Logo
Ispiši ovu stranicu

Dogodilo se na današnji dan, 25. studenoga... [Rođen Karl Benz]

Dogodilo se na današnji dan, 25. studenoga... [Rođen Karl Benz]

Oslobođeni robovi s Amistada, izbio Iran Contra skandal, osnovan Department of Homeland Security, Rođen Karl Benz, ubijene sestre Mirabal (Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama),pokopan predsjednik Kennedy...

New York, zadnja utvrda britanske vojske na teritoriju bivše kolonije Amerike evakuirana je na današnji dan 1783. godine. No, takav događaj nije toliko značajan u povijesti kao onaj koji se dogodio 1841. godine. Naime, tada je bivši predsjednik Sjedinjenih Država John Quincy Adams uspio ishoditi oslobađajuću presudu za 53 roba s broda Amistad.

Afrički robovi, oteti iz svojih sela i utrpani na brod za Ameriku, pobunili su se tijekom plovidbe i pobili posadu, ostavivši na životu samo navigatora, u nadi da će ih vratiti kući. No, on ih je uspio prevariti i dovesti u SAD, gdje su pristali na Long Islandu. Duga pravna bitka naposlijetku je zainteresirala bivšeg predsjednika koji je nadahnutom obranom uspio osloboditi sirote zarobljenike i vratiti ih u domovinu godinu dana kasnije.

Gotovo stotinu godina ovo je bio prilično običan dan, bez velikih događaja, da bi u zadnjih desetak godina nekoliko događaja ponovno izvuklo 25. studeni u žižu zanimanja. 1986. godine izbio je skandal Iran Contra, financiranje iranske oporbe islamskoj vlasti od strane, koga drugoga, SAD. Dvije godine kasnije Jiang Zemin postao je prvi šef kineske države koji je posjetio Japan nakon Drugog svjetskog rata, a kubanski dječak Elian Gonzalez spašen je s olupine ispred obale Floride, a bitka za njegov ostanak u SAD napregnuo je granice američkog pravnog sustava.

I ljubitelji teorija zavjere imaju ovaj datum u svojim datotekama, jer je više od godinu dana nakon napada na SAD 11. rujna 2001. godine predsjednik George Bush ustanovio danas prilično zloglasnu instituciju zvanu Department of Homeland Security, tijelo vlade SAD za koje nitko točno ne zna niti što radi niti što sve smije.

1844 – Rođen Karl Benz

Na današnji je dan rođen izumitelj automobila Karl Benz. San mu je bio napraviti “kočiju bez konja”, a hobi su mu bili bicikli. Godine 1885. napravio je prvi automobil u povijesti, stavivši benzinski motor na trokolicu koja je imala kotače slične onima na biciklu (nije koristio drvene kotače kakvi su bili na kočijama). Motor na prvom automobilu imao je samo jedan cilindar sa 958 kubika i 0.8 konjskih snaga. Mogao je postići brzinu od 16 kilometara na sat. Tri godine kasnije njegova je supruga Bertha Benz obavila prvu vožnju automobilom na veliku udaljenost, kad je sa suprugovim automobilom, bez njegovog znanja, otputovala svojoj majci. Prevalila je put od 106 kilometara od Mannheima do Pforzheima u Schwarzwaldu. Danas se redovito organizira rally oldtimera u spomen na njeno putovanje, a ruta tog putovanja proglašena je spomenikom industrijske baštine. Berthina je namjera pri putovanju bila upoznati svijet s praktičnosti suprugovog izuma (marketing). Godine 1926. Benzova se kompanija spojila s Daimlerom i formiran je Daimler-Benz, koji je svoje automobile prodavao pod imenom Mercedes-Benz.

1960 – Ubijene sestre Mirabal (Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama)

Danas se slavi Međunarodni dan borbe protiv nasilja nad ženama u spomen na sestre Mirabal, koje su tog dana nasilno ubijene po nalogu diktatora Dominikanske Republike Rafaela Trujila. Za života su četiri sestre bile aktivistice u borbi protiv Trujillovog autokratskog režima. Nazivali su ih Las Mariposas (španj. leptiri). Na današnji su se dan tri od četiri sestre vraćale iz posjete svojim supruzima u zatvoru kad su ih napali pripadnici Trujillove tajne policije. Sve tri su, zajedno s vozačem, bile zadavljene i polomljene su im kosti, a automobil je bačen u provaliju. Na životu je ostala samo jedna sestra, koja se i dan danas zalaže za očuvanje uspomene o ubijenim sestrama. Ujedinjeni Narodi su 1999. proglasili današnji dan Danom borbe protiv nasilja nad ženama.

1963 – Pokopan predsjednik Kennedy

Na današnji je dan održan pokop ubijenog američkog predsjednika Johna Fitzgeralda Kennedyja. Misa zadušnica održana je u katoličkoj katedrali sv. Mateja apostola u Washingtonu, D.C. (Kennedy je bio jedini katolik od američkih predsjednika). Na pogreb je došlo mnogo stranih državnika, uključujući francuskog predsjednika Charlesa de Gaullea, etiopskog cara Hailea Selasija, britanskog premijera i još mnogo drugih šefova država i vlada. Više od milijun ljudi okupilo se u Washingtonu u povorci ispraćaja preminulog predsjednika. Na čelu kolone hodala je udovica Jacqueline Kennedy i predsjednikova braća. Procesija je išla od Bijele kuće do katedrale, istim putem kojim je Kennedy, kao prakticirajući katolik, išao nedjeljom na misu sa svojom suprugom. Na misi je po njenoj želji pjevana Ave Maria Franza Schuberta, kao i na njihovom vjenčanju. Ukop je obavljen na groblju Arlington.

Ostali događaji na današnji dan:

1835 – Rođen Andrew Carnegie

1864 – Pokušaj Južnjaka da spale New York

1983 – Strijeljan Benigno Aquino

1984 – Band Aid u Notting Hillu

1992 – Čehoslovačka izglasala odluku o razdvajanju Češke i Slovačke

2005 – Umro George Best

Rođendane bi slavili ili slave slavni poeta Lope Felix da Vega, bogataš i filantrop Andrew Carnegie, velikan baseballa Joe diMaggio, sin JFK-a JFK Jr i hodajuća legenda sitcoma Christina Applegate, nezaboravna Kelly Bundy.

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 25 Studeni 2019 00:08
Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!