Logo
Ispiši ovu stranicu

Ljubušak Josip Brkić: BiH ne želi biti dio problema za EU nego dio rješenja

Ljubušak Josip Brkić: BiH ne želi biti dio problema za EU nego dio rješenja

Zamjenik ministra vanjskih poslova BiH Josip Brkić održao je izlaganje o proširenju Europske unije na 21. zajedničkom seminaru o europskim integracijskim procesima za diplomate iz središnje, istočne i jugoistočne Europe, koji se od 7. do 10. listopada održava u Dubrovniku.

Naglasio je da je dvadeset godina europske integracije regije donijelo mnogo pozitivnih promjena čvrsto postavivši zapadni Balkan na ekonomsku, političku i sigurnosnu kartu EU.

U ekonomskom smislu kaže da je Europska unija više od glavnog trgovinskog partnera u regiji i primarnog izvora izravnih stranih ulaganja (s trgovinskim i ukupnim udjelom stranih izravnih stranih ulaganja od 73 posto) – “ona je snažan centar i sustav zajedničkih vrijednosti kojem težimo”.

-Tijekom godina proces integracije pokazao se prilično krhkim, a u posljednje vrijeme i Brexit predstavlja izvor nepredvidivosti, te se ponovno pokreću rasprave o potrebi „širenja i produbljivanja“. Pristupanje zemalja zapadnog Balkana Europskoj uniji je dvosmjerna ulica, zajednička suradnja mora biti jasno vidljiva, te je potrebno osvijestiti činjenicu da svi europski građani imaju koristi od toga da njihovi susjedi budu stabilna demokracija i imaju naprednu tržišnu ekonomiju. Politika proširenja je jedan od najmoćnijih alata EU – istakao je Brkić.

Dodao je da svojim širenjem EU ne želi „uvoziti“ nove probleme, ali isto tako zemlje zapadnog Balkana ne žele biti dio „problema“, već dio rješenja.

-Europska perspektiva i dalje ostaje, prije svega, u našim rukama – naša je odgovornost nastojati ispuniti sve uvjete i ciljeve na koje smo se obvezali što je prije moguće i što učinkovitije jer integracija zapadnog Balkana u EU nema alternativu – naveo je Brkić.

Mladim diplomatima detaljno je objasnio europski integracijski put BiH i istaknuo da ispred BiH stoji dug i težak posao, ali ono što nas očekuje na kraju će biti vrijedno svakog napora.

Izrazio je nadu da će novoj Europskoj komisiji integracija naše regije u EU i dalje biti jedan od najvažnijih ciljeva, kao što je potvrdila i predsjednica Ursula von der Layen u svom prvom obraćanju, priopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH.

Seminar se održava u organizaciji zaklade Hanns-Seidel-Stiftung i Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske.

Sva prava pridržana © www.iks-portal.info 2019. Zabranjeno preuzimanje sadržaja bez dozvole izdavača!