Logo
Ispiši ovu stranicu

Razgovor s povodom - David Grbavac, ministar MUP-a ŽZH

Razgovor s povodom - David Grbavac, ministar MUP-a ŽZH

U Bosni i Hercegovini se nalazi oko 7.500 registriranih migranata, a za najmanje 2.500 njih nema mjesta u privremenim prihvatnim centrima uspostavljenim od strane vlasti.

Iako se najveći broj migranata nalazi u Unsko-sanskoj županiji, gdje već dvije godine traje migrantska kriza, ipak svaka županija ima vlastitu situaciju.

A kakva je trenutna situacija s migrantima u našoj županiji i na koji način se postupa sa osobama koje se ilegalno kreću ovim teritorijem, za Vrisak info je odgovorio David Grbavac, Ministar unutarnjih poslova ŽZH.

„Kada su u pitanju ilegalne migracije tijekom ove godine na području Županije Zapadnohercegovačke zatečeno je ukupno 118 migranata. Najveći broj migranata zatečen je tijekom prva dva mjeseca, njih ukupno 106. Dakle, u ožujku, travnju i svibnju policijski službenici MUP-a ŽZH su imali manji broj intervencija vezanih za migrante. Što se tiče postupanja prema osobama koje se ilegalno kreću teritorijem Županije Zapadnohercegovačke, tu imamo jasno postavljene naputke. Policijski djelatnici su dužni sve migrante prevesti do prvog Imigracijskog centra.“
Na pitanje o stanju sigurnosne situacije u našoj županiji, Ministar Grbavac je izjavio da je situacija povoljna, te iskoristio priliku da pohvali rad svih djelatnika MUP-a, a posebice policijskih službenika.

„Trenutna sigurnosna situacija na području Županije Zapadnohercegovačke je povoljna. Iskoristio bih ovu priliku da pohvalim rad svih djelatnika MUP-a, a posebice policijskih službenika koji su u vrijeme pandemije korona virusa uistinu podnijeli ogroman teret. Posljednja dva mjeseca svi smo se našli u nezahvalnoj situaciji, ali dobra organizacija, te brzo i profesionalno djelovanje doveli su do toga da upravo u tom kriznom periodu imamo najpovoljniju sigurnosnu situaciju u ŽZH u posljednjih nekoliko godina.“

Kroz sljedeće 3 do 4 godine većina MUP-ova Federacije Bosne i Hercegovine susresti sa odlaskom većeg broja djelatnika u mirovinu, pa se postavlja pitanje o mogućem nedostatku policijskih službenika.

„Kada je riječ o broju policijskih službenika MUP ŽZH, kao između ostaloga većina MUP-ova u FBiH, će se kroz naredne 3-4 godine susresti s odlaskom većeg broja djelatnika u mirovinu. Riječ je o ratnoj generaciji koja 2024. stječe uvjete za umirovljenjem. Budući da prijem novih policijskih službenika zahtjeva dugu proceduru planiramo već u ovoj godini raspisati natječaj za prijem policajaca i mlađih inspektora“ izjavio je Grbavac.

Slučaj Lane Bijedić

Prisjetimo se, Lana Bijedić mostarska je tinejdžerka koja je pronađena mrtva u listopadu 2019. godine u rijeci Studenčici u mjestu Studenci kod Ljubuškog, ispod vijadukta autoceste A1. Prve istražne radnje upućivale su da se radi o ubojstvu.

Ovaj slučaj je izazvao veliku pozornost javnosti, mediji su objavili kratku vijest da je tijelo pronašao ribar, a da je u 20 sati završena akcija izvlačenja tijela u kojoj je sudjelovalo šest pripadnika Gradske službe spašavanja iz Ljubuškog i Čitluka. Sljedećeg dana, objavljeno je ime nastradale djevojke, kao i podatak da je kćerka dekanese Fakulteta informacijskih tehnologija Univerziteta Džemal Bijedić u Mostaru.

U veljači ove godine, Županijski tužitelj Županije Zapadnohercegovačke Josip Aničić priopćio je kako Županijsko tužiteljstvo do okončanja istrage u vezi sa smrću Lane Bijedić neće u javnosti izlaziti s informacijama o tom slučaju.

O ovom slučaju Grbavac kaže da nije bilo propusta u radu istražnog tima.

„Sukladno ovlastima kojim raspolaže Ministar MUP-a ŽZH mogu reći da u radu policijskih službenika koji provode kriminalističko istraživanje na slučaju „Lana Bijedić” nije bilo propusta u radu istražnog tima, nitko nije imao zamjerki, niti od strane Federalne uprave policije, koja je sudjelovala u rasvjetljenju ovog događaja, kao ni od Županijskog tužiteljstva. Ovo djelo kvalificirano je temeljem dosad prikupljenih dokaza kao kazneno djelo „Ubojstvo” čl. 166 Kaznenog zakona FBiH. Kako se radi o otvorenoj istrazi, istrazi koja je u tijeku , koju provode Županijsko tužiteljstvo i MUP ŽZH za sva dodatna pitanja obratite se Županijskom tužiteljstvu u Širokom Brijegu.“

Obiteljsko nasilje

Još jedno pitanje koje se ne smije izostaviti se tiče obiteljskog nasilja, odnosno podataka o zabilježenim slučajevima ove godine.

Diljem svijeta se upozoravalo da se za vrijeme pandemije koronavirusa svi trebaju pridržavati mjera zabrane kretanja i preporuke za ostajanjem u domu, jer tako mogu pomoći u borbi protiv pandemije. Na pitanje jesu li mjere izolacije i samoizolacije značajno utjecale na porast obiteljskog nasilja u našoj županiji, Grbavac odgovara da je tijekom prva četiri mjeseca ove godine zabilježeno je šest prijavljenih slučajeva obiteljskog nasilja.

„Prema podatcima Uprave policije MUP-a Županije Zapadnohercegovačke tijekom prva četiri mjeseca ove godine zabilježeno je šest prijavljenih slučajeva obiteljskog nasilja. Zanimljivo je spomenuti da tijekom ožujka i travnja ove godine Uprave policije MUP-a ŽZH ne bilježi niti jednu prijavu ove vrste kaznenog dijela. Tijekom prva četiri mjeseca 2019. godine zabilježeno je također šest slučajeva kaznenog dijela obiteljskog nasilja.“

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!