Logo
Ispiši ovu stranicu

Ljubuški bira novog, a tko su najdugovječniji grado(načelnici) u Hercegovini?

Ljubuški bira novog, a tko su najdugovječniji grado(načelnici) u Hercegovini?

Do lokalnih izbora u Bosni i Hercegovini ostalo je nekih osam mjeseci, a na terenu se već polako osjeća da je ovo izborna godina, a jedno od ključnih pitanja je hoće li HDZ zadržati iste grado(načelnike), ili dolaze novi ljudi, bilo iz te stranke, bilo iz oporbenih.

Ima li oporba snage potući neke čelike općina, ili sigurno idu u novi mandat, ima li HDZ BiH nakon svih ovih godina ponuditi nešto novo, možda i neku ženu, budući da Hercegovina nikada nije imala nijednu gradonačelnicu, pitanja su koja se već sada nameću, piše hercegovina.info.

Upitan u kojim općinama HRS izlazi na izbore, predsjednik Slaven Raguž kaže da za sada jedino može reći da na izbore idu samostalno, a da ćemo na informaciju u kojim općinama i s kojim kandidatima, morati sačekati, dok se usuglase na tijelima stranke. Devedesetka je također javnosti nedavno javila da na izbore izlazi samostalno gdje je hrvatsko življe većinsko, što bi u praksi značilo da će u Rami imati svoga kandidata, i boriti se sa HDZ-om BiH, a recimo u Stocu podržati Stjepana Boškovića.

Ljubo godinama

Mostar, kao što je poznato, već godinama nema izbora. Na gradonačelničkoj funkciji 16 godina je zacementiran Ljubo Bešlić, koji zbog zdravstvenog stanja već neko vrijeme i ne radi. Što milom, što 'silom' Ljubo Bešlić je prvi čovjek grada na Neretvi od 2004. godine. Za dogradonačelnika Grada Mostara Ljubo Bešlić izabran je sredinom prosinca 2003. godine, a za gradonačelnika Grada sredinom prosinca 2004. godine.

Na drugi mandat gradonačelnika Mostara Ljubo Bešlić je izabran u prosincu 2009. godine, a od tada je na čelu grada zahvaljujući činjenici da se izbori u gradu na Neretvi ne održavaju. Hoće li biti izbora u Mostaru pitanje je za milijun maraka, a ako ih bude ovdje će biti šarolika lepeza kandidata, iz svih sfera življenja, ne baš naivno zabrinutih za stanje u gradu.

Gradonačelnik Miro Kraljević (HDZ BiH) na čelu Širokog Brijega je 16 godina. Na lokalnim izborima 2016. osvojio je 6650 glasova ili 68 posto glasova, a njegov protukandidat Deni Ćorić (Hrvatski savez HKDU-HRAST) 3100 glasova, ili 32 posto glasova. Kraljevića je svaki mandat pratio solidan protukandidat, a izvjesno je da će ga ovaj put ponuditi i HRS.

Načelnik Ljubo Grizelj (HDZ BiH) na lokalnim izborima 2016. s 3724 glasa potvrdio je drugi mandat, dok je njegov protukandidat Ivan Marić (HDZ1990) imao samo 809 glasova. Grizelj se sprema po treći mandat.

Posuški načelnik Branko Bago prvi put je za načelnika izabran kada i Grizelj i jedan je od mlađih HDZ-ovih načelnika i kraćega staža. Na izborima 2016. uvjerljivo je ušao u drugi mandat s osvojenim 3731 glasom, dok je njegov protukandidat Vjekoslav Bakula osvojio 1332 glasa.

U Prozor Rami lokalni izbori redovito budu najzanimljiviji. Ovdje je uvijek jaka borba dva HDZ-a, a mnogi će reći da samo ovdje, i ponegdje još malo - Devedesetke stvarno ima. Na prošlim lokalnim izborima Jozo Ivančević (HDZ 1990) osvojio je mandat s 3548 glasova, dok je Ante Pavličević (HDZ BiH) osvojio 3245 glasova. Da će napeto biti i u listopadu govori činjenica da je Dragan Čović ovdje za predsjednika općinskog odbora poslao ministra pravde Josipa Grubešu, ne bi li on okončao vladavinu Joze Ivančevića.

