Dogodilo se na današnji dan, 27. studenoga... [Ustanovljena Nobelova nagrada]

Alfred Nobel napisao svoju oporuku i ustanovio nagradu, Pavao VI napadnut na aerodromu u Manili, rođen Jimi Hendrix, eksplozija avizrakoplova u zraku...

Na današji dan umrla je kći velikog britanskog pjesnika Lorda Byrona, Ada. Iako se to dogodilo još 1852. godine, do danas je ostala upamćena kao asistentica matematičara Charlesa Babbagea u njegovom projektu „analitičke mašine", i vodi se kao osoba koja je izmislila prvi računalni jezik.

Krajem 19. stoljeća, 1895. godine, švedski industrijalac Alfred Nobel, izumitelj dinamita, potpisao je svoju oporuku kojom je ustanovljena najcjenjenija svjetska nagrada u nekoliko najvažnijih područja ljudskog djelovanja, od medicine preko književnosti do mira u svijetu - Nobelova nagrada.

Pape su oduvijek vodile opasan život, pa je Pavao VI. doživio napad u zračnoj luci u Manili, kada ga je napao bolivijski slikar odjeven kao svećenik. Papa je napad preživio i od tada se osiguranje prvog čovjeka Vatikana pooštrilo, no ipak nije uspjelo spriječiti Ali Agcu da gotovo uspije u pokušaju atentata na Ivana Pavla II.

Američki predsjednici Dan zahvalnosti obično koriste za pomilovanje purica i ostale PR aktivnosti, a neuobičajenu hrabrost pokazao je George Bush koji je prije sedam godina tajno odletio u Irak kako bi proveo praznik s američkim trupama, što mu je diglo rejting u javnosti.

Na današnji je dan rođen po mnogima najbolji gitarist svih vremena, Jimi Hendrix. Rođen je tijekom Drugog svjetskog rata u Seattleu. Zanimljivo je da mu je otac jednim dijelom bio i indijanskog porijekla, naime jedna mu je prabaka bila Cherokee indijanka. Neobičan kuriozitet je i to da mu je otac imao po šest prstiju na obje ruke. Otac i majka su mu se vjenčali svega 3 dana prije nego što je otac otišao u rat. Kad se Jimi rodio majka mu je dala ime Johnny Allen Hendrix, no kad se otac vratio iz rata promijenio je sinu ime u James Marshall Hendrix, u počast svog preminulog brata. Hendrix je kasnije sam uzeo ime Jimi, skraćeno od James. Jimi Hendrix je rođen kao ljevak, no svirao je gitaru za dešnjake okrenutu na suprotnu stranu i sa žicama spojenim obrnutim redom.

Na današnji je dan došlo do jednog od najtežih bombaških napada u povijesti zrakoplovstva. Naime, postavljena bomba raznijela je zrakoplov sa 107 putnika i članova posade dok je letio brzinom od 794 kilometra na sat, na visini od oko 4000 metara. Naknadna istraga je pokazala da je bombu spremljenu u aktovku unio čovjek u poslovnom odijelu i postavio je u blizini zrakoplovnog spremnika za gorivo. Kad je u letu bomba eksplodirala, eksplozija se proširila na spremnik goriva, što je doslovno prepolovilo zrakoplov. Ostaci zrakoplova u padu ubili su troje ljudi na zemlji. Za napad je bio odgovoran kolumbijski kartel koji se bavio proizvodnjom droge. Mislili su da će se u zrakoplovu nalaziti predsjednički kandidat César Gaviria Trujillo, kojeg su željeli ukloniti. On, međutim, nije poletio zrakoplovom i kasnije je postao kolumbijskim predsjednikom.

Ostali događaji na današnji dan:

176 – Marko Aurelije proglasio svog sina Komoda zapovjednikom svih rimskih legija

1095 – Prvi križarski rat

1582 – Vjenčanje Williama Shakespearea i Anne Hathaway

1701 – Rođen Anders Celsius

1895 – Umro Alexandre Dumas, sin

1942 – Potapanje francuske flote u Toulonu

1971 – Prvi ljudski objekt došao do površine Marsa

1991 – Vijeće sigurnosti UN donijelo odluku o slanju mirovnih snaga u Hrvatsku

2005 – Prvo presađivanje lica

Rođendane slave ili bi slavili Anders Celsius, švedski znanstvenik po kojem zovemo mjeru za temperaturu, češki političar Aleksandar Dubček, poznata zvijezda borilačkih filmova Bruce Lee, čarobnjak na gitari Jimmi Hendrix i jedan od najživopisnijih likova sitcoma 80-ih i 90-ih godina prošlog stoljeća Jaleel White, poznat po ulozi Steve Urkela, najvećeg geeka na svijetu.

 
index Instagram400x230 youtube