Logo
Ispiši ovu stranicu

Dogodilo se na današnji dan, 8. studenog... [Hitler izveo puč u Bavarskoj]

Dogodilo se na današnji dan, 8. studenog... [Hitler izveo puč u Bavarskoj]

Hernan Cores stigao u Tenochtitlan, Rontgen otkrio X zrake, Hitler izveo puč u Bavarskoj, atentat na Hitlera, John F. Kennedy pobijedio Richarda Nixona na predsjedničkim izborima,  poginuo prvi zapovjednik PPN "LUDVIG PAVLOVIĆ" brigadir Božan Šimović....

Hernan ili Hernando Cortes, španjolski je konkvistador, pustolov i istraživač. Osvojio je 1519.-1521. veliku državu Azteka (današnji Meksiko) za Španjolsku i time znatno proširio Španjolsko Carstvo u Novom Svijetu. Njegova ekspedicija stigla je u Tenochtitlan, glavni grad aztečke države (danas Mexico City) 8. studenog 1519. Montezuma II. je Cortesa dočekao s velikim darovima, kako i dolikuje povratku Boga. Montezuma je pripremio palaču svog oca Axayacatla za Španjolce i njihove saveznike. Cortes je zahtijevao da dobije još zlata, te da se Montezuma II. zakune da će svake godine darivati Cortesu i španjolskom kralju jednak iznos zlata. Cortes je i naredio da se iz dva najveća hrama piramida uklone svi aztečki idoli i da se na to mjesto postavi svetište Djevice Marije. Svim njegovim zahtjevima je udovoljeno. Cortes je Moctuzemu II. zatim u svojoj palači uzeo za taoca u slučaju eventualne pobuna azteka.

Wilhelm Conrad Röntgen bio je njemački fizičar. Röntgen je upravo na današnji dan 1895. otkrio posebnu vrstu elektromagnetskog zračenja, X-zrake (poslije nazvane rendgenske). Ustanovio je da djeluju na fotografsku ploču, prolaze kroz različite materijale i ioniziraju zrak kojim prolaze. Konstruirao je rendgenske cijevi s konkavnom katodom i platinskom antikatodom. Za to otkriće dobio je 1901. Nobelovu nagradu za fiziku te je tako postao prvi dobitnik ove nagrade.

Hitlerov puč (ili Pivnički puč) naziv je za događaj koji se dogodio 8. i 9. studenog 1923. godine. Tada je Hitler želio srušiti pokrajinsku bavarsku vladu, stvoriti svoju i zavladati Njemačkom. Njegovi poslušnici bili su članovi Jurišnih odreda. To je bilo prvo javno okupljanje Hitlerovih oligarha, koji su se već tada borili za vlast. Kako se Hitler želio prikazati Mesijom, ovo su njegovi "apostoli" iz Münchenskog puča: Hess, Rosenberg, Goebbels, Himmler, i Göring. Nije uspio u svom naumu, te je zatvoren. Poginulo je 16 njegovih ljudi. Hitler je u zatvoru napisao Mein Kampf, nacističku "Bibliju".

