Od dolaska Andreja Plenkovića nikad bolji odnosi između RH i Hrvata u BiH

Kandidati liste HDZ-a na izborima za Sabor Republike Hrvatske iz XI. izborne jedinice, Zdravka Bušić, dopredsjednica HDZ RH i nositeljica liste, Nevenko Barbarić i Ivan Baćak održali su sastanak sa Županijskim odborom HDZ BiH Zapadno hercegovačke županije i Gradskim odborom HDZ BiH Široki Brijeg gdje su članicama i članovima odbora predstavili glavne smjernice program i svog budućeg djelovanja u Hrvatskom saboru.

“Oduvijek je HDZ bio ključna snaga čiji je jedan od glavnih prioriteta jačati veze između Hrvata u BiH, Hrvata u susjednim zemljama, iseljene i domovinske Hrvatske. Zahvaljujući dr. Franji Tuđmanu, HDZ jedini je u tome i uspio. Ta ideja među nama još živi, a i mi nju živimo” – rekla je Zdravka Bušić i dodala kako će osiguravanje stvarne jednakopravnosti Hrvata u Bosni i Hercegovini biti apsoluti prioritet HDZ-ove pobjedničke liste. Predugo naš narod trpi nepravdu, a neki bi probleme i dalje gurali pod tepih. Uložit ćemo maksimalan vanjskopolitički kapital kako bismo ukazali na neravnopravan položaj Hrvata. Naš položaj u međunarodnoj zajednici je ojačao, i sigurna sam da imamo sugovornike koji će razumjeti hrvatsko pitanje u Bosni i Hercegovini. To nije jednostavan zadatak, ali je zato naša dužnost biti još uporniji. Iza nas stoje konkretni rezultati. Nijedna dosadašnja vlada ne može se pohvaliti političkom potporom i programskim rezultatima kao što to možemo mi. U nekim područjima Bosne i Hercegovine gdje žive Hrvati smo čak utrostručili financijsku potporu, a zahvaljujući zajedničkim naporima podigli smo kvalitetu infrastrukture, obrazovnih i kulturnih institucija, te smo unaprijedili zdravstvenu skrb. Pokrenuli smo program obnove kuća hrvatskih povratnika u Bosni i Hercegovini“ - poručila je Zdravka Bušić, dopredsjednica HDZ Republike Hrvatske i nositeljica liste za XI. izbornu jedinicu.

Nevenko Barabarić, sadašnji gradonačelnik Ljubuškog naglasio je još jednaput kako Hrvati u BiH u posljednje četiri godine u hrvatskoj vladi imaju pouzdanog prijatelja i partnera.

“Od dolaska Andreja Plenkovića na čelo HDZ RH i hrvatske vlade, nikad nisu bili bolji odnosi između Republike Hrvatske i Hrvata u BiH – na svim razinama. Kao gradonačelnik sam tome svjedočio skoro u svakodnevnoj komunikaciji. Zajedno smo realizirali brojne projekte te sve tekuće problem rješavali brzo I učinkovito” naglasio je Barbarić i dodao kako će zalagati za rješavanje gorućih političkih pitanja poput Izbornog zakona BiH. Drugi dio je zalaganje za snažniju institucionalnu suradnju i preuzimanje pozitivnih iskustava od Republike Hrvatske. Moramo iskoristiti iskustvo RH vezano za pristupne pregovore Europskoj uniji i prekograničnu suradnju. Predano ću raditi na jačanju gospodarske suradnje Republike Hrvatske i prostora BiH u kojima žive Hrvati i privlačenju investicija iz RH u naše krajeve”, poručio je Barbarić.
 
“Budući da poznajem političku, državno-pravnu i ustavnu konstituciju Bosne i Hercegovine i Hrvatske, da sam aktivno sudjelovao u radu brojnih institucija, od mjesne do nacionalne razine, u obje države, mogu neskromno kazati da imam potrebne kompetencije za raspravu o temeljnim pitanjima društva, te da kroz osobni angažman u najvišem zakonodavnom tijelu RH, mogu i znam doprinijeti poboljšanju određenih dijelova zakonskog okvira koji se odnosi na Hrvate izvan RH”, rekao je Ivan Baćak koji se osvrnuo i na potrebu donošenja žurnih demografskih mjera što će biti fokus njegova rada i djelovanja.

“ Moramo žurno donositi kvalitetne, promišljene i održive, bolje kazati provedive demografske mjere s ciljem konačnog zaustavljanja odlaska mladih obitelji, te stvarati uvjete za povratak prognanih i protjeranih, te iseljenih Hrvata u svoje domove” – poručio je.
 
“ HDZ lista za XI. Izbornu jedinicu pobjednička je lista” poruka je sa sastanka kandidata HDZ za XI. Izbornu jedinicu sa županijskim i gradskim odborom HDZ BiH u Širokom Brijegu.
 
index Instagram400x230 youtube