Korupcija tijekom pandemije u BiH : Bez prijava u HNŽ-u i ŽZH-u

Županijsko tužiteljstvo Tuzlanske županije je u razdoblje pandemije koronavirusa formiralo najviše predmeta za koruptivna kaznena djela u Bosni i Hercegovini, dok je najviše istraga pokrenulo Tužiteljstvo Zeničko-dobojske županije, pokazuju podaci koje je prikupila Balkanska istraživačka mreža Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Državno tužiteljstvo je od Županijskog tužiteljstva Sarajevske županije preuzelo predmet “Respiratori” protiv premijera Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) Fadila Novalića, ravnatelja Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka i vlasnika tvrtke “F.H. Srebrena malina” Fikreta Hodžića. Oni su osumnjičeni da su počinili više kaznenih djela prilikom uvoza respiratora za vrijeme pandemije koronavirusa.

Iz Državnog tužiteljstva su naveli da rade i na predmetima u kojima su koruptivna ponašanja dovela do ozbiljnog ugrožavanja zdravlja i sigurnosti građana, te da su praćena događanja vezana za pojedine klastere te za problem s vršenjem obdukcija. Na osnovu objavljenih informacija o pokrenutim istragama, Državno tužiteljstvo je tijekom pandemije pokrenulo manje istraga za korupciju od nekoliko lokalnih tužiteljstava.

Na području Republike Srpske (RS) najviše prijava, njih 17, zaprimilo je Okružno tužiteljstvo u Doboju, a Tužiteljstvo Brčko distrikta zaprimilo je 12 predmeta korupcije, od kojih nisu svi izravno povezani s pandemijom koronavirusa.

Tri tužiteljstva u BiH – Županijsko tužiteljstvo Zapadnohercegovačke županije u Širokom Brijegu, Županijsko tužiteljstvo Hercegbosanske županije Livno i Okružno tužilaštvo Bijeljina – nisu zaprimila nijednu prijavu za koruptivna djela tijekom pandemije.

 
index Instagram400x230 youtube