Na današnji je dan izvršen atentat na Hitlera. Smatra se da je atentator bio Johann Georg Elsner, tvornički radnik i protivnik nacizma, koji je svoj plan pripremao više od mjesec dana. On je, naime, znao da će Hitler na današnji dan držati govor u pivnici Bürgerbräukeller u Münchenu, jer je toga dana padala obljetnica tzv. Pivničkog puča (Hitlerovog prvog pokušaja preuzimanja vlasti 16 godina ranije). Tijekom mjesec dana Elsner je zalazio u tu pivnicu i potajno radio rupu u zidu na skrivenom mjestu pokraj govornice. Na kraju je postavio eksploziv i namjestio vremenski okidač. Hitler je tog dana doista održao govor, no zbog svjetskog rata koji je dva mjeseca prije izbio žurilo mu se u Berlin. Namjeravao je ići avionom, no tog je dana bila magla, pa je morao ići vlakom. Zbog toga je morao krenuti na put znatno ranije, pa je skratio svoj govor u pivnici. Bomba je eksplodirala u 21:20, točno kad je Elsner i planirao, no Hitlera i njegovih najbližih suradnika tada više nije bilo u pivnici (napustio ju je navodno samo 13 minuta ranije). Bomba je usmrtila osmero ljudi, a 63 je bilo ranjeno. Elsner je uhićen kad je pokušavao prijeći švicarsku granicu. Isprva se nije sumnjalo na njega, no u kaputu su mu pronađene razglednice iz pivnice Bürgerbräukeller. Zatvoren je i ispitivan od Gestapa. Priznao je atentat. Držan je u zatvoru do kraja rata, kad je smaknut jedan dan prije njemačke kapitulacije.

Na današnji je dan John F. Kennedy pobijedio Richarda Nixona na predsjedničkim izborima u Sjedinjenim Američkim Državama i to sa samo 0,1% glasova prednosti. Jedna od odlučujućih stvari za Kennedyjevu pobjedu bio je uspjeh u televizijskom sučeljavanju. To je bilo prvo sučeljavanje predsjedničkih kandidata na televiziji u povijesti SAD-a. Kennedy se odmarao prije sučeljavanja i dobro se pripremio, tako da je izgledao osunčan, samopouzdan i opušten. Nixon je odbio šminku, inzistirao je na užurbanom vođenju kampanje do pred samo sučeljavanje (što ga je jako umorilo), i k tome se još nije u potpunosti oporavio od nedavnog boravka u bolnici. Zbog svega toga, na televiziji je izgledao blijed, boležljiv i umoran. Nixonova dotadašnja prednost u anketama nakon tog se sučeljavanja pretvorila u zaostatak. Ipak, premda je Nixon izgubio te izbore, dobio je one 1968. i 1972., dugo nakon Kennedyeve smrti.

Na današnji dan 08.studenog 1992 godine poginuo je prvi zapovjednik “PPN LUDVIG PAVLOVIĆ” brigadir Božan Šimović.

Božan Šimović rođen je u Zvirovićima, Čapljina, BiH. Bio je prvi zapovjednik Postrojbe za posebne namjene “Ludvig Pavlović”. Poginuo je 8. studenog 1992. predvodeći svoje vojnike na Hodovskoj visoravni u borbi sa srpsko-crnogorskim agresorom naletjevši na minu tijekom operacije Bure. Na njegovu glavu JNA je raspisala nagradu od 1000 maraka. Sugrađani ga zovu legendarnim zapovjednikom, stoga i čapljinska vojarna nosi njegovo ime.

Ostali događaji:

1519 – Hernán Cortés ušao u Tenochtitlán gdje ga je svečano dočekao aztečki vladar Montezuma

1602 – Otvorena The Bodleian Library u Oxfordu

1620 – Bitka kod Bile Hore

1674 – Umro John Milton

1745 – Bonnie Prince Charlie izvršio invaziju Engleske

1793 – Otvoren Louvre

1793 – Smaknuta Madame Roland

1887 – Umro Doc Holliday

1923 – Hitlerov Pivnički puč u Njemačkoj

1950 – Prva borba mlaznih aviona u povijesti

1977 – Otkrivena grobnica makedonskog kralja Filipa II.

1991 – Napadi na Paški most

Od poznatih osoba rođenih na današnji dan valjda izdvojiti irskog književnika Bram Stokera (1847.), poznatog po romanu Dracula, francuskog glumca Alaina Delona (1935.), američku glumicu Taru Reid (1975.), hrvatsku klasičnu gitaristicu Anu Vidović (1980.), te hrvatsku atletičarku Blanku Vlašić (1983.)

Poslijednja izmjena danaPetak, 08 Studeni 2019 09:16
Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!