Ljubušak, glavni tajnik VM Robert Vidović s ekspertima Svjetske banke za javni sektor

Glavni tajnik Vijeća ministara BiH mr. Robert Vidović razgovarao je jučer u Sarajevu s eksperticom Svjetske banke za javni sektor Shiho Nagaki i suradnicima o određivanju okvira za horizontalne funkcionalne preglede institucija BiH u okviru Projekta podrške reformi upravljanja državnim sektorom.

Glavni tajnik Vidović upoznao je eksperte Svjetske banke o funkcioniranju

Glavnog tajništva i Vijeća ministara BiH. Rekao je da Glavno tajništvo kao središnja koordinacijska jedinica Vijeća ministara BiH, putem sustava e-vlade, nudi velik broj rješenja institucijama BiH koja mogu značajno unaprijediti internu komunikaciju i poboljšati efikasnost rada. Dodao je da se kontinuirano radi na unapređenju informatičke infrastrukture i podizanju kvalitete informacijskih rješenja, priopćeno je iz Vijeća ministara BiH.

Eksperti Svjetske banke interesirali su se za sustav e-vlade i projekte koji se trenutačno implementiraju u ovoj oblasti. Razmijenjena su mišljenja o problemima održivosti projekata i opstojnosti sustava zbog nedostatka ljudskih resursa i financijskih sredstava za održavanje sustava e- vlade.

Glavni tajnik Vidović je ekspertima Svjetske banke prezentirao sustav “e-vlade”, koji pruža 36 servisa i koji trenutačno koristi 58 institucija BiH. Istaknuo je da je digitalizacija reforme javne uprave nužna za učinkovitiju javnu upravu. Rekao je da se glavno tajništvo suočava s povećanim opsegom poslova i jako malim brojem ljudi koji obavljaju poslove iz nadležnosti Glavnog tajništva Vijeća ministara BiH. Naglasio je kako je Glavno tajništvo Vijeća ministara BiH zainteresirano i otvoreno za suradnju na svim projektima koji će dovesti do podizanja kvalitete i učinkovitosti rada sustava Vijeća ministara BiH.

Sastanku su nazočili pomoćnici glavnog tajnika Vijeća ministara BiH Ivana Šarić, Goran Krtalić i Nemanja Gojković.

Tim eksperata Svjetske banke boravi u Sarajevu u okviru Projekta podrške reformi upravljanja državnim sektorom u okviru Financijskog sporazuma Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) između BiH i Europske komisije, potpisanog u srpnju 2017. godine. Cilj projekta je da se utvrde uska grla u učinkovitosti i dostatnosti državne uprave, putem funkcionalnih pregleda, te opcije za njihovu racionalizaciju i poboljšanje korištenjem pristupa e-vlade.

 
index Instagram400x230 youtube