Dogodilo se na današnji dan,12. kolovoza...

Na današnji dan 1990. godine otkriven je najveći i najsačuvaniji do sada pronađeni kostur Tyrannosaurus rexa.

Taj je kostur nazvan “Sue” po svojoj otkrivačici – paleontologinji Susan “Sue” Hendrickson. Kostur je u međuvremenu prodan za 7,600,000 dolara, što je najveća cijena ikada plaćena za kostur bilo kojeg dinosaura. Sue Hendrickson otkrila je kostur u Južnoj Dakoti. Vrijednost tog primjerka leži u tome što je čak 80% cjelovit. Kostur je dužine 12.9 metara, a procjenjuje se da je Tyrannosaurus rex kojem je pripadao bio za vrijeme života težak oko 6,400 kilograma. Zbog imena “Sue” taj se kostur obično smatra ženskim, no zapravo nije poznato kojeg je životinja bila spola. Živjela je prije otprilike 67 milijuna godina, a umrla je u dobi od 28 godina. Danas je kostur izložen u značajnom muzeju “Field Museum of Natural History” u Chicagu. Zubi tog kostura imaju dužinu čak do 30.5 centimetara, a golema lubanja teška je 272 kilograma.

Predstavljeno revolucionarno računalo IBM PC

Na današnji dan 1981. godine kompanija IBM (International Business Machines) predstavila je računalo koje će promijeniti svijet. Bio je to IBM-ov model PC (Personal Computer), čija će kratica do danas ostati simbol za osobna računala. Zanimljivo je da IBM PC nije bilo prvo osobno računalo. Dapače, u godini prije njegovog predstavljanja na tržište je izašlo više od 50 osobnih računala raznih proizvođača! Isto tako, IBM PC nije bio ni najsnažnije osobno računalo. Naime, premda je koristio 16-bitni procesor, imao je sabirnicu od samo 8-bita. Upravo to se pokazalo genijalnom strategijom, jer su periferni uređaji koji su radili na 16-bita bili u to doba preskupi. Naprotiv, postojala je ogromna ponuda 8-bitne preiferije i to po povoljnim cijenama. IBM PC imao je dobru kombinaciju Intelovog 8088 procesora, Microsoftovog DOS-a i 8-bitne modularne periferije. Ta kombinacija udruženo će pomesti konkurenciju i te marke (PC, Intel i Microsoft DOS) obilježit će sljedeća desetljeća u računalnoj industriji. Zanimljivo je da je Gatesov Microsoft razvio DOS (Disk Operating System) upravo za IBM PC. No, genijalna je bila točka ugovora koja je Microsoftu omogućavala paralelni razvoj DOS-a za široku prodaju, bez obaveza prema IBM-u. Taj paralelni sustav dobio je naziv MS-DOS i postao je kasnije slavan. Manji proizvođači počeli su uskoro klonirati IBM PC koristeći Intelove procesore i Microsoftov MS-DOS, jer su ti proizvodi bili slobodno dobavljivi. Jedino što je kod IBM PC-a bilo originalno bio je njegov BIOS (Basic Input/Output System), no i njega su ostali proizvođači uspjeli klonirati reverznim inženjeringom. Klonovi su dobili općepoznato ime PC i u svega nekoliko godina potpuno su istrijebili konkurenciju na području poslovnih osobnih računala. Preživio je samo Apple, dok su gotovo sva ostala računala bila IBM PC-kompatibilna.

U Semipalatinsku detonirana prva sovjetska termonuklearna bomba

Na današnji dan 1953. godine detonirao je SSSR svoju prvu termonuklearnu bombu. Kao što je poznato, termonuklearna oružja imaju višestruko veću snagu eksplozije od običnih (fizijskih) nuklearnih bombi (i po 1000 puta). Sovjetska bomba eksplodirana na današnji dan imala je snagu od 400 kilotona, što je čak 25 puta više od američke bombe bačene na Hirošimu 1945. godine. Bomba je testirana na sovjetskom nuklearnom poligonu Semipalatinsk. Riječ je o lokaciji na području današnjeg Kazahstana, i to u istočnom dijelu te zemlje, prema Kini i Mongoliji. Zanimljivo je da su sovjeti na tom području, velikom kao otprilike trećina Hrvatske, izvršili ukupno 456 nuklearnih eksplozija tijekom postojanja SSSR-a.

Kleopatra počinila samoubojstvo

Poslijednja egipatska kraljica, Kleopatra VII. Philopator, 30. godine pr.n.e. počinila je samoubojstvo, prema predaji dopustivši da ju ugrize zmija otrovnica. Legendarna kraljica iz grčke dinastije Ptolomejevića, koja se smatra najpoznatijom i najljepšom vladaricom u egipatskoj povijesti, bila je poznata po svojim ‘diplomatskim’ sposobnostima pomoću kojih je uspješno manipulirala muškarcima pa je tako očaravši Gaja Julija Cezara, s kojim je imala i sina, Ptolomeja XV. koji se smatra zadnjim egipatskim faraonom, osigurala svoj dolazak na vlast. Nakon Cezarovog ubojstva stupila je u vezu s Markom Antonijem, rimskom časnikom koji ju je na Cezarovu naredbu štitio, te je i njemu rodila djecu, no zbog toga je budući rimski car Oktavijan, čijom sestrom je bio oženjen Marko Antonije, Egiptu objavio rat. U bitci kod Akcija Oktavijan je pobijedio vojsku Kleopatre i Marka Antonija nakon čega su njih dvoje pobjegli u Egipat. Ubrzo nakon toga Marko Antonije se ubio bacanjem na vlastiti mač, a kratko nakon njega život si je oduzela i Kleopatra. Oktavijan je Egipat pripojio Rimskom carstvu i od njega napravio provinciju čime je skončana vlast Ptolomejevića i tisućljetna egipatska tradicija faraonskih vladara.

