Logo
Ispiši ovu stranicu

Dogodilo se na današnji dan, 4. prosinca... [Prvi broj Los Angeles Timesa]

Dogodilo se na današnji dan, 4. prosinca... [Prvi broj Los Angeles Timesa]

Zabranjeno spaljivanje udovica u Indiji, prvi Thanksgiving u Americi, pronađen brod Mary Celeste, izašao prvi broj Los Angeles Timesa, smog i magla ubili 12 tisuća Londončana, Greg Noll zajahao najveći val u povijesti, autobus pregazio 24-ero djece...

Prvi Thanksgiving u SAD dogodio se zapravo na današnji dan 1619. godine kada se 38 kolonista iz britanske župe Berkeley iskrcalo na obalu Virginije i zahvalilo Bogu na sigurnom putovanju. Pedeset i pet godina kasnije već je osnovana prva misija na obalama jezera Michigan koja se smatra prvom zgradom u današnjem Chicagu.

U Indiji je stoljećima postojao običaj spaljivanja udovica na pogrebnoj lomači priređenoj za njihovog supruga. Isprva udovice nisu bile obvezne to učiniti, ali se u društvu taj čin visoko cijenio jer se vjerovalo da muževljevi grijesi bivaju izbrisani samožrtvovanjem njegove supruge. Udovice koje su počinile takvo samoubojstvo štovalo se nakon smrti, gotovo kao lokalna božanstva. S vremenom su udovice počeli prisiljavati na takvu smrt jer se smatralo da bi bile nedostojne kad ne bi to učinile. Prilikom sprovoda bogatih maharadža, dolazilo je do spaljivanja velikog broja njihovih žena i konkubina. Pri tome su one znale biti vezane za lomaču ili drogirane kako ne bi pobjegle iz vatre. Britanci su zabranili običaj na području Bengala na današnji dan 1829. godine. Međutim, unatoč protuzakonitosti, još uvijek je dolazilo do spaljivanja udovica s vremena na vrijeme. Čak ni današnji indijski zakoni, koji zabranjuju kako primjenu tako i veličanje tog običaja, ne uspijevaju potpuno ukinuti praksu. Primjerice 2008. godine jedna se žena u Indiji spalila na suprugovoj pogrebnoj lomači.

Brod Mary Celeste predstavlja najveću pomorsku misteriju u povijesti. Naime, na današnji dan prije 139 godina taj je brod pronađen u Atlantskom oceanu u netaknutom stanju, no bez ijednog člana posade. Brod je bio dobro opskrbljen hranom i vodom, vremenski uvjeti su bili dobri, osobne stvari putnika i članova posade pronađene su na brodu, čak i dragocjenosti. Neka brodska jedra su još bila razapeta i brod je bio na putu prema Gibraltaru. Međutim, nitko od članova posade više nikada nije viđen. Razvijene su mnoge teorije o tome što se dogodilo s posadom, od kojih su mnoge koristile nadnaravne čimbenike. Sir Arthur Conan Doyle, autor Sherlocka Holmesa, napisao je priču o tom brodu, koja sadrži mnogo detalja iz stvarnosti.

Jedan od najutjecajnijih dnevnih listova u SAD, Los Angeles Times prvi puta je izašao na ulice 1881. godine. Mala pauza u važnim događajima trajala je do 1945. godine, kada je Senat odobrio ulazak SAD u novoosnovanu organizaciju Ujedinjenih naroda.

No, ovo je i tužan datum, posebno za Londončane koji su se 1952. godine probudili u gradu obavijenom gustom hladnom maglom, koja je zajedno s neizdrživim smogom ubila najmanje 12.000 ljudi u sljedećih nekoliko tjedana. Sedam godina nakon toga prvi majmun u svemiru vratio se živ i zdrav na Zemlju.

Na današnji je dan postavljen i jedan rekord. Naime, 1969. godine surfer Greg Noll zajahao je val visine 20 metara, što je do sada najveći izmjereni val kojeg je netko zajahao i ostao živ. Rekordno velika divovska lignja po prvi je puta snimljena u svom prirodnom okruženju, na kilometru dubine u Japanskom moru od strane automatskih kamera koje je postavio poznati zoolog Tsunemi Kubodera.

Na današnji dan prije 60 godina dogodila se najteža do tada prometna nesreća u Velikoj Britaniji. Dvokatni autobus vozio je te večeri po seoskoj cesti i naletio odostraga na kolonu djece u dobi od 10 do 13 godina. Djeca su bila pripadnici dobrovoljačke kadetske jedinice kraljevskih marinaca i hodali su troje po troje u koloni uz lijevu stranu ceste. Imali su tamnoplave uniforme koje su bile slabo vidljive u večernjoj rasvjeti. Autobus nije imao upaljena glavna svjetla, nego samo pozicijska, što je u to doba u Britaniji bilo dopušteno. Vozač je izjavio da uopće nije vidio djecu pred sobom, nego da je tek osjetio udarce kad je na njih naletio. Sedamnaest dječaka poginulo je na licu mjesta, a još sedam u bolnici. Ozlijeđena su još 24 djeteta. Neozlijeđeni su ostali samo oni koji su se nalazili na čelu kolone. Vozač autobusa dobio je samo 20 funti kazne i zabranu vožnje tijekom tri godine.

Ostali događaji na današnji dan:

306 – Mučeništvo sv. Barbare

1563 – Zaključno zasjedanje Tridentskog koncila

1642 – Umro kardinal Richelieu

1791 – Počele izlaziti prve nedjeljne novine u povijesti

1892 – Rođen Francisco Franco

1977 – Carska krunidba Jeana Bedela Bokasse

1980 – Službeni kraj grupe Led Zeppelin

1993 – Umro Frank Zappa

Rođendani slavnih osoba počinju s Vasilijem Kandinskym, poznatim ruskim apstraktnim slikarom, nastavljaju se s tihom patnjom sadašnjih baka, Gerrardom Philipeom, francuskim glumcem. Američki glumac Jeff Bridges također je rođen na današnji dan, kao i Sergej Bubka, nenadmašni skakač s motkom. Popis završava s dvije zanosne dame, Marisom Tomei i Tyrom Banks.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!