Dogodilo se na današnji dan, 20. rujna...

Magellan je krenuo na put oko svijeta, a Galilea je počela ispitivati inkvizicija, sestrinski brod Titanica Olympic sudario se s ratnim brodom.

Na današnji dan davne 1519. godine legendarni portugalski moreplovac Ferdinand Magellan započeo je svoje prvo, a kako se kasnije uspostavilo i uspješno putovanje (plovidbu) oko svijeta.

Ništa manje legendarno ime, točnije Galileo Galilei, našlo se 1633. na saslušanju pred Kongregacijom za doktrinu vjere zbog učenja da planet Zemlja kruži oko Sunca. Više od dva i pol stoljeća kasnije, preciznije 1891.

U Springfieldu u Massachussettsu svoj debi imao je prvi automobil čiji je motor koristio benzin. Krajem 19. stoljeća Rim se priključio Kraljevini Italiji, a u hrvatskoj Ivan Mažuranić postaje prvi ban pučanin. Sredinom 20. stoljeća, još dok su oružja Drugog svjetskog rada zveckala punom snagom ZAVNOH (Zemaljsko antifašističko vijeće narodnog oslobođenja Hrvatske) proglasio je vraćanje Istre, Rijeke, kvarnerskih otoka, Zadra, Lastova i Palagruže matičnoj zemlji Hrvatskoj.

Slabo je poznato da je brod Titanic imao dva sestrinska broda: Olympic i Britannic. Najstariji u floti bio je Olympic i po njemu je čitava klasa brodova dobila ime. U godini prije potapanja Titanica, Olympic je doživio nezgodu sudara s britanskim ratnim brodom HMS Hawkeom. Prilikom mimoilaženja Hawke se zabio u Olympicov pramac, vjerojatno privučen s kursa Olympicovom velikom istisninom. Oba broda su teško oštećena, no kasnije su popravljena i nastavila su s radom. Titanic je potonuo 1912. godine od udara ledenjaka, a treći brod Britannic stradao je za vrijeme Prvog svjetskog rata od plutajuće mine. To se dogodilo 1916. nedaleko od grčkog otočića Kea, kad je Britannic bio u službi kao bolnički brod. Tom je prilikom umrlo 30 ljudi, a 1036 je bilo spašeno. Brittannic je bio najveći brod potopljen za vrijeme Prvog svjetskog rata. Među preživjelima bila je i bolničarka Violet Jessop, koja je preživjela i potonuće Titanica i sudar Olympica s Hawkeom.

Tri godine kasnije, 1946., održan je prvi filmski festival u Cannesu. I na kraju, 2001. godine, tadašnji predsjednik SAD-a George W. Bush je prilikom obraćanja Kongresu i Amerikancima objavio „rat teroru" koji traje i dan danas.

Jedan od najpoznatijih newyorških gradonačelnika u povijesti bio je sin majke iz Istre i oca Talijana. Rođen je u New Yorku, a ime Fiorello znači na talijanskom “cvjetić”. Kao mladić radio je u američkom ministarstvu vanjskih poslova na europskim lokacijama, jer je znao talijanski. Tako je od 1904. do 1906. radio kao konzularni predstavnik SAD-a u Rijeci i imao stan na riječkom Korzu. Za gradonačelnika New Yorka izabran je prvi put 1933. godine, a zatim još dva puta za redom. Kao gradonačelnik surađivao je s predsjednikom Franklinom Delanom Rooseveltom u revitalizaciji New Yorka pogođenog Velikom depresijom, te u borbi protiv kriminala. Po Fiorellu La Guardiji zove se aerodrom u New Yorku, kao i jedna ulica u središtu Rijeke.

Ostali događaji:

451. – Bitka na Katalunskim poljima

1187. – Počinje Saladinova opsada Jeruzalema

1792. – Bitka kod Valmyja

1854. – Bitka kod Alme (prva bitka u Krimskom ratu)

1870. – Papa postao “zatvorenik Vatikana”

1942. – Holokaust u Letychivu u Ukrajini

1946. – Prvi filmski festival u Cannesu

1967. – Porinut brod Queen Elizabeth 2

1970. – Prva sonda (Luna 16) sletila na Mjesec i donijela uzorke na Zemlju

2000. – Umro German Titov

2005. – Umro Simon Wiesenthal

Od poznatih osoba koje su rođene na današnji dan treba spomenuti Aleksandra Velikog, jazzera Jelly Roll Mortona, književnika Uptona Sinclaira i prelijepu Sophiu Loren.

 
index Instagram400x230 youtube