26. srpnja 1947. u noći započelo uklanjanje spomenika najvećem hrvatskom banu

Na današnji dan 26. srpnja 1947. u noći je započelo uklanjanje spomenika najvećem hrvatskom banu Josipu grofu Jelačiću Bužimskom u Zagrebu, jedna od najvećih kulturnih sramota u čitavoj hrvatskoj povijesti.

Razlog uklanjanja biva Jelačićevo beskompromisno monarhističko domoljublje i reakcija na revolucionarnu mađarsku agresiju, što ga čini ideološkim neprijateljem socijalističke i komunističke ideologije, o čemu je i sam Karl Marx pisao.

Kao povod uklanjanju spomenika tadašnje republičke vlasti uzimaju inicijativu žena antifašistkinja koje traže njegovo uklanjanje kao simbola monarhističke vlasti. Taj povodom rezultirao je uklanjanjem samog spomenika tijekom noći, a postolja tijekom dana.

Postolje spomenika ubrzo je skriveno najobičnijom kulisom kako ne bi takvo jedno sramotno uklanjanje pokrenulo burnu reakciju naroda. Istog naroda koji i u tim mračnim danima socijalističkog režima u banu Jelačiću vidi primjer hrvatskog domoljublja i veličine.

Inače spomenik banu Josipu grofu Jelačiću Bužimskom izradio je znameniti srednjoeuropski kipar Dominik Fernkorn, postavljen je na trg istog imena 1866. gdje se nalazio sve do 1947. kada ga sramotno uklanjaju socijalističke vlasti, koje ujedno mijenjaju ime trga u Trg Republike.

Ponovno je vraćen na trg čije ime nosi 1990. u vrijeme višestranačja, nakon građanske inicijative za povratak spomenika pokrenute još 1989.

Poslijednja izmjena danaNedjelja, 26 Srpanj 2020 13:40
 
index Instagram400x230 youtube