odjevena suncem, mjesec joj pod nogama, a na glavi vijenac od dvanaest zvijezda.”) Zanimljivo je i to da se dan kad je prihvaćena zastava poklopio s katoličkim blagdanom Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije. Europska unija prihvatila je 1985. zastavu Vijeća Europe kao svoju.

Tužan dan za ljubitelje Beatlesa - na današnji dan 1980. godine poremećeni obožavatelj Mark Chapman ubio je Johna Lennona pred zgradom u kojoj je stanovao.

Ostali događaji na današnji dan:

1638 – Rođen Ivan Gundulić

1941 – SAD objavio rat Japanu

1978 – Umrla Golda Meir

1987 – Višestuko ubojstvo u australskoj pošti

1990 – Obnoviteljska skupština Matice hrvatske

Rođendane bi na današnji dan slavila dva velika industrijalca, Friedrich Siemens i William Crapo Durant koji je osnovao General Motors, slikar Paul Klee, Sammy Davis Jr., glumice Kim Basinger i Teri Hatcher te legendarni pjevač grupe Doors Jim Morrison i irska pjevačica Sinead O'Connor.

 
index Instagram400x230 youtube