Logo
Ispiši ovu stranicu

Na današnji dan 1054. godine se desio crkveni raskol

Na današnji dan 1054. godine se desio crkveni raskol

Na današnji dan 16. srpnja 1054. papinski poslanik Humbert položio je na oltar crkve Svete mudrosti (Aja Sofije) u Carigradu, bulu kojom je izopčio patrijarha Mihaela I. i njegove sljedbenike, što se smatra začetkom velike crkvene šizme kojom se od vrhovništva i jurisdikcije Petrovih nasljednika odvaja od Katoličke crkve velik dio Carigradske patrijaršije koja će formirati buduću Pravoslavnu crkvu.

Ovo biva prvi veliki raskol u kršćanstvu, a njegov uzrok iako opravdan dogmatskim i vjerskim nesuglasicama, biva političke naravi. Valja napomenuti da su 1968. papa sveti Pavao VI. i ekumenski patrijarh carigradski Athenagoras I. raskinuli anateme o međusobnom neuvažavanju i izopčenju, što je otvorilo vrata ekumenizmu i zajedničkoj litrugiji koja biva održana svake godine na blagdan sv. Petra i Pavla u Rimu i sv. Andrije u Carigradu (Istanbulu).

Valja napomenuti da na prostoru Hrvatske nakon Splitskih sabora u 10.st. Hrvatska se orkeće ka zapadnoj liturgiji, od kada biva bedemom Katoličke crkve. Kroz čitavu povijest Crkve u Hrvata važu ulogu imaju splitski nadbiskupi i mitropoliti koji nose naslov Primasa Hrvatske i Dalmacije (Primas Croatiae et Dalmatiae ili Primas Dalmatiae et totiusque Croatia). Od 19.st. uzdizanjem zagrebačke biskupije u nadbiskupiju stvoreni su uvjeti crkvenog sjedinjenja i samostalnosti. Danas Katolička crkva u Hrvata veže se uz Biskupsku konferenciju u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Pravoslavna crkva u Hrvatskoj biti će institucionalizirana tokom 17.st. stoljeća kroz uspostavu Karlovačke mitropolije (pravoslavne crkve na prostoru Trojedne Kr. Hrvatske, Slavonije, Dalmacije i drugih zemalja) koja će imati svoj slijed u Hrvatskoj pravoslavnoj crkvi.

Poslijednja izmjena danaUtorak, 16 Srpanj 2019 12:53
Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!