Vlada FBIH: Hrvatski ministri opet preglasani

Za razliku od imenovanja ravnatelja Federalne uprave policije koje će, odlukom većine bošnjačkih ministara, čekati novi saziv Vlade Federacije BiH, Pravilnik o unutarnjoj organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova Federacije BiH, donio je još uvijek aktualni saziv Vlade FBiH.

Donesen je preglasavanjem hrvatskim ministara, odnosno voljom bošnjačke većine u Vladi F BiH. Iako je u resorni  inistar Aljoša Čampara (SDA) u svojemu tvrdio kako Pravilnik nema nikakve veze s uspostavom rezervnog sastava policije u Republici Srpskoj, Pravilnikom je jasno definirano drastično povećanje zaposlenih u FMUP-a s ranije planiranih 30 na 100.

Nakon što je Mato Jozić (HDZ BiH), ministar pravde zatražio vremena za proučavanje promjena u Pravilniku, a dopredsjednica Vlade F BiH i ministrica financija Jelka Milićević (HDZ BiH) podsjetila da je imenovanje ravnatelja Federalne uprave policije ostavljena novom sazivu Vlade, pa bi bilo logično da nova Vlada usvoji i Pravilnik o unutarnjoj organizaciji F MUP-a, ovaj je dokument ipak stavljen na glasanje te je u konačnici usvojen preglasavanjem hrvatskih ministara.

Pred ministrima u Vladi Federacije BiH našao se i Izvještaj o radu u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i mladih Pazarić. Prema izvješću kojeg je prezentiralo resorno ministarstvo rada  i socijalne politike, nedavni istup Redžepa Salića, ravnatelja ove ustanove koji je javnost digao „na noge“, bio je nekorektan.

Izneseni navodi, istaknuto je u izvješću,  u većini slučajeva nemaju uporišta u činjenicama s terena. Narušeni međuljudski odnosi u ovoj ustanovi, te činjenica da je ravnatelj Salić imao plaću u visini četiri prosječne u Federaciji BiH, za razliku od ravnatelja slične ustanove u Ljubuškom čija su primanja na razini dvije prosječne plaće u Federaciji BiH, te da je iznos toplog obroka zaposlenim 16 KM, su neke od činjenica o kojima bi Vlada F BiH trebala zauzeti stav u smislu izjednačavanja prava sa zaposlenim u istim ustanovama.

Zanimljivo je i da je Zavod Pazarić ostvario 195 tisuća KM neraspoređene dobiti, a koju ravnatelj u svom dramatičnom istupu u Parlamentu Federacije BiH nije spomenuo.

 
index Instagram400x230 youtube