Dogodilo se na današnji dan, 19. listopada... [Otkrivena najveća masa zlata u povijesti]

Otkrivena najveća masa zlata u povijesti, bitka za Yorktown, ban Mažuranić otvorio Sveučilište u Zagrebu, košarka postala članom olimpijske obitelji sportova, nastala prva diskoteka na svijetu.

Na današnji je dan otkriven tzv. Holtermannov grumen, koji je sadržavao 99.8 kilograma zlata. Otkriven je Australiji, u rudniku “Beyers & Holtermann Star of Hope” u mjestu Hill End u Novom Južnom Walesu. Grumen je bio visine 1.5 metara i ukupne težine (s kamenom kojim je bilo prošarano zlato) 285.7 kilograma. Po današnjim cijenama bi takva masa zlata vrijedila oko 5 310 000 američkih dolara ili gotovo 30 milijuna kuna. Otkrivač, Bernhardt Holtermann, svojom je zaradom od zlata sagradio veličanstvenu vilu u okolici Sydneya. Jedan od prozorskih vitraja na vili prikazivao je njega kako stoji kraj grumena. Bogatstvo mu je omogućilo bavljene njegovom pravom strasti – fotografijom.

Opsada Yorktowna ili Bitka za Yorktown odigrala se na današnji dan 1781. godine i predstavlja ključni trenutak američkog rata za neovisnost. Američke snage predvodio je legendarni George Washington, a francuske saveznike general Comte de Rochambeau. Borili su se protiv iskusnog britanskog generala Cornwallisa koji je morao priznati poraz jer mu nisu stigla pojačanja.

Premda Sveučilište u Zagrebu vuče korijene još iz 1669. godine kad je Isusovačka akademija dobila povlastice sveučilišta, ono je u suvremenom smislu riječi otvoreno na današnji dan prije 137 godina. U čast kralja i cara Franje Josipa bilo je prozvano “Sveučilište Franje Josipa I.” Prvi rektor modernog sveučilišta bio je kanonik Matija Mesić, koji je predavao povijest. Sveučilište se isprva nalazilo u staroj zgradi gimnazije na Katarininom trgu i imalo je tri fakulteta: Bogoslovni, Pravni i Mudroslovni (filozofski). Ukupno je bilo upisano 205 studenata, od toga 7 na Bogoslovnom fakultetu, 175 na Pravnom i 23 na Mudroslovnom. Rektorat Sveučilišta preselio se u današnju zgradu ispred HNK tek 1882. godine, a do tada je u toj zgradi bila tvornica duhana.

Iako se košarka općenito smatra američkim sportom, u stvarnosti ju je izmislio Kanađanin James Naismith 1891. Košarka je svoj olimpijski debi imala 10-ak godina kasnije i on je bio čisto promotivnog karaktera. No današnji dan je važan jer se 1933. godine izglasalo da taj sport postane punopravnim članom olimpijske obitelji sportova. To se i dogodilo tri godine kasnije u Berlinu. Od tad u njemu uglavnom dominiraju američki timovi.

Upravo 19. listopada godine 1900. Butch Cassidy i Sundance Kid, legendarni američki banditi, obaviše svoju prvu zajedničku pljačku.

Neizostavna liverpoolska četvorka snimila je 1963. pjesmu napravljenu po ukusu američkih slušatelja „I Want to Hold Your Hand" koja je njihova prva stvar što se popela na čelo Bilboardove ljestvice 100, a 1988. grupa Roxette krenula je u osvajanje svjetskog auditorija albumom „Roxette Look Sharp".

Znate li tko je Scott Elliot Fahlman? Vjerojatno ne, ali on vam je gotovo neizostavan dio svakodnevnog života. Na koji način? Pa on je 1982. izmislio smileyje, emotikone ili kako god ih zovete. On je smatrao da će ti simboli olakšati međusobnu komunikaciju u smislu da će ljudi lakše razlikovati ozbiljne izjave od šala u pismenom obliku. Predložio je :-) i :-( kao simbole za tu svrhu. Ostalo je povijest.

Na današnji dan prije 52 godine nastala je prva diskoteka na svijetu. Naime, prije toga, tijekom 1950-tih godina, plesalo se u muzičkim dvoranama u kojima su uživo nastupali bendovi. Na današnji dan otvorena je muzička dvorana nazvana Scotch-Club u Aachenu u Njemačkoj. Vlasnik nije želio unajmljivati bend, nego je upotrijebio gramofon. Te večeri se u toj dvorani zatekao novinar Klaus Quirini i bilo mu je dosadno kao i većini posjetitelja. Stoga je preuzeo upravljanje gramofonom. Koristio je stil radijskih voditelja, tako da je najavljivao nadolazeću pjesmu i birao sljedeću. Prva pjesma koju je pustio bila je “Ein Schiff wird kommen” od pjevačice Lale Andersen. Njegov je stil prihvaćen s oduševljenjem, pa je od tada nastavio raditi taj posao kao prvi DJ u povijesti. Prozvao se DJ Heinrich.

Ostali događaji:

202. pr. Kr. – Bitka kod Zame

1216. – Umro engleski kralj Ivan

1469. – Vjenčanje Ferdinanda Aragonskog i Izabele Kastiljske

1745. – Umro Jonathan Swift

1805. – Bitka kod Ulma

1812. – Napoleon se povukao iz Moskve

1813. – Ubijen maršal Poniatowski

1813. – Završetak bitke kod Leipziga

1866. – Venecija pridružena Italiji

1914. – Prva bitka kod Ypresa

1921. – Ubijen portugalski premijer

1941. – Formiran Glavni štab NOPO Hrvatske

1943. – Prvi antibiotik za liječenje tuberkuloze

1950. – Kina ušla u Korejski rat

1983. – Smaknut premijer Grenade

1986. – Predsjednik Mozambika umro pri rušenju aviona

2003. – Majka Tereza proglašena blaženom

2005. – Suđenje Saddamu Husseinu

2008. – Colin Powell istupio iz Republikanske stranke i podržao Baracka Obamu

Davne 866. svijet je ugledao Leon IV., bizantski car. Na današnji dan 1784. rodio se britanski pisac, kritičar i esejist James Henry Leigh Hunt. Među slavljenicima je i legendarni udarač i boksački prvakEvander Hollyfield (1962.),zatim engleski glumac Jeremy Irons i američki mu kolega komičar John Lithgow (iz serije ''Treći kamenčić od sunca'')). Danas će se veseliti i švedski supermodel Victoria Silvstedt (1974.).

 
index Instagram400x230 youtube