Logo
Ispiši ovu stranicu

Dogodilo se na današnji dan, 19. lipnja...

Dogodilo se na današnji dan, 19. lipnja...

Pogledajte izbor događaja koji su se na današnji dan dogodili u prošlosti.

Obljetnica smrti

1949 - Vladimir Nazor, hrvatski političar, pjesnik, prozaist i prevoditelj, umro je na današnji daj 1949. godine. Godine 1942. s pjesnikom Ivanom Goranom Kovačićem preko Kupe odlazi u partizane, o čemu je izvijestio čak i Radio London. U ratu je bio predsjednik Izvršnoga odbora ZAVNOH-a, a nakon rata prvi Predsjednik Predsjedništva Narodnog sabora Hrvatske.
1999 - Oton Gliha, hrvatski akademski slikar, umro je na današnji dan 1999. godine. Slikao je pejzaže, portrete, mrtve prirode, univerzalno je prepoznatljiv po svojim gromačama. Svojim je uvjerljivim izričajem postao dio europske povijesti umjetnosti XX. stoljeća.

Rođendani

1623 - Blaise Pascal, francuski filozof, matematičar i fizičar, rođen je na današnji dan 1623. godine. God. 1647. započeo je mjerenja tlaka u atmosferi i otkrio da se s visinom tlak snizuje, te zaključio da iznad atmosfere postoji vakuum. U pokusima provedenima u Parizu rabio je barometar s vodenim stupcem (1647–48). Utvrdio je da tlak zraka ovisi o temperaturi i vlazi i time postavio svojevrsne temelje meteorologije. Proučavao je hidrostatiku i tlaka u tekućinama.
1700 - Ivan Ranger, slikar i pavlin, rođen je na današnji dan 1700. godine. U Hrvatsku je došao krajem 20-ih godina 18. stoljeća, već kao školovani slikar, da bi u Lepoglavi potom razvio cijelu tzv. pavlinsku slikarsku školu. Svojim zidnim slikarijama u stilu baroknog iluzionizma oslikao je već 1731. godine kapelu sv. Ivana na Gorici (ponad Lepo glave), a kasnije i cijeli niz crkava u sjeverozapadnoj Hrvatskoj. Najpoznatije njegove zidne slikarije (freske) nalaze se u crkvama u Lepoglavi -pjevalište (1737.), Olimju -svetište (1740.), Belcu -cijela crkva (1743.), Lepoglavi -svetište (1743.), Purgi Lepoglavskoj i Varaždinu -franjevačka crkva (1750.), Kamenici (1751.) i Donjoj Voći (1753.). Osim interijera crkava Ranger i njegovi učenici oslikavali si iluzionističkom ˝arhitekturom˝ i druge pavlinske sakralne objekte, npr. samostansku ljetnu blagovaonicu u Lepoglavi, strop franjevačke ljekarne u Varaždinu, kao i klecala u svetištu pavlinske crkve u Varaždinu. Osim fresaka, radio je i u tehnikama ulja na dasci i platnu, također za opremu sakralnih objekata, potvrdivši se kao najbolji barokni slikar kontinentalne Hrvatske u 18. stoljeću.
1874 - Ivo Pilar, hrvatski pravnik, povjesničar, publicist, filozofski pisac, rođen je na današnji dan 1874. godine. Njegovim imenom nazvan je Instutut društvenih znanosti ˝Ivo Pilar˝ u Zagrebu.
1945 - Aung San Suu Kyi (čita se: Aun San Su Ći), mijanmarska (burmanska) političarka i aktivistica, rođena je na današnji dan 1945. godine. Dobitnica je nagrade Saharov za slobodu govora 1990., te Nobelove nagradu za mir 1991. godine za nenasilnu borbu u prilog demokraciji i ljudskim pravima. Nagradu su u njeno ime primili njeni sinovi. Iz kućnog je pritvora puštena 13.11.2010, a idućeg je dana objavila da će surađivati s mjanmarskom vojnom huntom u svrhu ukidanja sankcija njezinoj zemlji. Brojne humanitarne organizacije i organizacije za ljudska prava bore se za njeno puštanje na slobodu. Ima potporu jako velikog broja država širom svijeta. Dobila je na desetke nagrada i odlikovanja u mnogim državama.
1947 - Salman Rushdie rođen je u Bombayu na današnji dan 1947. godine. Autor je sedam romana: "Grimus", "Djeca ponoći", "Sram", "Sotonski stihovi", "Harun i More Priča", "Maurov posljednji uzdah" i "Tlo pod njezinim nogama"; zbirke pripovijedaka "Istok, zapad"; putopisa "Jaguarov osmijeh: putovanje u Nikaragvu"; knjige eseja "Izmaštane domovine"; knjige o filmu "Čarobnjak iz Oza".

Poslijednja izmjena danaSrijeda, 19 Lipanj 2019 07:57
Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!