Poslodavci koji nisu redovno plaćali obveze nemaju pravo na subvencije

Premijer Federacije Bosne i Hercegovine Fadil Novalić pojasnio je danas da gospodarski subjekti koji nisu redovito plaćali svoje obveze do 29. veljače neće imati pravo na subvencije predviđene zbog panedemije koronavirusa Covid-19.

Tko neće vraćati kredit?

Govoreći o Prijedlogu zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica pandemije koronavirusa, kazao je da ukoliko brzo taj zakon bude usvojen u Federalnom parlamentu, on će biti garancija da se ne trebaju otpuštati radnici. ''Zakon će biti već večeras upućen u parlamentarnu proceduru. On se ne može razmatrati odvojeno od rebalansa proračuna jer je on dio rebalansa, a sutra navečer će i taj dokument biti pripremljen'', najavio je Novalić. Budući da se ipak očekuje povećan broj prijave građana na biroe za zapošljavanje, Novalić je kazao da su zavodi projektirani tako da mogu odgovoriti ovoj situaciji, ali ukoliko bude potrebno, Vlada FBiH će iz Stabilizacijskog fonda osigurati sredstva za zavode kako bi servisirali povećan broj prijavljenih. Kada su u pitanju krediti građana, federalni premijer Fadil Novalić kazao je da je sasvim sigurno da ih neće vraćati oni koji izgube posao.

Pomoć najslabijim općinama

Pojasnio je da će Vlada FBiH izmiriti obveze poslodavaca za minimalnu plaću za sve u FBiH ravnopravno, a poslodavac može isplaćivati i veće plaće zaposlenicima, ali ukoliko one budu veće od minimalne plaće, što se priželjkuje, na razliku plaće poslodavci će morati platiti obveze. Odgovarajući na pitanje novinara o eventualnom kopiranju mjera koje poduzimaju zemlje regije, Novalić je kazao da se poduzimanje mjera redovno prati, ali ukoliko bi ih kopirali, onda bi bili iza njih jer je, primjera radi, samo Slovenija usvojila ovakav zakon, a u FBiH je namjera da se to učini do kraja tjedna. Premijer Federacije BiH Fadil Novalić kazao je za Fenu i da zbog izmjene odluke o raspodjeli sredstava nižim razinama vlasti neće biti ostavljeni na cjedilu županije i općine koje nisu samoodržive. ''Kantoni i općine, koji bez naše pomoći sami nisu u stanju financirati svoje osnovne obveze, mogu računati da će dobiti uobičajenu podršku iz proračuna iz Federacije. Razumijem zabrinutost koja dolazi iz tih financijski najslabijih sredina sredina i jasno im poručujem da će Federacija garantirati njihovu likvidnost, kroz validnu podršku iz federalnog proračuna'', rekao je Novalić za Fenu. 

 
index Instagram400x230 youtube