Čović: Izborni zakon je prva točka za Federaciju

Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) BiH Dragan Čović ponovio je u utorak kako će lokalni izbori u Mostaru biti održani sljedeće godine. Naime, Čović je zajedno s čelnicima SDA i SNSD-a te nazočnost izaslanika EU u BiH, u ponedjeljak potpisao sporazum o formiranju vlasti na državnoj razini.

Tom prilikom, rekao je Čović za Mostarsku panoramu, nije se govorilo o uspostavi vlasti u Federaciji BiH. "Kada se završi ovaj dio, očekujem da otpočnemo i te razgovore. Već radimo jednu agendu za buduću izvršnu vlast, odnosno Vladu FBiH gdje će prva točka biti izborno zakonodavstvo. Glavnina zadatka leži na predstavnicima bošnjačkog i hrvatskog naroda u FBiH'', rekao je.

''Uvjeren sam da ćemo do kraja godine to riješiti, pogotovo jer su sljedeće godine izbori u Mostaru, a da bi se oni održali moramo napraviti tehničke preinake u izbornom zakonu što je manje bitno i one suštinske sukladno odluci Ustavnog suda BiH. Ako to sve dogovorimo na načelima potpune jednakopravnosti tri naroda, bit ću u punini zadovoljan. Paralelno s ovim mi smo dogovorili socijalno-ekonomske reforme, ali prvo moramo riješiti Vijeće ministara".

Čelnik HDZ-a je u lipnju rekao da nema uvjetovanja s bilo koje strane te da se u ovoj godini mora izmijeniti Izborni zakon BiH.

''Izborni zakon mora biti donesen u ovoj godini kako bi iduće godine imali izbore u Mostaru, a i da ne idemo više u izborne cikluse bez članova zakona koji je Ustavni sud stavio izvan snage. Tu mislimo, izravno na Dom naroda i Predsjedništvo BiH'', rekao je ranije. Čak je i Središnje izborno povjerenstvo usvojilo odluku o izdvajanju četiri milijuna maraka za provođenje lokalnih izbora 2020. godine u Mostaru.

 
index Instagram400x230 youtube