Dogodilo se na današnji dan, 12. listopada... [Prvi Oktoberfest]

Kir Veliki osvojio Babilon, Kolumbo se iskrcao na San Salvadoru, okončano suđenje vješticama iz Salema, prvi Oktoberfest, Al Gore dobio Nobelovu nagradu.

Veliki kralj iz iranske dinastije Ahemenida, vojskovođa, zakonodavac i osnivač Perzijskog Carstva Kir Veliki, 539. godine pr.n.e. osvojio je drevni Babilon bez većeg otpora. Herodot objašnjava da su Perzijanci nasamarili Babilonce time što su preusmjerili tok Eufrata u susjedni kanal zbog čega je vodostaj rijeke pao na dovoljnu razinu da se perzijski vojnici koritom rijeke provuku ispod barijera u centar grada. Nedugo poslije Kir je osobno ušao u grad i zarobio Nabonida, poslijednjeg kralja Novobabilonskog carstva. Pod vladavinom Kira Velikog i kasnije Darija Velikog, Babilon je postao centar znanja i znanstvenog napretka, a babilonski znanstvenici uspostavili su temelje suvremene astronomije i matematike.

Kristofor Kolumbo se 1492. godine iskrcao na San Salvadoru u Bahamskom arhipelagu. U povijesti se ovaj datum bilježi kao otkriće Amerike. Koji je točno otok bio u pitanju danas nije poznato, ali zabilježeno je da su ga domoroci, a radilo se o plemenima Lucayan, Taíno tj. Arawak, zvali Guanahani. Zadržavši se na otoku desetak dana Kolumbo je otkrio da su stanovnici miroljubivi te je šestero njih odlučio povesti u Europu kako bi od njih 'napravio kršćane'. Prije toga došao je do Kube gdje je uslijed nasukavanja morao napustiti brod Santa Maria, a nakon toga i do Haitija gdje je prije povratka u Španjolsku osnovao naselje La Navidad.

Pismo koje je 1692. godine poslao guverner Massachusettsa William Phips, službeno je okončalo suđenje 'vješticama' iz Salema. Tijekom tog velikog procesa, koji se odvijao u nekoliko kolonijalnih gradića, uhićeno je i zatvoreno više od 150 ljudi, a još mnogo više je bilo pod sumnjom. Na kraju je svih 26 ljudi koji su prošli kroz gotovo kafkanijanski sudski proces osuđeno. Devetnaestoro njih, 14 žena i 5 muškaraca je obješeno, jedan je mučki ubijen u pokušaju iznuđivanja priznanja, a najmanje petero ih je ranije umrlo u zatvoru dok je ostale preživjele pomilovao guverner. Na to suđenje danas se gleda kao na živopisan primjer opasnosti vjerskog ekstremizma pomiješanog sa strahovladom određenih struktura vlasti u pokušaju potpune kontrole individualnih sloboda.

Tradicija Oktoberfesta u Bavarskoj potječe od proslave vjenčanja prijestolonasljednika princa Ludwiga od Bavarske i princeze Terezije od Saske-Hildburghausena. To slavno vjenčanje održano je na današnji dan prije 201 godinu i od tada se svake godine slavi iznova prisjećanje na taj događaj. Danas je uobičajeni datum početka Oktoberfesta pomaknut prema rujnu, da bi se dobilo više lijepog vremena. Tako danas Oktoberfest obično započinje trećeg vikenda u rujnu, a završava prve nedjelje u listopadu. Proslava se odvija na livadi koja je po princezi Tereziji nazvana Theresienwiese. Za Oktoberfest pivovare proizvode posebno pivo s većim postotkom alkohola (6-7%). Oktoberfest tradicionalno proglašava otvorenim gradonačelnik Münchena svečanim otvaranjem prve bačve piva. Danas je Oktoberfest najveća pučka svečanost na svijetu, s preko 6 milijuna posjetitelja i s preko 7 milijuna popijenih litara piva.

