Logo
Ispiši ovu stranicu

Dogodilo se na današnji dan, 26. studenoga... [Pronađena grobnica faraona Tutankamona]

Dogodilo se na današnji dan, 26. studenoga... [Pronađena grobnica faraona Tutankamona]

Na današnji dan arheolozi su pronašli grobnicu faraona Tutankamona i počela je prisila nad varšavskim Židovima da žive u getu, rođena Tina Turner...

Dan zahvalnosti, jedan od najvećih praznika u SAD, prvi je puta obilježen na današnji dan 1789. godine, nakon što ga je prvi američki predsjednik George Washington proglasio službenim praznikom.

Arheolozi koji su desetljećima kopali po egipatskom pijesku gotovo su u pravilu ostajali kratkih rukava, jer su pljačkaši grobnica obično bili i nekoliko stoljeća brži. No, 1922. godine arheolog Howard Carter i njegov financijer Lord Carnarvon na današnji su dan ušli u najbogatiju grobnicu otkrivenu u moderno doba, onu faraona Tutankamona.

Tina Turner danas slavi 80 rođendan. Rođena je na američkom jugu, u državi Tennessee, pod imenom Anna Mae Bullock. Afro-američkog je, europskog i indijanskog porijekla (Navajo i Cherokee indijanaca). Otac joj je bio baptistički đakon. Anna Mae Bullock udala se za rhythm and blues pjevača Ikea Turnera, koji joj je promijenio ime u Tina Turner. U više od 50 godina pjevačke karijere za njene je koncerte prodano više karata nego za bilo kojeg drugog solo izvođača u povijesti. Vjerski je odgojena kao baptistica, no kasnije je postala budist.

Jedna tužna i ružna obljetnica također se obilježava na današnji dan, a to je početak prisile nad varšavskim Židovima da žive u ograđenom getu, što su nacisti počeli provoditi 1940. godine. Ništa manje zla nije donijela ni odluka Kine da 1950. godine uđe u Korejski rat na strani Sjeverne Koreje.

A prije dvanaest godina Tony Blair postao je prvi britanski premijer koji je govorio pred irskim parlamentom, što se lako može svrstati u rubriku Vjerovali ili ne.

Ostali događaji na današnji dan:

1476. – Drakula postao vladar Vlaške

1922. – Rođen Charles Schulz

1942. – Osnutak AVNOJ-a

1944. – Napad V-2 raketama na London

1950. – Napad kineskih snaga u Korejskom ratu

2003. – Posljednji let Concordea

Rođendane bi slavili ili slave mnogi poznati, prije svih otac moderne informatike Norbert Wiener, poznati dramaturg Eugene Ionesco i baka rock'n'rolla Tina Turner.

Poslijednja izmjena danaUtorak, 26 Studeni 2019 00:10
Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!