Cvitanović: Osuđujem Dodikov barbarski izljev mržnje

Cvitanović je, komentirajući Dodikovu izjavu beogradskoj Politici u kojoj je srpski član Predsjedništva BiH ustvrdio kako na Bleiburgu nije bilo nedužnih i kako ih je sve trebalo pobiti, naglasio kako je takav način govora jednostavno neprihvatljiv i barbarski.

Najoštrije osuđujem izljev mržnje i barbarstva Milorada Dodika, rekao je za Dnevnik.ba Ilija Cvitanović, predsjednik HDZ-a 1990 i član Predsjedništva HNS-a BiH.

Cvitanović je, komentirajući Dodikovu izjavu beogradskoj Politici u kojoj je srpski član Predsjedništva BiH ustvrdio kako na Bleiburgu nije bilo nedužnih i kako ih je sve trebalo pobiti, naglasio kako je takav način govora jednostavno neprihvatljiv i barbarski.

“Govorimo praktično o predsjedniku države i s te razine apsolutno je neprihvatljiv takav način govora. Također osuđujem i revizionizam i manipulaciju brojem žrtava na Bleiburgu i križnim putevima kao i konotaciju kako bi Hrvate trebalo i danas ubijati”, izjavio je predsjednik HDZ-a 1990.

Ostavite, dodao je, nevine i bez suđenja ubijene da počivaju u miru.

“U civiliziranom svijetu bi stotine udruga reagirale na ovakvo ponašanje da se radi o životinjama a ne o ljudima koji su na mučki način pobijeni”, rekao je Cvitanović.

Podsjećamo, srpski član predsjedništva BiH, Milorad Dodik komentirao je usvajanje Rezolucije o poštivanju žrtava ustaškog režima kojim se traži zabrana komemoriranja žrtava Bleiburga u BiH, a koja je prošloga tjedna usvojena u Parlamentu BiH. Rezolucija je usvojena nakon što su hrvatski predstavnici prosvjedujući napustili zasjedanje. Za rezoluciju nisu glasovali zastupnici SNSD-a.

“Neki Srbi koji su podržali taj dokument prave se da ne vide da se njime pokušava reći da su antifašističku borbu nosili Bošnjaci, Hrvati i Srbi. Državna politika NDH bila je pobiti Srbe. Neki pristaju na to da su antifašizam nosila tri naroda, pa se još pitaju zašto mi nismo glasali za rezoluciju. Ispade da su oni nosili borbu protiv ustaša. Istorijska činjenica je da su mnoge ustaše koji su klali Srbe posle desetak godina postali rukovodioci u komunističkom režimu. I onda kada se usprotivim takvoj rezoluciji kažu Dodik podržava Bleiburg. Evo mog stava o tome – u Bleiburgu ih je sve trebalo pobiti. Nikakve empatije nemam prema bilo kome. I one koji su hodali godinama trebalo je naći i pobiti. Nikakvu distancu ne mogu da napravim prema tome kada se pogledam šta su nam uradili. Koliko je samo oko Banja Luke u Motikama, Drakuliću, Šargovcu pobijeno Srba, pa u Garavicama, Jasenovcu… Odjednom Bošnjaci postadoše antifašisti. Da li je Handžar divizija bila u antifašističkom bloku”, rekao je Dodik u intervjuu za “Politiku”

 
index Instagram400x230 youtube