Dogodilo se na današnji dan, 16. kolovoza...

Potpisana Proklamacija o emancipaciji, patentiran rollercoaster, zatvorene 11. Olimpijske igre, izašao prvi Sports Illustrated, vjančali se Madonna i Sean Penn.

Godine 1863. je na današnji dan potpisana Proklamacija o emancipaciji kojom su oslobođeni robovi u pobunjenim južnjačkim državama. Abrahamu Lincolnu ukidanje ropstva bilo je gotovo podjednako važno kao ujedinjavanje zemlje podijeljene Građanskim ratom. Proklamacija je izdana u dva navrata - prvi puta 1862. kao preliminarna najava dok je 1893. stupila na snagu, a dodan je i popis deset saveznih država na koje se odnosila.

Edwin Prescott je na današnji dan 1898. patentirao 'roller coaster' nazvan "Loop-the-Loop" na temelju kojeg su razvijeni 'roller coasteri' s petljom koji su neizbježni u svim zabavnim parkovima. Prescott je prugu izradio od čelika te je znatno povećao krug i sigurnost. Njegov 'roller coaster' publici je predstavljen tri godine kasnije, ali je bankrotirao jer su se posjetitelji bojali u njemu voziti.

U Berlinu su 1936. zatvorene 11. Olimpijske igre, a 1954. izašlo je prvo izdanje popularnih američkih sportskih novina Sports Illustrated.

Godine 1985. u bračnu luku su uplovili Madonna i Sean Penn. Pjevačica se za glumca udala s 27 godina, a razvod je uslijedio 1989. "Bio je potpuno opsjednut mojom karijerom i nije bio spreman na velikodušnost u bilo kojem smislu", rekla je Madonna nakon razvoda.

Na današnji dan rođendan slave pop ikona Madonna (1958.), oskarovac Timothy Hutton (1960.), kao i slavni redatelj James Cameron (1954.).

Na današnji dan umro je Elvis

Kralj rock & rolla, seks simbol, muškarac s kojim je svaka žena htjela biti, godinama se borio s ovisnošću. Karijeru glazbenika započeo je 1954. Njegov prvi singl 'That’s All Right' odmah po objavi bio je hit. Zarađivao je milijune, no zadnje dane života bio je na rubu bankrota.

Poslijednja izmjena danaPetak, 16 Kolovoz 2019 13:01
 
index Instagram400x230 youtube