Nevenko Barbarić (HDZ BiH) za portal hercegovina.info najavio je odlazak. Da je ostao u utrci, borio bi se za svoj peti mandat. Ovako je na čelu Ljubuškog 16 godina. Kaže da je dosta i da je vrijeme za mlade ljude. Na zadnjim izborima osvojio je 5158 glasova, a njegov protukandidat Ante Paponja (nezavisni kandidat) čak 4807 glasova. Bilo je tijesno u Ljubuškom.

Marin Radišić (HDZ BiH) kratko je načelnik Čitluka, prije njega godinama je tu dužnost obnašao Ivo Ino Jerkić. Na minulim izborima osvojio je 4199 glasova, a protukandidat mu je bio Pero Barbarić (Hrvatski savez HKDU-HRAST-HDZ1990) s 3303 glasa. U Čitluku se već pitaju hoće li Pepi opet u utrku s Radišićem.

Iza načelnika Tomislavgrada su tri mandata. Ivan Vukadin (HDZ BiH) 2016. osvojio je mandat s 4804 glasa, a Ivan Krstanović je uspio osvojiti 38.20 posto glasova.

I u Čapljini oko lokalnih izbora bude uvijek veselo, i općepoznato je da Smiljan Vidić (HDZ BiH) ima jaku oporbu. Na izborima 2016. Vidić je osvojio 5888 glasova, a njegov protukandidat Milenko Soče(Za Čapljinu zajedno! HDZ 1990 i Čapljinska neovisna stranka) 3051 glas.

U Ljubuškom i Neumu HDZ BiH će imati nove kandidate

Osim Ljubuškog, HDZ BiH će promijeniti načelnika i u Neumu. Živko Matuško izgubio je povjerenje stranke, te smijenjen, o čemu smo i pisali. Na izborima 2016. osvojio je 979 glasova, a Zoran Krešić (HDZ 1990) 879 glasova. I u Ravnu je godinama uvijek isto. Iza Andrije Šimunovića (HDZ BiH) su četiri mandata. Na prošlim izborima u ovoj maloj općini 690 glasova otišlo je Šimunoviću, dok je kandidat HDZ-a 1990 Marko Radić dobio 111 glasova.

Poput Mostara, Širokog, Ljubuškog, Stoca i Ravnog, i Livno ima dugovječnog načelnika. Iza Luke Čelana (HDZ BiH) su četiri mandata. 16 godina je načelnik Livna, a na prošlim izborima osvojio je 5199 glasova, dok je njegov protukandidat Božo Perić iz Devedesetke osvojio 4788 glasova.

Osim Prozora Rame, Devedesetka je imala načelnika i na Kupresu. 2016. izabran je Milan Raštegorac s 849 glasova, dok je Mario Lovrić iz HDZ-a BiH osvojio 775 glasova. Raštegorac se povukao, Kupres nema novca za prijevremene izbore, pa će čekati redovite u listopadu.

Na koncu – Stolac. Zašto na koncu. U listopadu 2016. u ovoj su općini nasilno prekinuti izbori, što je rezultiralo sudskim procesom liderima svebošnjačke koalicije Inicijativa za Stolac. Na ponovljenim izborima koji su održani kroz koji mjesec četvrti mandat je potvrdio Stjepan Bošković (HDZ BiH). Osvojio je 4794 glasa, a protukandidat Mato Komšić (SDFBiH) 3315 glasova. Bošković u hrvatskom korpusu nije imao protukandidata, a za Komšića su glasovali Bošnjaci, na što ih je pozvala Inicijativa za Stolac, koja je zbog nereda u Stocu ostala bez kandidata.

Da je bilo brojne moći, kao u Federaciji, i Stolac bi tada dobio Komšića, samo Matu.

I na koncu, mnogi su stajališta da na lokalnim izborima neće biti većih iznenađenja, odnosno da će se glavnina (grado)načelnika potvrditi. Međutim, već u veljači znamo da na čelo Ljubuškog i Neuma dolaze novi HDZ-ovi kandidati, a uskoro bi trebali biti poznati i kandidati HRS-a i Devedesetke. Tko god da ostao ili došao, jasno je da izborna godina u Hercegovini neće biti dosadna.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!