Potonula ruska nuklearna podmornica Kursk

U nesreći koja se u Barentsovu moru kod Murmanska dogodila 2000. godine potonula je ruska nuklearna podmornica (K-141) Kursk. Ta strateška nuklearna podmornica razreda Antej, po Natovoj klasifikaciji razred Oscar II, plovila je u sastavu sjeverne flote RVM. Prilikom vojne vježbe ispred poluotoka Kole, podmornica Kursk je trebala izvršiti taktičko gađanje admiralskog bojnog broda Petar Veliki, koji je tom prilikom simulirao metu. Ubrzo nakon početka vojne vježbe, sonar na Petru Velikom je registrirao eksploziju koju su zabilježili i seizmografi na kopnu. Ubrzo nakon prve uslijedila je i druga eksplozija. Admirali Sjeverne flote su predugo čekali s obavještenjem ruskog predsjednika Vladimira Putina, što bi im dalo veće ovlasti za spašavanje mornara s potonule podmornice. Mornare su pokušali spasiti mini podmornicom, ali bezuspješno zbog jakih podvodnih struja. Naposljetku su u pomoć pozvani spasilački timovi iz Velike Britanije i Norveške, ali ronioci su ustvrdili kako je cijela podmornica Kursk poplavljena te da je svih 118 mornara poginulo. Kasnija istraga utvrdila je kako je do eksplozije navodno došlo zbog neispravnog torpeda koji je tehničarima pao sa dizalice dok su podmornicu pripremali u luci Zapadnayalitsa, gdje je podmornica bila usidrena prije nego što je otišla na vojne vježbe.

Preminuo William Blake

1827. godine preminuo je William Blake, britanski književnik, slikar i grafičar. Bio je samouk. Likovno se obrazovao kopirajući Michelangela, Rafaela i Dürera i crtajući detalje arhitekture i plastike u Westminsterskoj opatiji, a književnu kulturu je stekao čitajući i imitirajući engleske renesansne pjesnike i suvremene “predromantike”. Njegov nazor na svijet formirao se u proučavanju Swedenborgovih teozofskih špekulacija i mnogih rasprava o gnosticizmu i druidizmu, ali je ipak, i kao slikar i kao pjesnik, ostvario originalna djela. On se možda najviše približio idealnom poimanju smisla i slike u svojim lirskim pejsmama. Osim Pjesničkih skica, njegova prvijenca, nijedno od njegovih djela nije tiskano za njegova života, a u javnost su mogla doprijeti samo u malobrojnim primjercima što ih je vlastoručno izrađivao posebnom tehnikom obojenog bakropisa, koju je sam izumio. Od njegovih slikarskih radova osobito se ističu ilustracije Miltona, starozavjetne Knjige o Jobu, Dantea.

NASA je 1960. godine u Zemljinu orbitu postavila prvi telekomunikacijski satelit nazvan Echo 1A.

Nakon neuspjelog prvog lansiranja, u drugom je na visinu od 1.519 do 1.687 kilometara postavljen poliestersko-metalizirani ‘balon’ promjera 30.5 metara koja je postala prvi pasivni komunikacijski satelit u Zemljinoj orbiti. Svrha mu je bila da od svoje specijalno napravljene površine odbija telefonske, radijske i televizijske signale s jedne na drugu zemaljsku lokaciju. Uz to, zbog svojeg omjera velike površine i male mase pomogao je u prvim preciznim izračunima gustoće i sastava Zemljine atmosfere, a zbog velike reflektivne površine (blještao je jače od većine zvijezda) bio je vidljiv golim okom u većini svijeta te se vjeruje kako ga je vidjelo više ljudi od bilo kojeg umijetnog satelita. Nakon uspješno odrađene misije Echo 1A ušao je u Zemljinu atmosferu i izgorio 24. svibnja 1968.

Rođen Mark Knopfler

Britanski gitarist, pjevač, producent i skladatelj Mark Knopfler, najpoznatiji kao glas i gitara kultne rock grupe Dire Straits koji je izgradio vrlo uspješnu solo karijeru poduprtu prvenstveno kvalitetnim radom zbog kojeg je proglašen jednim od najboljih svjetskih gitarista i rock skladatelja, član brojnih ‘jednokratnih’ glazbenih projekata te 5 studijskih i 8 albuma filmske glazbe, rođen je 1949. godine u Glasgowu.

 
index Instagram400x230 youtube