Ljubušak predstavlja BiH na ministarskom sastanku Zapadni Balkan – EU

Zamjenik ministrice vanjskih poslova Bosne i Hercegovine mr.sc. Josip Brkić predstavlja Bosnu i Hercegovinu na ministarskom sastanku Zapadni Balkan – EU, koji se 24. veljače 2020. godine održava u Solunu pod domaćinstvom Grčke.

Sastanak se održava pod motom ‘Od Soluna 2003 do Zagreba’, simbolički podsjećajući na proklamaciju “Solunske agende” kojom je izraženo opredjeljenje EU da se zemlje regije uključe u Europsku uniju.

Zamjenik Brkić je u svom govoru tijekom sastanka podsjetio da je povijesni proces poznat kao ‘Solunska agenda’ započeo u Solunu 2003. godine čime je potvrđena Europska budućnost za cijeli Zapadni Balkan. Istakao je da su principi zajedničkih vrijednosti, demokracija, vladavina zakona, ljudska prava, koji su proklamirani prije 17 godina, i dalje aktualni, kao što je aktuelna i nepodijeljena podrška EU Europskoj perspektivi Zapadnog Balkana. Zamjenik Brkić je naglasio da su jednako tako i opredjeljenja Bosne i Hercegovine iz usvojenih smjernica vanjske politike i strateških prioriteta nepromijenjana i nakon 17 godina, te tako puno članstvo u Europskoj uniji i dalje ostaje strateški cilj. Međutim, iako EU, koja je uložila značajan politički, ekonomski i simbolički kapital u regiju, ostaje formalno posvećena ‘Solunskoj agendi’, realnost je nešto kompliciranija. Signali koje dobivamo nisu tako jednoznačni, dok nepredvidivost odugovlačenja procesa je teško objašnjiva i prihvatljiva za mnoge od nas.

BiH_1_Copy.jpg

BiH cijeni činjenicu da većina zemalja članica daje podršku procesu proširenja, a posebno što je ta podrška oslikana kroz novu metodologiju predstavljenu od strane Europske komisije. Zamjenik Brkić je iskazao nadu da će se opredjeljenje koje je dato prije 17 godina najbolje potvrditi kao istinsko zalaganje za proširenje potvrđivanjem pregovora o članstvu sa prijateljskim zemljama Sjevernom Makedonijom i Albanijom, uz istovremeno prepoznavanje napornog rada na ispunjavanju svojih obaveza koji provodi BiH.

Zamjenik Brkić je svoje izlaganje završio iznoseći nadu da će predstojeći ministarski sastanak Berlinskog procesa u ožujku u Skoplju, samit zapadni Balkan – EU u svibnju u Zagrebu, kao i samit Berlinskog procesa u listopadu u Sofiji biti iskorišteni da se pošalje snažna poruka da je budućnost Zapadnog Balkana u Europskoj uniji, te da se proces proširenja EU ne može završiti prije nego što se Zapadni Balkan pridruži EU.

Na ministarskom sastanku usvojena je Zajednička izjava o opredjeljenosti za mirnu, snažnu, stabilnu i ujedinjenu Europu, te je zaključeno da je jedino cjelovita integracija Zapadnog Balkana u Europsku uniju u najboljem interesu cijele Europe.

Zamjenik Brkić je, na odvojenim sastancima, obavio razgovore s ministrom vanjskih poslova Republike Grčke Nikosom Dendiasom i državnom tajnicom Rumunjsk Iuliom Matei. Glavna tema razgovora bili su bilateralni odnosi s BiH kao i europske i euroatlantske integracije naše zemlje.

Poslijednja izmjena danaUtorak, 25 Veljača 2020 10:40
 
index Instagram400x230 youtube