Dogodilo se na današnji dan, 28. studenoga... [Magellan došao do Tihog oceana]

Magellan prošao kroz prolaz koji je dobio njegovo ime, Lady Astor prva žena u britanskom parlamentu, počeo sastanak u Teheranu, umro izumitelj košarke James Naismith...

Na današnji dan 1520. godine portugalski je moreplovac Ferdinand Magellan prošao kroz prolaz koji danas nosi njegovo ime. Tjesnac na samom jugu južnoameričkog kontinenta tražili su već godinama. Nakon što je Magellan poginuo na Molučkim otocima šest mjeseci kasnije, jedan brod iz njegove flote uspio je stići do Španjolske i postati prvi koji je obišao svijet.

Bitan dan za britansku demokraciju također ima današnji nadnevak, jer je prva žena koja je ušla u britanski parlament to ostvarila na današnji dan 1919. godine. Uspjeh u borbi za ravnopravnost spolova ostvarila je Lady Astor, britanska aristokratkinja rođena u SAD.

Na današnji je dan umro izumitelj košarke, Kanađanin James Naismith. Košarku je izumio dok je bio učitelj tjelesnog odgoja na YMCA školi u Springfieldu u Sjedinjenim Američkim Državama. U toj su školi imali problem kako pružiti trening sportašima za vrijeme zimskih mjeseci. Naismith je dobio zadatak da izmisli novi sport za koji ne će biti potrebno mnogo prostora i koji ne će biti pregrub. On je zaključio da je najmanje opasna velika mekana lopta i da pravila trebaju zahtijevati njeno stalno dodavanje, jer je u dotadašnjim igrama poput američkog nogometa najviše opasnog fizičkog kontakta bilo pri nošenju lopte ili njenom udaranju. Naposlijetku, Naismith je zaključio da je najbolje da je gol iznad glava igrača, jer ga je tako gotovo nemoguće braniti, pa se smanjuje fizički kontakt. Prva košarkaška utakmica odigrana je 1891., a igra se zatim brzo proširila pomoću udruženja YMCA (Young Men’s Christian Association), za koje je Naismith radio. Predlagali su mu da se sport nazove po njemu “Naismith Ball”, no on je to iz skromnosti odbio. Kasnije je završio medicinu i postao profesor na sveučilištu. Umro je na današnji dan 1939. godine, doživjevši da njegova košarka postane olimpijskim sportom.

Prvi u nizu sastanaka na kojima su se kovali planovi za pobjedu Saveznika i podjelu svijeta na interesne zone između Churchilla, Roosevelta i Staljina dogodio se na današnji dan u Teheranu 1943. godine, kada su položeni temelji svijeta kakvog danas poznajemo.

Svemirska istraživanja također bilježe značajan poduhvat, jer je 1964. godine lansiran Mariner 4, prva uspješna misija na Mars.

Ostali događaji na današnji dan:

1520 – Ferdinand Magellan došao do Tihog oceana

1680 – Umro Gian Lorenzo Bernini

1814 – Prve novine tiskane pomoću automatskih preša (The Times)

1843 – Nezavisnost Havaja

1893 – Žene prvi put glasovale na izborima

1895 – Prva američka utrka automobila

1912 – Albanija proglasila nezavisnost

1919 – Prva žena u britanskom parlamentu

1943 – Teheranska konferencija

Politika za kraj - nakon duge vladavine u Downing streetu 10, Željezna lady Margaret Thatcher podnijela je ostavku na mjesto premijerke Velike Britanije i prepustila mjesto Johnu Majoru.

 
index Instagram400x230 youtube