Američki predsjednik Theodore Roosevelt 1901. godine službeno je preimenovao 'Izvršnu rezidenciju' u 'Bijelu kuću'. Executive Residence je naziv najpoznatijeg, središnjeg dijela Bijele kuće koji se koristi i danas, a sastoji se od tri nadzemne i dvije podzemne etaže. Taj dio Bijele kuće građen je između 1792. i 1800. a kasnije je preuređivan između 1948. i 1952. Ostatak rezidencije predsjednika SAD-a sastoji se od Istočnog i Zapadnog krila pred kojima su Vrt ruža i Vrt Jacqueline Kennedy. Cijeli kompleks nalazi se na adresi 1600 Pennsylvania Avenue NW, Washington, a imanje je u vlasništvu službe nacionalnih parkova SAD-a, National Park Servicea, i dio je President's Parka.

Današnji dan 1999. godine proglašen je danom kada je naš planet postao dom za 6 milijardi ljudi. UN-ov Population Fund zaključio je kako je tada okvirno rođen 6 milijarditi stanovnik Zemlje te se od tada službeno obilježava kao 'Dan šest milijardi'. Demografi se u velikoj mjeri ne slažu s izborom tog datuma jer je prema njihovim podacima broj od šest milijardi dosegnut oko četiri mjeseca ranije. Svejedno, UN-ovo tijelo je odlučilo da je počasni stanovnik koji je svijetu donio još jedan rekord Adnan Nević, mali Sarajlija rođen dvije minute iza ponoći toga dana.

Na današnji dan prije 4 godine bivši američki potpredsjednik Al Gore dobio je Nobelovu nagradu za mir. Dobio ju za “napore u izgradnji i širenju znanja o utjecaju čovjeka na klimatske promjene i za polaganje temelja mjerama koje treba poduzeti da bi se suprotstavilo tim promjenama.” Napisao je 12 knjiga, od kojih je najpoznatija Neugodna istina (An Inconvenient Truth). Završio je studij političkih znanosti na Harvardu, gdje je imao studentsku sobu pokraj glumca Tommy Lee Jonesa. Na predsjedničkim izborima 2000. godine dobio je većinu glasova birača, no ipak nije izabran, jer je George W. Bush imao više glasova izbornika.

Ostali događaji:

539. pr. Kr. – Kir Veliki osvojio Babilon

1576. – Umro car Maksimilijan II.

1822. – Pedro I. postao car Brazila

1823. – Prvi kišni ogrtač

1870. – Umro general Robert E. Lee

1924. – Umro Anatole France

1933. – Alcatraz postao civilni zatvor

1943. – Tomislav II. potpisao abdikaciju

1964. – Prvi svemirski let s više članova posade

1973. – Nixon nominirao Forda za potpredsjednika

1996. – Umro René Lacoste

1999. – Pervez Musharraf došao na čelo Pakistana

1999. – Rođen 6 milijarditi stanovnik Zemlje

Na današnji dan 1875. godine rođen je Aleister Crowley, kontroverzni britanski okultist, pisac, pjesnik, poznati planinar, a moguće i špijun u svoje vrijeme poznat kao 'najzlobnija osoba na svijetu'. Hrvatsko-austrijska pjesnikinja Paula von Preradović, unuka Petra Preradovića i autorica teksta austrijske himne 'Land der Berge, Land am Strome', rođena je 1887. godine. Talijanski operni pjevač i jedan od najzačajnijih tenora svih vremena Luciano Pavarotti, rođen je na današnji dan 1935. godine. Bivši član francuske Legije stranaca i hrvatski general pukovnik Ante Gotovina, jedan od važnijih sudionika Domovinskog rata i osumnjičenik u haaškom sudskom procesu koji je još uvijek u tijeku, rođen je 1955. godine. Australski glumac Hugh Jackman, dobitnik nagrade Tony, najpoznatiji po ulozi Wolverinea u filmskom serijalu X-Men, a svojevremeno proglašen i najseksipilnijim živućim muškarcem, rođen je na današnji dan 1968. godine.

 
index Instagram400x230 youtube