Logo
Ispiši ovu stranicu

Razgovor s povodom - Nevenko Barbarić o nadolazećim izborima za Hrvatski sabor, svom političkom djelovanju,...

Razgovor s povodom - Nevenko Barbarić o nadolazećim izborima za Hrvatski sabor, svom političkom djelovanju,...

Dugogodišnji (grado)načelnik Ljubuškog Nevenko Barbarić je rođen 1962. godine.

Oženjen je i otac je četvero djece. Osnovnu i srednju školu je završio u Ljubuškom, a diplomirao je na Građevinskom fakultetu u Mostaru 1989. godine.

Osnivač je i član Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH) od 1990. godine. U ovoj stranci, između ostaloga, bio je predsjednik Općinskog odbora HDZ BiH Ljubuški i Županijskog odbora HDZ BiH Županije Zapadnohercegovačke.

Nakon što je diplomirao, počeo je raditi u Građevinskom poduzeću KONS. Karijeru je nastavio kao direktor Javnog komunalnog poduzeća “Ljubuški” te kao rukovoditelj Službe graditeljstva i prostornog uređenja Općine Ljubuški. Nakon toga do prvog izbora za načelnika Općine Ljubuški radio je u privatnom sektoru. Za (grado)načelnika ove općine biran je četiri puta. Prvi put je izabran 2004. godine. Dragovoljac je Domovinskog rata.

Glavna tema razgovora za Vrisak.info bili su izbori za Hrvatski sabor, budući da se Barbarić nalazi na 2. mjestu HDZ-ove liste za 11. izbornu jedinicu.

Gospodine Barbariću, u subotu 4. i nedjelju 5. srpnja birači u 11. izbornoj jedinici birati će tri zastupnika za Hrvatski sabor koji će predstavljati hrvatske državljane iz Bosne i Hercegovine i dijaspore. Na drugoj ste poziciji liste Hrvatske demokratske zajednice (HDZ). Zbog čega bi, prema Vašem mišljenju, lista HDZ-a bila bolji izbor od ostalih listi u ovoj izbornoj jedinici?

Hrvatska demokratska zajednica na čelu s predsjednikom dr. Franjom Tuđamanom i hrvatskim braniteljima stvorila je hrvatsku državu. Omogućila je Hrvatima u BiH ravnopravan položaj. Nažalost, Daytonski mirovni sporazum više puta je mijenjan na štetu Hrvata.

HDZ BiH danas je najjača politička snaga hrvatskog naroda u BiH, ali pred nama je mnogo neriješenih pitanja, posebice Izborni zakon, odnosno izbor legitimnih predstavnika u vlast.

Republika Hrvatska garant je Daytonskog sporazuma i ustavna joj je obveza štititi položaj Hrvata u BiH.

U Hrvatskom saboru raditi ću na ovim političkim pitanjima, naravno u koordinaciji s HDZ-om BiH i Hrvatskim narodnim saborom Bosne i Hercegovine.

Obnašate dužnost gradonačelnika Ljubuškog, između ostaloga bili ste na čelu OO HDZ BiH Ljubuški i ŽO HDZ BiH Županije Zapadnohercegovačke. Kakvu bi, da tako kažemo „korist“, imali Ljubuški i Županija Zapadnohercegovačka (samim time i Široki Brijeg, Posušje i Grude) od zastupnika iz svoje županije u Hrvatskom saboru?

Predsjednicima Čoviću i Plenkoviću zahvaljujem se na ukazanom povjerenju. Namjeravam se baviti iniciranjem različitih vrsta suradnji, primjerice suradnjom Vlade Republike Hrvatske i naših županija, gradova i općina. Tu između ostaloga, mislim i na prekograničnu suradnju, europske fondove. Moramo preuzeti pozitivna iskustva iz Republike Hrvatske i primijeniti ih u našim sredinama.

Ukoliko budem izabran u Hrvatski sabor biti ću spona svima onima koji će u našoj županiji i cijeloj Bosni i Hercegovini raditi na svim razvojnim projektima, ali i prilikom rješavanja problema.

Nedavno smo svjedočili polaganju kamena temeljca za buduću tvornicu za preradu povrća i voća u Kruševu kod Mostara? Je li takvo nešto konkretna pomoć o(p)stanku hrvatskog naroda u BiH? Kako privući slične projekte u Županiju Zapadnohercegovačku?

Već godinama pokušavam lobirati takvo nešto, no s razine vlasti na kojoj sam do sada bio nisam uspio nametnuti tu temu. Moramo uspostaviti još kvalitetniju i čvršću suradnju s Republikom Hrvatskom jer će nam bez njihove konkretne ekonomske podrške za područja u kojima žive Hrvati biti teško.

Ako bi se prikazali podaci koliko gospodarski subjekti iz Republike Hrvatske ulaže u BiH, i u koje dijelove, ti bi podaci bili poražavajući.

Jedna od tema kojom ću se baviti biti će pomoć našim ljudima u predstavljanju investicijskih potencijala koje imaju krajevi u kojima žive Hrvati u BiH.

(Grado)načelnik ste Ljubuškog od 2004. godine. Nedavno ste istaknuli kako se na ovu poziciju više nećete kandidirati?

Već sam rekao kako se više neću kandidirati za poziciju gradonačelnika. Mi u Ljubuškom imamo dosta mladih ljudi koji su preuzeli odgovornost u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti kao i u stranačkoj strukturi. Oni bez problema mogu preuzeti ovu poziciju i preuzeti odgovornost.

U kojoj mjeri ste zadovoljni vremenom provedenim na čelu ovoga grada? Na što ste najviše ponosni? Žalite li za nekim projektima koji nisu dovršeni?

Ova godina nam je u financijskom smislu takva da neke projekte moramo odgoditi za iduću godinu. Nema brige, ti projekti će se realizirati dogodine. Nadam se brzom smirivanju situacije s koronavirusom.

Na čelu Ljubuškog sam 16 godina. Dugo je to razdoblje, ali je u istome realizirano mnogo projekata. Spomenuti ću 400 kilometara vodovodne mreže. Gotovo smo u potpunosti riješili pitanje vodoopskrbe.

Uložili smo preko 20 milijuna KM u rekonstrukciju lokalnih cesta, no nažalost tu priči nije kraj te ćemo stoga nastaviti ulaganja u prometnu infrastrukturu.

Također, uložili smo značajna sredstva u objekte socijalne skrbi, staračke domove, imamo objekte za hospicij i djecu s poteškoćama u razvoju.

Preko 60% općine pokriveno je kanalizacijskom mrežom. Ulagali smo u zaštitu okoliša, pročistač otpadnih voda. S Kravicama i ostalom turističkom ponudom napravili smo značajan iskorak u turizmu. To je dovelo do otvaranja novih radnih mjesta i svakako ima pozitivan ekonomski utjecaj.

Svakako treba istaknuti ulaganja u poljoprivredu, koja je Ljubuškom jako bitna. Ne treba zaboraviti ni ulaganja u školske i vjerske objekte.

Kao posebnu cjelinu istaknuti ću Grad Ljubuški gdje smo uložili značajna sredstva u uređenje grada. Grad je s tim dobio ljepšu i urbaniju sliku.

Izbori su, kako smo kazali, u subotu i nedjelju. Pretpostavljamo kako će te pozvati sve hrvatske državljane da iskoriste svoje biračko pravo. Možete li nam predstaviti glavne smjernice svog programa i onoga za što se planirate zalagati? Što možete obećati biračima?

U političkim smislu, snažno ću promovirati stavove HDZ-a BiH i Hrvatskog narodnog sabora. Zalagati ću se za rješavanje gorućih političkih pitanja poput Izbornog zakona BiH. Istaknuti ću i pitanje javnog RTV programa na hrvatskom jeziku. Kao konstitutivan narod nemamo neka prava koja u uređenim državama imaju nacionalne manjine.

Drugi dio je zalaganje za snažniju institucionalnu suradnju i preuzimanje pozitivnih iskustava od Republike Hrvatske. Moramo iskoristiti iskustvo RH vezano za pristupne pregovore Europskoj uniji i prekograničnu suradnju.

Predano ću raditi na jačanju gospodarske suradnje Republike Hrvatske i prostora BiH u kojima žive Hrvati i privlačenju investicija iz RH u naše krajeve.

Poslijednja izmjena danaPonedjeljak, 29 Lipanj 2020 18:01
Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!